İşyeri devirleri, şirket birleşmeleri ya da satın almalar, çalışanlar açısından endişe kaynağıdır. "Acaba kıdem tazminatım, ücretli izin ve diğer haklarıma zarar gelir mi? Yeni işveren eski çalışmalarımı hesaba katmazsa ne olur" gibi sorular kafaları meşgul eder. İşte bu sorulardan birisiyle konuya değinmiş olalım.
"Sadettin Bey, ben 2000 yılında bir şirkette çalışmaya başladım. 2005 yılında eşimin zorunlu hizmetinden dolayı kendi isteğimle istifa ettim. 2007 yılında tekrar aynı şirkette aynı pozisyonda işe başladım. 2012 yılında bu şirket başka bir şirkete devroldu. Biz de özlük haklarımız saklı olmak kaydı ile sözleşme imzalayarak yeni şirkette çalışmaya başladık. Benim bu son şirket tarafından işten çıkartılmam durumunda veya 15 yılımı doldurmamdan dolayı istifa edersem, tazminatlarım 2000 yılından mı başlar, 2007 yılından mı yoksa 2012 yılından mı başlayarak hesap edilir?" Tunç T.
Cevap: Değerli okurum, kural olarak işyeri devirleri çalışanların haklarına halel getirmez. Devralan işveren, devirden önceki çalışmalarınıza bağlı haklarınızdan da sorumludur. Ayrıca devreden işverenin de sorumluluğu devir tarihini izleyen iki yıl boyunca devam eder. Ancak siz 2005 yılında kendi isteğiniz ile istifa ettiğiniz için kıdeme bağlı haklarınız sıfırlanmıştır. 2007 yılında aynı şirkette başlamış olsanız bile bu yeni bir başlangıç kabul edilir. 2012 yılında şirketin yeni bir şirkete devrolması sizin haklarınıza zarar vermez. Yeni işveren 2007 yılından başlamak üzere her türlü haklarınızdan sorumludur. Yani işten çıkarılmanız halinde kıdeminiz 2007 yılı esas alınarak hesaplanır.
Sosyal güvence atamayla başlar
Soru: Sadettin Bey, 1988 yılında Adana PTT Başmüdürlüğü tarafından açılan sınava girerek memuriyet hakkı kazandım. Fakat yaklaşık 2,5 yıl bekledikten sonra atamam yapıldı. Bu 2,5 yıllık süreyi memuriyet hizmetime saydırabilir miyim? Bu konuda nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Metin U.
Cevap: Metin Bey, devlet memurlarının sosyal güvencesi, atama işleminin tamamlanmasıyla başlar. Buna göre sizin Emekli Sandığı ile ilişkilendirilmeniz de fiilen atanma tarihiniz itibariyle başlatılmıştır. Arada geçen 2,5 yıllık boşluğu borçlanma veya başka türlü doldurma imkanınız bulunmuyor. Fakat atama işleminizin gecikmesi idarenin kusuruyla olmuşsa ve bu sürede sizin mağduriyetiniz söz konusu olmuşsa, bu durumda zamanaşımını da dikkate almak suretiyle yargı yoluna gidebilirsiniz. Bunun için hukuki yardım almanızı tavsiye ederim.
Eşinize doğum borçlanması yok
Soru: Sadettin Bey, eşim 02.03.1962 doğumlu olup, 1982,1987 ve 1996 yıllarında üç doğum yaptı. SSK'lı olarak sadece 2006 yılında 3 günlük çalışması var. En makul ve hesaplı bir şekilde pirim ödeme ya da borçlanma yollarından hangisini takip edebiliriz? Erol Y.
Cevap: Değerli okurum, eşinizin sigorta başlangıcı doğumlardan sonra olduğu için şu an doğum borçlanması yapamaz. En kısa yoldan emekli olabileceği tarih, 5400 günü (15 yıl) dolduracağı tarihtir.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 01.11.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.