Soru: Sadettin Bey, ben C sınıfı iş güvenliği uzmanıyım. Bundan yaklaşık 15 gün önce bizi ilgilendiren yönetmelikte değişiklik oldu. Buna göre 1500 prim günü bulunan (C) sınıfı uzmanlara (B) sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilmek için sınav hakkı tanındı. Benim şu an 1060 günüm var ama daha önce kısmi zamanlı öğretim görevlisi olarak çalıştım. Yani ayda iki gün sigortalı görünüyordum. Kısmi zamanlı çalışanların eksik süreleri borçlanabileceğini okudum. Ancak ben kısmi süreli öğretim görevlisi olduğum aynı dönemde başka bir işyerinden ayda 30 gün sigortalı bildiriliyordum. Bu durumda yine de borçlanma yaparak eksik günlerimi tamamlayabilir miyim? Yaşar E.
Cevap: Değerli okurum, sizin de ifade ettiğiniz gibi 11 Ekim'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlarından;
- 1500 gün primi olanlara (B) sınıfı uzmanlık sınavına,
- 3000 gün primi olanlara ise (A) sınıfı uzmanlık sınavına girme hakkı tanındı.
Sınavı kazananlar iş güvenliğinde sınıf atlamış olacaklar. Bu primlerin iş güvenliği uzmanı olarak doldurulmuş olması şart değil, herhangi bir işyerinde çalışılmış olması yeterli sayılıyor. Sorunuza gelirsek, sigortalıların kısmi süreli çalıştıkları aylarda eksik günleri borçlanarak 30 güne tamamlama imkanları bulunuyor. Fakat siz zaten aynı dönemde başka bir işyerinden 30 gün üzerinden bildirilmişsiniz. Dolayısıyla aynı aydaki günlerinizi tekrar borçlanmanız mümkün değil.
İşleminiz doğrudur
Soru: Sadettin Bey, ihale kapsamında muhtelif illerde şantiyelerimiz var. Buralarda çalışan işçilerimizi zaman zaman şantiyeden şantiyeye naklediyoruz. Bu durumda işe giriş bildirgesinde yer alan istisna durum bildirim tablosunda yer alan "Naklen ve hizmet akdi ilişkisi sona ermeden aynı işverenin kurumun aynı ya da başka sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezince tescil edilmiş diğer işyerinde çalışan sigortalı" alanını seçiyorum. Yine işten ayrılış bildirgesinde de işten ayrılış nedenlerinden "16- Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait
diğer işyerine nakli" alanını seçerek işlem yapıyorum. Özetle ihale konusu işlerde de bu yönetmelik hükmünü uygulayabilir miyim? Bayram T.
Cevap: Bayram Bey, yaptığınız işlem doğrudur. Birden fazla işyeri bulunan veya Türkiye geneli faaliyet gösteren işverenler, bu işyerleri arasında sigortalı nakli yaparken belirtmiş olduğunuz seçenekleri işaretlemelidir. Burada işyerinin ihale konusu olması veya olmaması durumu değiştirmez. İhale konusu işyerleri için de aynı seçenekler işaretlenir. Sadece ihale konusu işyerinde, ihale şartnamesinde kilit personel olarak belirtilen kişilere çıkış verirken dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi halde hem SGK ile hem de ihale makamıyla sorun yaşayabilirsiniz.
Şimdilik müjde yok
Soru: Saadettin Bey, sigortasız dönemi de kapsayacak doğum borçlanması bekleyenlerden biriyim. Bu konuda bir müjde veya tarih vermeniz söz konusu mudur? Bilge E.
Cevap: Değerli okurum, şu an kadınların çalışma hayatına katılımını kolaylaştırma adına kapsamlı bir paket hazırlığı var. Bu kapsamda iki çocukla sınırlı olan borçlanma sayısının üçe çıkarılması planlanıyor. Fakat pakette sigorta başlangıcından önce doğum yapmış olanlara borçlanma hakkı verilmiyor. Yani maalesef bu konuda müjde veya tarih veremiyoruz.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 30.10.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.