6331 sayılı İş Güvenliği Yasası 30.06.2012 tarihinde yayımlanarak kimi hükümleri bakımından yürürlüğe girmiş bulunuyor.
İş kazalarını önlemeye yönelik olarak işverenlere önemli yükümlülükler getiren bu kanunun yasalaşması sürecinde önemli esnetmeler yapılmıştı. Yasa henüz tüm işyerleri bakımından ve tam olarak yürürlüğe girmeden önce yine işverenler yönünden esnetilmeye devam ediliyor.
İş güvenliği uzmanları Yasanın öngördüğü biçimde doğrudan işverenden ücretini alırken işverenin faaliyetlerini iş güvenliği yönünden kontrol edip, gerektiğinde işi durdurabilecek kadar yetkili ve sorumlu kılınması zaten başlı başına bir çelişki idi.
İş güvenliği uzmanlığını elde etmede bir takım kolaylıklar getirildiği gibi iş güvenliği uzmanlığı görevlendirilmesinde de tabiri caizse sulandırma devam ediyor.
Daha Az İş Güvenliği Uzmanı Çalıştırılacak
11.10.2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik değişikliğiyle işverenler çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu yükümlülüğünü ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden veya yetkilendirilmiş toplum sağlığı merkezlerinden hizmet alarak yerine getirebilecekler.
10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışan başına yılda en az 60 dakika iş güvenliği uzmanı çalıştırılacak. Bu sayı daha önce de böyle idi. Ancak tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde görevlendirilecek iş güvenliği uzmanı sayısı ve süresinde indirim getirilmiş bulunuyor.
Şöyle ki;
1) Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika olan süre 6 dakikaya,
2) Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 15 dakika olan süre 8 dakikaya,
3) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika olan süre 12 dakikaya,
Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde daha önce 1000 çalışan başına bir tam gün çalışacak iş güvenliği uzmanlığı şart iken bu sınır 1000-1999 arası çalışanı olan işyerleri için şart olmaktan çıkarılıyor. 2000 ve daha fazla çalışan olunca ancak tam gün iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu başlatılıyor.
Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde daha önce 750 çalışan başına bir tam gün çalışacak iş güvenliği uzmanlığı şart iken bu sınır 750-1499 arası çalışanı olan işyerleri için şart olmaktan çıkarılıyor. 1500 ve daha fazla çalışan olunca ancak tam gün iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu başlatılıyor.
Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde daha önce 500 çalışan başına bir tam gün çalışacak iş güvenliği uzmanlığı şart iken bu sınır 500-999 arası çalışanı olan işyerleri için şart olmaktan çıkarılıyor. 1000 ve daha fazla çalışan olunca ancak tam gün iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu başlatılıyor.
Bu uygulamalar sonucu çalışma alanı daralacak İş güvenliği uzmanlarının çalışma şartları da süre bakımından zorlaştırılıyor. Sözleşmede belirtilen süre kadar işyerinde hizmet sunacak olan iş güvenliği uzmanları birden fazla işyeri ile kısmi süreli iş sözleşmesi yapmaları halinde bu işyerleri arasında yolda geçen süreler daha önce çalışma sürelerinden sayılırken artık haftalık kanuni çalışma süresinden sayılmayacak.
Soru: İş kazası sonucu yüzde 19 oranında iş gücümü kaybettim. Çok düşük bir maaş bağlandı. Acaba bu durumum erken emekli olmama hak tanır mı? M. YILDIZ
Cevap: İş kazası sonucu meydana gelen çalışma gücü kaybında bağlanan maaş değil sürekli, işgöremezlik geliridir. Kazadan önceki son üç aydaki matrah ortalamanızın yüzde 70'inin yüzde 19'u olarak bağlanmıştır. Bu nedenle düşük bulmuş olabilirsiniz. Ancak bu geliri çalışsanız da emekli olsanız da almaya devam edebilirsiniz. Malûliyetten dolayı erken emekli olmanız için ya çalışma gücü kaybınızın en az yüzde 60 olması ve en az 10 yıllık sigortalılık süresi ile en az bin 800 gününüzün olması gerekir. Çalışma gücü kaybınızın yüzde 40-59 arası olması durumunda ise engeli statüsünden vergi indirimiyle emekli olmanız da mümkün. Bunun için gereken gün sayısı sigortalılık başlangıcınıza ve çalışma gücü kaybınıza göre değişir.
(Kaynak: Alitezel.com | 24.10.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.