BASINDAN YAZILAR
Doğum Raporlarında Yeni Düzenleme / Barbaros Özcan - MuhasebeTR

Doğum Raporlarında Yeni Düzenleme / Barbaros Özcan

İşverenler, SGK ile anlaşması olmayan sağlık kurumlarından alınan doğum raporlarını “Manuel Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri” bölümünden SGK’ya bildirecekler ve bu bildirim esas alınacaktır.


01.10.2013 tarihinde Sosyal Sigortalar İşlemleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak analık sigortası kapsamında yapılacak iş göremezlik ödenekleri için sağlık kurulunun onay şartı kaldırılmıştı. 2013/35 sayılı SGK genelgesi ile de konuya açıklık getirildi.

01.10.2013 tarihinden itibaren SGK ile anlaşması olmayan sağlık kurumlarındaki hekim tarafından verilen doğum öncesi ve doğum sonrası süreler için yapılacak olan ödemelerde (analık raporları ve emzirme ödenekleri) resmi hastanede görevli hekimce onaylanması gerekmeyecek. 01.10.2013 tarihinden önce SGK ile anlaşması olmayan sağlık kurumunca verilen ve henüz ödenmeyen raporlar için de aynı uygulama söz konusudur.

İşverenler, SGK ile anlaşması olmayan sağlık kurumlarından alınan doğum raporlarını “Manuel Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri” bölümünden SGK’ya bildirecekler ve bu bildirim esas alınacaktır. Bu bildirimlerin sisteme doğru bildirilmesi önem arz etmektedir. Zira “Manuel Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri” rapor başlangıç ve bitiş tarihleri doğru bildirilmez ve SGK bu bilgiye göre fazla ödeme yaparsa yersiz ödemeler kapsamında değerlendirilecek ve geri alınması hakkında yasal süreç işletilecektir.

Bu konu doğum yapan sigortalı için gerçekten zorlu bir süreçti. SGK ile anlaşması olmayan özel bir hastanede doğum yapan sigortalı, istirahatlı olduğu için normal olarak işvereninden maaşını alamıyor, iş göremezlik ödeneğini alabilmek için resmi bir hastaneden randevu alarak muayene olup, bu raporun onaylanması gerekiyordu. Yeni doğum yapan birinin böylesine yorucu bir sürece doğumun hemen ardından girmesi beklenmemeliydi. Yıllarca ücretinden kesinti yapılmak suretiyle analık sigortasını peşin peşin ödeyen bir sigortalı bunun karşılığını neden zorla alsın ki? Ayrıca resmi hastaneler üzerinden de bir iş yükü daha alınmış, doğum yapan sigortalılar açısından da bir mağduriyet daha giderilmiş oldu.

Diğer yandan bilindiği gibi iş kazalarının, vuku bulduğu andan itibaren üç iş günü içinde SGK’ya bildirim zorunluluğu vardır. Aynı durum meslek hastalıkları içinde geçerlidir. Meslek hastalıkları hastanelerinin düzenlediği meslek hastalığı tespiti ve raporlarından sonra SGK, işverenlerden meslek hastalığı bildiriminde bulunmasını talep ediyordu. Bu konu da aynı genelge ile açıklığa kavuşturulmuş oldu. Bundan böyle sağlık kuruluşu tarafından meslek hastalığı olarak düzenlenen raporlar SGK il müdürlükleri veya SGK merkezlerine ulaştırılacak, daha sonra bu raporlar SGK sağlık kuruluna yönlendirilecektir.

SGK sağlık kurulunca olayın meslek hastalığı olduğu kesinlik kazanırsa,SGK il müdürlükleri veya SGK merkezleri işverenlerden iş kazası ve meslek hastalığı bildirim formu ile meslek hastalığı bildiriminde bulunulmasını yazılı olarak talep edecektir. Bu talebin işverene tebliğinden itibaren işverenin, üç iş günü içinde meslek hastalığı bildiriminde bulunması gerekiyor.
 

(Kaynak: Rato Haber | 01.11.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM