BASINDAN YAZILAR
Yedek Öğretmenin Hizmet Tesbit Dâvâsı / Ahmet Arıcan - MuhasebeTR

Yedek Öğretmenin Hizmet Tesbit Dâvâsı / Ahmet Arıcan

 Değerli okurlar, herkes tarafından bilinmektedir ki, okullardaki öğretmen açıkları yedek öğretmenler tarafından doldurulmaktadır.

Yedek öğretmenler iki statü ile olunmaktadır. Bunlardan birincisi; vekil öğretmenlik, ikincisi; ders ücreti karşılığı öğretmenliktir. Vekil öğretmenler, asil öğretmenin aldığı maaşın üçte ikisini alır. Vekil öğretmenlik, yalnızca sınıf öğretmenliği branşında yapılabilmektedir. Vekil öğretmenin yalnızca sınıf öğretmenliği branşında yapılabileceği 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda açıkça yazmaktadır. Vekil öğretmenlikten başka bir de yedek öğretmen sayılanlar, ücretle ders saati karşılığı öğretmenlik yapanlardır. Ücretle ders saati karşılığı öğretmenliğe İngilizce öğretmenliği ve matematik öğretmenliği gibi uzmanlık gerektiren öğretmenlik türleri gösterilebilir.
İşte, vekil öğretmen olarak veya ücretle ders saati karşılığı öğretmen olarak görev yapanların, görev yaptıkları okul idareleri tarafından ücretleri veya maaşları tam olarak ödenmesine rağmen, bu kişiler adına bazen SGK’ya sigorta primleri ve kesenekleri yatırılmamaktadır. Bunun sebebi, unutkanlık veya mevzuatı bilmemek olabilir.
Vekil öğretmen veya ücretli öğretmenlerin sigorta primleri veya emeklilik kesenek karşılıkları SGK’ya yatmamışsa, hemen iş mahkemelerinde SGK aleyhine dâvâ açmaları gerekmektedir. Ancak, bu durumda olanları bağlayıcı bir mevzuat hükmü bulunmaktadır. Bu mevzuat hükmü zamanaşımıdır. Eğer, öğretmenlik yapan kişi vekil öğretmenlik yapmışsa, bu kişinin sosyal güvencesi emekli sandığı olmaktadır. Emekli Sandığı mevzuatında zamanaşımı konusu yoktur. Bu kişilerin eğer emekli kesenekleri yatmamışsa, istedikleri zaman iş mahkemelerine SGK aleyhine dâvâ açıp açtıkları dâvâları kazanabilmektedir. Böylece, kazandıkları günler sigorta prim gün sayısı hesabına dahil edilmekte ve emekliliklerinde sigorta başlangıcı da dahil olmak üzere gün sayısının hesabında değerlendirilmektedir.
Ancak, ücretle ders saati karşılığı öğretmenlik yapanlar için, çalıştığı yılın sonundan başlamak üzere, beş yıllık zamanaşımı konusu vardır. Yani, bir kişi Millî Eğitim Bakanlığında ücretli öğretmenlik yapmış ve sigorta primleri SGK’ya bildirilmemişse bu kişi, çalıştığı yılın sonundan başlamak üzere, en fazla beş yıl içinde dâvâ açmak zorundadır. Beş yıl geçtikten sonra açılan dâvâlar, zamanaşımına uğradığı dolayısıyla kaybedilmektedir. Bu sebeple, bu durumda olan okurlarımıza durumlarını iş bu yazıya göre değerlendirmelerini ve beş yıllık hak düşürücü süre olan zamanaşımını geçirmeden dâvâ açmalarını önemle tavsiye ediyoruz.

(Kaynak: Yeni Asya | 07.11.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM