Tüketicinin Korunması Yasa Tasarısı, Meclis'te kabul edildi. Birçok davaya konu olan ve 'erken kredi kapatma cezası' adı altında alınan para kaldırıldı, vatandaş rahat bir nefes aldı
Bankaya ayar
Tüketici kredisi kullanan vatandaş, borcunu erken kapatmak istediğinde bankaya ekstra ücret ödemeyecek. Meclis Genel Kurulu'nda ele alınan Tüketici Yasa Tasarısı kapsamında vatandaşa ek yük getirecek erken ödeme tazminatı uygulaması partilerin önergesi ile metinden çıkarıldı. Çıkartılan düzenleme tüketici kredisini erken ödeyen vatandaştan 'erken ödeme tazminatı' adı altında ek ücret talep edilmesinin yolunu açıyordu. Tüketici Yasası ile ilgili düzenleme Genel Kurul'da görüşülürken, yasaya ilk kez girecek olan erken ödeme tazminatı konusunda geri adım atıldı. AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin önergesi ile uygulama tasarıdan çıkartıldı. Böylece tüketiciler, kredisini erken kapatırken bankalara üstüne para ödemekten kurtuldu.
VATANDAŞ İSYAN EDİYORDU
Madde metninden çıkartılan düzenlemeye göre, 'belirli süreli kredi', yani tüketici kredilerinin erken ödenmesi durumunda bankalar 'erken ödeme tazminatı' adı altında ek ücret talep edebilecekti. Bu tazminat, erken ödeme ile kredi sözleşmesinin sona erme tarihi arasındaki sürenin 1 yılı aşmaması durumunda erken ödenen kredi tutarının binde 5'ini, 1 yılı aşması halinde ise erken ödenen kredi tutarının yüzde 1'ini geçemeyecekti. Erken ödeme tazminatı, tüketicinin erken ödemesi ile kredi sözleşmesinin sona ermesi tarihi arasındaki dönemde ödemesi öngörülen faizin tutarını aşamayacaktı.
BANKA AÇISINDAN KAYIP SAYILMAZ
Bir Bakanlık yetkilisi, bankalar borç-kredi ilişkilerini kurarken toplam maliyet ve kârı bütün yönleriyle hesaplayarak fiyatlama yaptıkları için, tazminat almayacak olmalarının bankalar açısından bir kayıp sayılamayacağını söyledi.
* * *
TİCARETTE YENİ DÖNEM BASLIYOR
İşte Meclis'te kabul edilen düzenlemeler:
* Konut kredisinde erken ödeme tazminatı, kalan vade sayısı 36 ayı aşmayan kredilerde, erken ödenen tutarın yüzde 1'ini geçemeyecek.
* Tüketicinin açık talimatı olmaksızın, belirli süreli kredi sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat sözleşmesi yapılamayacak.
* Kart çıkaran kuruluşlar, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorunda olacak. Bu hükme uymayan kuruluşlara 5 milyon lira ceza uygulanacak.
* Tüketicinin açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılmayacak.
* Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilmek zorunda olacak.
* Her türlü iletişim aracında sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklam yapılması yasak olacak.
* Aynı ihtiyaçları karşılayan rakip mal ya da hizmetlerin karşılaştırmalı reklamı yapılabilecek.
* Ticari reklamlarda uyulması gereken ilkeleri belirleme, haksız ticari uygulamalara karşı tüketiciyi korumak üzere Reklam Kurulu oluşturulacak.
* Bakanlık, il merkezlerinde tüketici hakem heyeti oluşturacak.
* Reklam ihlalleri için 200 bin liraya kadar ceza uygulanabilecek.
* Yiyecek taklidi olan ve özellikle çocuklar tarafından ağza alındığında ya da yutulduğunda zarar verebilecek ürünlerin pazarlaması yasak olacak.
Tüketici, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden 14 gün, taksitle satış sözleşmesinden de 7 gün içinde cayabilecek.
* Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayabilecek.
* Ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren 36 ayı geçemeyecek.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 08.11.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.