BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Kıdem tazminatı hesabına eski çalışmalar dahil edilir mi? - MuhasebeTR

Resul KURT - Kıdem tazminatı hesabına eski çalışmalar dahil edilir mi?

Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla, önümüzdeki askerlik dönemine yakın bir zamanda işyerimden ayrılacağım. Özel bir şirkette çalışıyorum. 1475 sayılı İş Kanunu'nda şöyle bir açıklama var:

"İşçilerin kıdemleri, hizmet akdinin devam etmiş veya fasılalarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler göz önüne alınarak hesaplanır."

Ben 2002 yılında "A" firmasında çalışmaya başladım, fakat 2003 yılı sonunda bu işyerinden ayrılarak bir devlet kurumunda işe başladım. 6 ay sonra buradan istifa ederek tekrar ilk çalıştığım iş yerinde, ("A" firmasında) işe başladım ve halen de burada çalışıyorum. Merak ettiğim, kıdem tazminatı alırken hangi süre baz alınıyor? A firmasında çalıştığım toplam süre mi, yoksa "A" firmasında son işe giriş tarihimden bu yana olan toplam süre mi dikkate alınır? Mukadder CEYHAN

Muvazzaf askerlik dolayısıyla iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda işçi kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. Bunda herhangi bir tereddüt yok. Ancak, okurumuz aralıklı olarak aynı işyerindeki tüm çalışma süreleri üzerinden kıdem tazminatı alıp almayacağını merak etmektedir.

1475 sayılı kanunun 14/2. maddesinde, "işçilerin kıdemleri, iş sözleşmesinin devam etmiş veya fasılalarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler göz önüne alınarak hesaplanır" denilerek işçinin aynı işyerinde fasılalarla veya aynı işverene ait farklı işyerlerinde değişik zamanlarda çalışması ve kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde iş sözleşmesinin sona ermesine rağmen önceki çalışmaları için kıdem tazminatının verilmemesi halinde, bu sürelerin toplamı üzerinden kıdem tazminatının hesaplanacağı gündeme gelmektedir. Yani, işçinin aynı işverene ait bir işyerinde aralıklarla veya değişik işyerlerinde farklı zamanlarda çalışması varsa, o zaman kıdem tazminatının hesabı tüm bu süreler üzerinden yapılacaktır. Örneğin, işyerinde 1 yıl çalıştıktan sonra iş sözleşmesi haklı olmayan bir nedenle feshedilen ve ihbar ve kıdem tazminatı ödenmeyen işçinin, daha sonra tekrar iki yıl çalıştıktan sonra, kıdem tazminatı hak edecek şekilde işten ayrılması halinde, üç yıllık hizmete uygun kıdem tazminatı isteyebilecektir.

Ancak, işçinin daha önceki çalışması kıdem tazminatı ödenmesini gerektirmeyen bir nedenle son bulmuşsa, aksine görüşler olmakla birlikte, daha sonraki çalışmasının kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona ermesi halinde ilk çalışmalar kıdem tazminatının hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır.

Ayrıca, bir işçiye daha önceki çalışmaları sonucu kıdem tazminatı ödenmiş ve işçi tekrar aynı işverenin yanında çalışmaya başlamışsa daha sonraki çalışmalarının kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek bir nedenle son bulması halinde kıdem tazminatı ödenmiş ilk çalışmaları dikkate alınmayacaktır. Diğer bir deyişle, (A) firmasında ilk dönem çalışmalarınız istifa etmek suretiyle sona erdiği için, askerlik nedeniyle işten ayrılmanız karşılığı ödenecek kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmayacaktır. Sadece, ikinci dönemdeki çalışma süreniz üzerinden kıdem tazminatı ödenecektir.

Ne zaman emekli olurum?

01/10/1972 doğumlu bir bayanım ilk işe giriş tarihi 14/10/1991 prim ödeme günüm 4.300 ne zaman emekli olabilirim ve daha ne kadar prim günüm var ödemem gereken şimdiden teşekkür ederim. Figen BULUT

Okurumuz Figen Bulut, 20 yıl sigortalılık süresini, 48 yaşını ve 5520 gün sayısını tamamlamak koşuluyla 01.10.2020 tarihinden sonra SSK'dan emekli olabilecektir.

   

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 01.06.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM