Faizsiz bankacılık geçen yıl 36 milyar dolarlık aktifleri ile Türkiye’deki bankacılık sektöründe yüzde 5’lik paya ulaştı. Bu büyüme, bir önceki yıla göre yüzde 25’lik artışa tekabül ediyor.
Bankaların ürün yelpazesini genişletmesi ve yeni oyuncuların sektöre girmeye hazırlanmasıyla birlikte Türkiye’nin İslami finans sektörü yeniden şekillenmeye hazırlanıyor. Büyük bölümü Müslüman olan 76 milyon nüfusuyla dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer alan Türkiye, Ortadoğu ülkeleriyle ticari bağlarını güçlendirmeyi planlarken yatırımcı tabanını da genişletmek istiyor. Buna paralel olarak Türk hükümeti İslami finans sektörünün gelişmesini hedefliyor. Reuters tarafından yayımlanan ‘faizsiz bankacılık’ araştırmasına göre Türkiye’de katılım bankaları olarak adlandırılan İslami bankalar aktiflerini son 10 yılda 6 kat artırırken, sektördeki şube sayıları da 3 katın üzerine çıktı.
İslami bankacılık sektörü geçen yıl sonu itibarıyla 36 milyar dolarlık aktifleri ile Türkiye’deki bankacılık sektörünün yüzde 5’ine ulaştı. Bu büyüme bir önceki yıla göre yüzde 25’lik bir büyümeye tekabül ederken konvansiyonel bankacılık sektöründeki büyüme ise yüzde 13 seviyesindeydi. Türkiye’deki İslami bankacılık sektörünün aktiflerinin 2017 yılı itibarıyla 80 ila 120 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Tahmin edilen en düşük büyüme oranı ile bile tüm bankacılık sektöründe İslami bankacılığın payı yüzde 9’a ulaşacak. Hükümet ise 2023’te bu payın yüzde 15’e ulaşmasını hedefliyor.
Ülke genelinde 2.759 katılımcı ile yapılan ankete göre katılımcıların yüzde 41’i İslami bankacılık ürünleri konusunda daha çok bilgilendirilmeye ihtiyaç duyuyor. Türkiye’de İslami finansın daha da gelişmesi için bankalar ve kurumların yeni İslami borçlanma çeşitlerine izin veren kurallardan yararlanmaları gerekiyor. Bugüne kadar sukuk ihraçları daha çok bankalar ve Hazine ile sınırlı kaldı. Uluslararası piyasalarda henüz kurumsal bir ihraç yapılmadı.
Öte yandan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da açıkladığı üzere İslami bankacılığa kamu bankaları da adım atmayı planlıyor. Babacan, katılım bankacılığına çok önem verdiklerini belirterek, “Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın birer tane kamu katılım bankası kurma çalışmaları başladı. 2014 içerisinde bayağı şekil alacağını düşünüyorum. Belki birkaç maddelik yasal düzenleme gerekecek.” dedi.
Türkiye’de şu an 50 banka faaliyet gösteriyor. Katılım bankası olarak faaliyet gösterenler ise Albaraka Turk, Bank Asya, Türkiye Finans ve yüzde 62’si Kuwait Finance House’a ait Kuveyt Türk.REUTERS
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 31.10.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.