Çalışan hastalanıp rapor alırsa, SGK’dan belirli miktar para almaya hak kazanır. SGK, 5 günlük rapor verilen sigortalıya, ilk iki gün için ödenek vermez.
Sigortalı çalışanlar hastalık halinde belirli şartları yerine getirmiş olmaları koşuluyla geçici iş göremezlik ödeneği alabilirler. Yani sigortalı kişi hastalanırsa, SGK’dan belirli miktar para almaya hak kazanır. Bu paranın adı geçici iş göremezlik ödeneğidir. Geçici iş göremezlik ödeneği yalnızca hastalık halinde değil, analık ve iş kazası durumunda alınır. Bu ödeneğin alınması için bazı şartlar aranır.
İLK İKİ GÜNE PARA YOK
İstirahat raporu alan sigortalılara, iş kazası ve analık durumlarında rapor alınan ilk günden itibaren, hastalık halinde ise rapor alınan tarihten sonraki üçüncü günden itibaren iş göremezlik ödeneği veriliyor. Yani sigortalı eğer iş kazası sonrası rapor alırsa, rapor aldığı tüm günler için SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği alabiliyor. Ancak hastalık halinde yani grip olursa, beli ağrırsa rapor aldığı tarihten sonraki üçüncü günden itibaren SGK’dan para alabiliyor. Dolayısıyla SGK sigortalılara hastalık halinde raporlu olunan üçüncü günden itibaren geçici iş göremezlik ödeneği veriyor.
Örneğin, 1 Ocak 2013’te grip olduğu için SGK ile anlaşmalı sağlık kuruluşundaki hekim tarafından 5 günlük istirahat raporu verilen bir sigortalıya SGK, 1 Ocak 2012’den itibaren 90 gün kısa vadeli sigorta kolları primi ödenmiş olması halinde raporlu olduğu 3, 4 ve 5’inci günler için iş göremezlik ödeneği veriyor.
BU ÖDENEK NASIL ALINIR ?
İş göremezlik ödeneği, günlük prime esas kazancın yarısı, ayaktan tedavilerde ise 3’te ikisidir. Dolayısıyla sigortalıların SGK’ya bildirildikleri ücretleri çok önemli. Bu rakam gerçek ücretten düşükse, raporlu olunan günlerde elde edilecek para da düşük olur. Ödenek, belgelerin SGK’ya iletilmesini takiben 7 gün içinde elden, banka hesabı veya PTT aracılığıyla ödeniyor.
PATRON ÖDEMEK ZORUNDA MI?
Sigortalılar bu ödeneği alırlarken, işverenlerin raporlu günlerde işçilerine ödeme yapma durumu farklılık arz ediyor. İşveren isterse raporlu işçisine ücret ödemeye devam edebilir. Dolayısıyla 5 günlük rapor alan sigortalı 3., 4. ve 5. günler için parayı SGK’dan alırken, işverenden de kesinti olmaksızın 5 günlük ücreti alabilir. Bazı işverenler ise çalışanlarına ücretlerini ödüyor fakat geçici iş göremezlik ödeneğini kendisine vermesini istiyor.
3 SORU 3 CEVAP
İHBAR TAZMİNATI İÇİN ÜST SINIR YOK
SORU: 7 yıldır çalıştığım şirketimden ayrılacağım. İşverene ihbar süresine uyacağımı bildirdim. İhbar tazminatında bir üst sınır var mı? (Ayşegül Kıvanç)
CEVAP: Üç yıldan fazla çalışan kişinin ihbar süresi 8 haftadır. İhbar tazminatında herhangi bir üst limit yoktur.
DENEME SÜRESİ YILLIK İZNİ ETKİLER
SORU: 11 aydır çalışıyorum. İşe başladığımda işveren bir aylık deneme süresi uygulamıştı. Dolayısıyla yıllık izin hakkı elde etmiş oluyor muyum? (Döndü Tatlı)
CEVAP: Deneme süresi de içinde olmak üzere bir yıl çalışmış yeter. Deneme süresi yıllık izin süresi içerisinde değerlendirilir.
GELİR TESTİNİZİ YAPTIRMALISINIZ
SORU: Liseden mezun oldum. Yaşım 18’i geçti. Gelir testi yaptırmalı mıyım? (Özcan Karlıdağ)
CEVAP: Bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünden çıktığınız için sağlık hizmetlerinden yararlanmak için gelir testi yaptırmanız gerekiyor
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 12.11.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.