Merkez Bankası’nın araştırmasına göre, tüketici kredileri ve kredi kartlarında sınırlamalara yol açan Türkiye’nin tasarruf açığı, önümüzdeki yıllarda düşüşe geçecek. Eğitimli işgücünün yanı sıra nüfusun yaşlanmasıyla birlikte hem varlığımız hem de tasarruflar artacak
Merkez Bankası son yayınladığı Enflasyon Raporu’nda, “Türkiye’nin Nüfus ve Sosyal Yapısındaki Değişimlerin Hanehalkı Tasarrufları Üzerindeki Etkileri” isimli önemli bir analize yer verdi.
Merkez Bankası uzmanlarının yaptığı araştırmada, Türkiye’de nüfus artış hızının önümüzdeki yıllarda yavaşlaması ile toplam nüfus içerisinde genç nüfusun payının azalacağı, çalışma çağındaki ve emeklilik çağındaki nüfusun paylarının ise artacağı belirtilirken, “Nüfus yapısındaki bu değişimin, hanehalkı ortalama gelirini de artırmak suretiyle tasarruflar üzerinde olumlu bir etki yapması beklenmektedir” denildi.
İşgücüne katılım 2020’den sonra düşecek
Araştırmaya göre, erkeklerin ve toplam nüfusun işgücüne katılım oranları 2020’li yılların ortasına kadar artacak, ancak takip eden yıllarda beklentilerin aksine kademeli olarak azalacak.
Analizde bu durumun, Türkiye nüfusunun yaşlara göre dağılımının değişmesinden kaynaklanacağı belirtildi. Analizde şu tespitlere yer verildi: “Elde edilen bulgular hanehalkı tasarruf oranlarındaki artışa en yüksek katkıyı üniversite mezunlarının sayısının artmasının sağlayacağını, ardından nüfus yapısındaki değişimin ve işgücüne katılım oranının yükselmesinin geleceğini ortaya çıkarmıştır.”
Yaş ve eğitimin tasarrufa etkisi
Merkez Bankası analizinde yaş ve eğitimin tasarrufa etkisi şöyle anlatıldı: “Fertlerin gelirlere ve tasarruflara katkılarının yaş ve cinsiyet grupları için toplulaştırılması ile hanehalkı kesimi için hesaplanan tasarruf oranının 2010 yılından 2025 yılına kadar olan dönemde 3,60 puan ve 2010 yılından 2050 yılına kadar olan dönemde ise 7,61 puan artarak yüzde 17,72 oranına ulaşabileceği tahmin edilmektedir.
Söz konusu artışın yaklaşık 2,26 puanlık kısmının nüfus yapısındaki değişimden, 1,37 puanlık kısmının işgücüne katılım oranlarının yükselmesinden ve 3,81 puanlık bölümünün ise üniversite mezunlarının sayısının artmasından kaynaklanacağı öngörülmektedir.
Hanehalkı tasarruf oranlarındaki artışa en yüksek katkıyı üniversite mezunlarının sayısının artması sağlayacak.Bununla birlikte, işgücüne katılım oranlarının yükselmesi ile üniversite mezunlarının sayısının artmasının birlikte değerlendirilmesinin ortaya çıkardığı çapraz etkinin hanehalkı tasarruf oranına 0,17 puanlık bir katkı sağladığı anlaşılmaktadır.”
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 13.11.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.