BASINDAN YAZILAR
Teşviklere Revizyon Yolda - MuhasebeTR

Teşviklere Revizyon Yolda

 Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yatırım teşviklerini yıl sonunda revize edeceklerini, bu revizyonun ardından yeni bir tarih koyup uygulamaya devam edileceğini bildirdi.
Ferit B.PARLAK

ŞİKAGO - İş dünyasının merakla beklediği yatırım teşvikleri yılsonunda revize edilecek. Başbakan Yardımcısı Babacan, “Teşvik programında 1.5 yıllık sürede başarılı ve başarısız olan alanlara göre revize yapacağız. Yıl sonunda yapılacak revizenin ardından yeni bir tarih koyup uygulamaya devam edilir. Şu anda teşvikten faydalanan bir sektör, yılsonundaki revizyonla bu teşviklerden faydalanamayabilir. Mevcut teşvik pat diye kesilebilir. Bu nedenle yatırım yapmaya niyeti olanların başvurularını başlatmalarında fayda görüyoruz” dedi.

ABD gezisi sırasında firmalarla yapılan görüşmelerin çok olumlu olduğunu ifade eden Babacan, “Ancak, dikkatli olmalıyız. Zamansız yapılan açıklamalar yabancı firmaları yatırımdan vazgeçirebiliyor” dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce organize edilen Türkiye Yatırım Etkinlikleri kapsamında ABD’nin 5 kentinde 20’ye yakın firma temsilcisiyle bir araya gelen Babacan, görüşmelerin olumlu geçtiğini, neticenin orta vadede alınabileceğini dile getirdi.

Babacan, ABD’de bir firmanın Ar-Ge harcaması 9 milyar dolar iken Türkiye’de devlet ve özel sektörün araştırma geliştirme harcamasının 7 milyar dolar olduğunu söyledi. ABD’nin iş olanaklarından daha fazla istifade edilmesi gerektiğine dikkat çeken Babacan, “Somut sonuçları ne zaman belli olur, bu belli olmaz. Toplantılarda sizi, sessizce dinleyen biri de gelip sonrasında yatırım yapabiliyor” dedi.

‘Uçağımızı yapacağız’

ABD programı kapsamında Boeing firmasını da ziyaret eden Babacan, Türkiye’nin kendi uçağını yapmak istediğini söyledi. Türkiye’nin orta menzilli bölgesel jet üretme planı olduğunu ifade eden Babacan, “Dört firmaya indirdik. Yakın zamanda biriyle çalışacağız. Sıfırdan geliştirmek yerine mevcut bir platformda uluslararası ele alıp yüksek teknolojiyi Türkiye’de üretmeye karar verdik. Dört alternatifli kısa liste oluşturduk. Rusya, İsveç, Almanya var. Türkiye’de üretmesi bizim için kriter. Biz mühendislerimiz ve uçak sanayimiz olsun istiyoruz” diye konuştu.

İş dünyasının merakla beklediği yatırım teşviklerine yılsonunda revize edileceğini bildiren Babacan, “Teşvik programında 1.5 yıllık sürede başarılı ve başarısız olan alanlara göre revize yapacağız. Yıl sonunda yapılacak revizenin ardından yeni bir tarih koyup uygulamaya devam edilir. Yani şu anda teşvikten faydalanan bir sektör, yıl sonundaki revizyonla bu teşviklerden faydalanamayabilir. Mevcut teşvik pat diye kesilebilir. Bu nedenle yatırım yapmaya niyeti olanların başvurularını başlatmalarında fayda görüyoruz” dedi. Babacan, geçen yılın aynı dönemine göre başvurularda, belge sayısında ve istihdamda artış olduğunu söyledi.

Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik adımların arttığını, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nda (YOİKK) alınan kararların kısa sürede uygulamaya geçeceğini ifade eden Babacan, “Son EKK’da YOİKK gündemi ele alındı. 49 maddelik eylem planı açıklandı. 25 tanesini EKK gündemine aldık. Enerji, Adalet, Çevre ve Orman Bakanlığı davet edildi. 24 eylem tek bakanlığı ilgilendiriyor. Takvimleri öne çekilecek. Eylem içerisinde ne kadar yasal düzenleme gerekiyorsa, paket haline getirelim diye düşündük. Arkadaşlar çalışıyorlar. En kısa zamanda Meclis’in gündemine getirip sonuçlandırmak istiyoruz” dedi. Yatırımcıya eziyet edilen alanların bulunduğunu dile getiren Babacan, bir an önce engellerin ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti.
Amerika Ticaret Borsası ile TOBB’un çalışmalarının önemli olduğunu ifade eden Babacan, Amerikan iş dünyasının Ortadoğu’da iş yaparken Türkiye’nin birimlerinden faydalanma gibi niyetleri olduğunu belirtti. Altı ülke tarafından kurulacak Ortadoğu Diyalog Merkezi’nin önemine dikkat çeken Babacan, “Türkiye’yi çok önemli görüyorlar. Türkiye örneğinin Ortadoğu’da iyi anlaşılması için ABD’nin Türkiye ile beraber olma bakış açısı var. Bizim için de bir problem değil. Resimde olmamız bizim işimize gelir” dedi.

Kıdem tazminatına esnek model

Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve iş dünyası tarafından tartışılan kıdem tazminatına ilişkin ekonominin patronu esnek modeli adres olarak gösterdi.
Kıdem tazminatının şu anda çalışanların ancak yüzde 10’unun alabildiği bir hak olduğunu, yüzde 90’ın ise alamadığını dile getiren Babacan, “Şöyle bir seçenekte fayda olacak. Opsiyonlu bir çalışma. İsteyen eskisi gibi devam etsin. Yeniler yeni sistemle başlasın. Daha esnek işçi ile işverenin mutabık kaldığında opsiyonlu bir sistem de düşünebiliriz. İşçi ve işveren, ‘yeni sisteme geçmek istiyoruz’ derlerse, parametreleri var. Fonun aktüeryal hesapları var. İşsizlik Fonu gibi ortak hesap olmayacak. Herkesin kendi şahsi hesabına yatacak primlerden bahsediyoruz. 1 gün çalışsa dahi hesabına yatacak” diye konuştu. Babacan Gezi Parkı olaylarının ekonomiye yansımasının olumsuz olduğunu belirterek Türkiye’nin algısı ile ilgili hasarın tamirinin uzun süreceğini kaydetti.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 28.10.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM