5510 sayılı Kanunun 5.-1 (g) bendine göre, Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri, 5510 sayılı Kanunun 4-1 (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmakta ve bunlar hakkında;
Ø Kısa vadeli sigorta kollan,
Ø Genel sağlık sigortası hükümleri,
Ø Uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmak istemeleri halinde ise haklarında isteğe bağlı sigorta hükümleri uygulanır.
İsteğe bağlı sigortaya prim ödemeyenler ise yurtdışında iken ya da yurda döndükten sonra yurtdışında geçen söz konusu sürelerinden diledikleri kadarını 5510 sayılı Kanuna göre borçlanabilir.
‘’21 BELGE TÜRÜ VERİLEN ŞANSLI’’
5510 sayılı Kanunun 5-1 (g) bendi kapsamında çalışılan yurtdışı sürelerinin 3201 sayılı Kanuna göre borçlandırılmasında, belge türü “21” olan Aylık Prim ve Hizmet Belgeleriyle daha önce SGK bildirilen hizmetlere ait bilgisayar kayıtlarının çıktısı esas alınır, bunlardan ayrıca bir belge talep edilmez.
‘’21 BELGE TÜRÜ VERİLMEMİŞ İSE SIKINTI VAR’’
5510 sayılı Kanunun 5-1 (g) bendi kapsamında çalışıldığı belirtilen süreler için belge türü “21” olan Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Kuruma verilmemişse, durumlarına uygun olan belgenin SGK ibraz edilmesi, belgelendirme mecburiyetinin yerine getirilmesinde yeterli sayılır.
**
SİZDEN GELEN SORULARA CEVAPLAR
02/03/1971 yılında doğdum.18.01.1988 yılında ilk defa SSK’lı oldum.10 yıl kadar SSK statüsünden prim ödedi.15/12/2005 yılından itibaren Bağ-Kur statüsünden prim ödüyorum. Ne zaman emekli olurum? Kemal
İşyerinizi kapatmadan bir başka işyerinde SSK’lı olarak prim ödemeniz halinde 4-1(a) kapsamından emekli olursunuz.
1260 gün kadar 4-1(a) statüsünden prim öderseniz.25 yıl 50 yaş 5375 gün ile emekli olursunuz.
**
Kız kardeşim bekar ,bu sene de emekli sandığından emekli oldu. SSK emekli aylığı alan babam ,Bağ-Kur’dan emekli olan annem var. Vefatları halinde hem annemden hem de babamdan yetim aylığı alır mı?Faik
Kız kardeşinizin Emekli Sandığından kendi çalışmalarından dolayı emekli aylığı aldığından , annenizin ve babanızın vefatı halinde yetim aylığı alma hakkı bulunmamaktadır.
**
MEB Ek ders ücreti karşılığında uzman ve usta öğretici olarak çalışanların borçlanma hakları var mı? Usta Öğretici
5510 Sayılı SS ve GSS Kanuna 6111 sayılı Kanunla eklenen geçici 31. madde ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanlar, bu durumlarını milli eğitim il veya ilçe müdürlüklerince belgelendirmeleri kaydıyla, 25.02.2011 tarihinden önceki çalışmalarından dolayı ay içinde 30 günden eksik kalan sürelerini 5510/41. madde esaslarına göre kendileri veya hak sahiplerince borçlanılabilecektir. Borçlanılan süreler 4-1 (a) bendi kapsamında sigortalılık süresi sayılacaktır.
(Kaynak: Alitezel.com | 01.11.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.