Son zamanlarda en fazla soru aldığımız konulardan birisi ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı meselesi. Özellikle eşlerin her ikisinin de çalıştığı evlere, muhakkak haftada birkaç kez temizlik, yemek, bebek bakımı gibi işler için yardımcı bayan geliyor. Düzenli olarak gelen bu bayanların sigortalı olmaları gerekiyor. Bu da ev halkı için ayrı bir külfet demek. Fakat teşvik paketinden yararlanarak, aylık sigorta maliyetinizde 180 liraya kadar tasarruf sağlayabilirsiniz. Okurlarımızdan Müge Hanım'ın sorusuyla konuya açıklık getirmiş olalım.
54 aya kadar teşvik
Soru: Sadettin Bey, ev işlerinde çalışan yerli veya yabancı kadınlar için 6111 Sayılı Kanun'da yer alan teşvik uygulamasından yararlanabilir miyiz? Ne kadar süreyle yararlanabiliriz ve bunun için ne yapmamız gerekiyor? Müge K.
Cevap: Değerli okurum, sadece 6111 Sayılı Kanun'daki teşvikten değil, bütün istihdam teşviklerinden yerli ve yabancı çalışanlar için yararlanmak mümkün. Sadece yabancılar için çalışma izni alınmış olması gerekiyor. Evinde yerli veya yabancı bayan çalıştıran herkes 6111 Sayılı Kanun'da yer alan prim indiriminden yararlanabilir. İşe alınacak bayanın durumuna göre teşvik süresi 24 aydan 54 aya kadar değişiyor. Teşvikten yararlanabilmeniz için bayan çalışanın:
- 01/03/2011 ila 31/12/2015 tarihleri arasında işe alınmış olması,
- 18 yaşından büyük olması,
- İşe alındığı tarihten önceki altı aylık dönemde SSK'lı çalışmamış olması yeterli.
Bu şartları taşıyan Türk veya yabancı bayanı ev hizmetlerinde işe başlatmanız halinde en az 24 ay süresince yaklaşık 350 lira olan sigorta primleri toplamının 180 lirası devlet tarafından karşılanır. Eğer işe başlatacağınız bayan önce İŞKUR'a gider de kendisini işsiz olarak kaydettirirse, 24 ay yerine 30 ay boyunca teşvikten yararlanırsınız. İşe alacağınız bayanı ayda 30 gün değil de kısmi süreli olarak çalıştıracaksanız, yine prim ödeyeceğiniz gün kadar teşvikten yararlanabilirsiniz. Sadece yapmanız gereken, SGK müdürlüğünden işveren şifrenizi aldıktan sonra SGK işveren ekranından "4447/Geç.10.md. Sigortalı Giriş" seçeneğini işaretlemek. Sistem gerekli kontrolleri yaptıktan sonra teşvik süresini otomatik olarak hesaplayacaktır.
Fiilen çalışan yıpranma alır
Soru: Sadettin Bey, ben 2005 yılından bu yana bir üniversite hastanesinde (kamu) radyoloji teknisyeni olarak görev yapmaktayım. 2011 yılı Kasım ayında geçici görevle diş hekimliği fakültesine geçtim. Bu geçişten sonra fiili hizmet zammımın yatmadığını öğrendim. Acaba diş hekimliğinde çalışanların fiili hizmet zammı hakkı yok mudur? Bir de emekli olmak için gereken süreyi tamamladıktan sonra yaş beklemeden emekli olabilir miyim? Berrin B.
Cevap: Değerli okurum, radyoloji teknisyenleri için fiilen radyasyonlu ortamda görev yapmaları şartıyla, çalıştıkları her yıla 90 gün fiili hizmet zammı veriliyor. Bu süreler prim günlerine eklenirken üç yılı geçmemek şartıyla yarısı emeklilik yaşından indiriliyor. Bu kapsamda ister tıp fakültesinde isterseniz diş hekimliği fakültesinde çalışın, önemli olan fiilen radyasyonlu ortamda görev yapıp yapmadığınızdır. Diş hekimliğindeki göreviniz de bu kapsamda devam ediyorsa, SGK'ya bildiriminiz fiili hizmet zammıyla yapılmalıdır. Emeklilik için toplamda 25 yılı doldurduğunuzda, görevden ayrılarak yaşınızı doldurmayı bekleyebilirsiniz. İkramiyeniz ve aylığınız yaşınız dolduğunda verilir.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 16.11.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.