BASINDAN YAZILAR
Bayramlarda Çalışmak İşçinin Onayıyla Olur / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

Bayramlarda Çalışmak İşçinin Onayıyla Olur / Ali Şerbetçi

 Asgari ücretle çalışıyorum. Bayramlarda kaç gün izin hakkım var? Günde 12 saat çalışıyorum bu yasal mı?

4857 sayılı İş Kanunu'nun 44. maddesine göre, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılabilecektir.
Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.
Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara, ücretli izinlere ve yüzde usulü ile çalışan işçilerin bu kanunla tanınan haklarına aykırı hükümler konulamaz. Bu hususlarda işçilere daha elverişli hak ve menfaatler sağlayan kanun, toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesi veya gelenekten doğan kazanılmış haklar saklıdır.
Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'la belirlenmiştir. Buna göre ulusal bayramlar ve genel tatiller aşağıdaki gibi olacaktır; Ulusal bayramlar ve genel tatiller: Yılbaşı günü (1 gün) Ulusal Bayram 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (28 Ekim günü 13.00'da başlar) (1.5 gün) Genel tatil günleri: Resmi bayramlar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (1 gün) 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı (1 gün) 30 Ağustos Zafer Bayramı (1 gün) Dini bayramlar:Ramazan Bayramı (Arife günü 13.00'da başlar) (3.5 gün) Kurban Bayramı (Arife günü 13.00'da başlar) (4.5 gün) tatil kabul edilmektedir.
İş Kanunu'na göre haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine günde 11 saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde; 2 aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz.
İşyerinde 12 saat çalışma İş Kanunu hükümlerine aykırıdır.
İşyerinden haksız olarak çıkartılmanız halinde, İş Kanunu'na göre işverenlikten ihbar ve kıdem tazminatı talep etme hakkınız vardır. Ancak işe iade davası açarsanız ve mahkeme sizi haklı bulup işe iadeye karar verirse, boşta geçen süre için 4 aya kadar ücretinizin ödenmesine karar verebilir. Bu karara rağmen işveren sizi işe başlatmazsa ayrıca 8 aya kadar da ücretinizin ödenmesine hükmedebilir. 

Ne zaman emekli olurum?

12.01.1976 doğumluyum, sigorta girişim 01.11.1997, primim 5280 gündür. Ne zaman emekli olurum?
50...492 Nolu SMS:


SSK girişinize göre 25 yıl, 57 yaş ve 5900 prim gün şartlarına tabisiniz. 620 gün daha prim ödeyerek, 57 yaşınızın dolacağı 12.01.2033 tarihinde emekli olabilirsiniz. SSK girişiniz askerden sonra ise, 6 aylık askerlik ödemeniz durumunda emeklilik yaşınız 56, prim gün sayınız da 5825 olur. Bu durumda da 1 yıl daha prim ödeyerek 12.01.2032 tarihinde emekli olabilirsiniz. 

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 04.11.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM