Meclis'te görüşülen 2014 bütçe yasa tasarısı, 7'den 70'e hepimizin canını acıtan yüksek akaryakıt vergileri konusunda önemli bir gerçeği ortaya koyuyor: Holdinglerin ödediği vergiler devede kulak kaldığı sürece akaryakıt fiyatlarında gerçek indirim hayal olarak kalacak!
Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan ülke olmamızın nedenini anlayabilmek için yıllardır yanlış verilere bakmışız. Meğerse dünya petrol fiyatları, döviz kurları, rafineri payı ve de dağıtım kanallarındaki kâr marjı üzerinden yaptığımız hesaplamaların bize bir türlü pahalı akaryakıtın gerekçesini açıklayamamasının nedeni "bütçe"de gizliymiş.
Holdingler 136 milyar vergi verdi
Bütçedeki tablolar üzerinden karşılaştırmalar yaptığınızda inanılmaz gerçeklerle karşılaşıyorsunuz.
Örneğin gökdelenlere sığmayan devasa şirket ve holdinglerin ödediği verginin; otomobilinize benzin, evinize doğalgaz alırken ödediğiniz vergiden çok daha az olduğunu tahmin edebiliyor musunuz?
İnanılmaz ama ne yazık ki akaryakıt ve doğalgaza ÖTV adı altında ödediğimiz vergi tutarı, şirket ve holdinglerin ödediği Kurumlar Vergisi'nin toplam tutarından 1,26 kat daha fazla. Bütçe tasarısı ile tüm kamuoyunun bilgisine sunulan tabloda 2009 yılından başlayarak son 5 yılda toplanan vergilerin dağılımı var. Bu tabloya göre devasa şirket ve holdinglerimiz geride kalan 5 yılda 136 milyar 682 milyon lira Kurumlar Vergisi ödemiş.
Petrol ve doğalgaza 173 milyar
Aynı dönemde petrol ve doğalgazın içindeki ÖTV için vatandaşın cebinden çıkan vergi ise tamı tamına 173 milyar 70 milyon lira olmuş. Ödediğimiz bu vergi Kurumlar Vergisi tahsilatının tam 1,26 katına denk geliyor. Diğer bir ifadeyle devlet, petrol ve doğalgaza uyguladığı yüksek ÖTV sayesinde, şirket ve holdinglerin ödediği vergiden 36 milyar 388 milyon lira daha fazla kaynağı elde etmeyi başarmış.
Dahası, önümüzdeki yıl şirketlerimiz 33,9 milyar lira Kurumlar Vergisi; akaryakıt ve doğalgaz kullanan geniş halk kitleleri ise 47,2 milyar lira ÖTV ödeyecek. Üstelik ÖTV gelirinde öyle ya da böyle hedefe ulaşılıyor. Olmadı, yeni vergi zamlarıyla olası sapma fazlasıyla gideriliyor. Oysa Kurumlar Vergisi'nde böyle bir düzeltme zammı yapma şansınız olmuyor. Örneğin bu yıl 32 milyar 43 milyon lira Kurumlar Vergisi beklenirken yıl sonunda kasaya girecek para 31 milyar 780 milyon lirada kalacak.
Mesele aslında dönüp dolaşıp dolaylı-dolaysız vergilerdeki çarpık tabloya dayanıyor. Gelir ve Kurumlar Vergisi, kişi ve şirketlerin doğrudan geliriyle orantılı vergi toplamanızı sağlarken ÖTV ve KDV gibi dolaylı vergiler, zengin-yoksul ayırt etmeksizin kolay yoldan kaynak girişini öngörüyor. Hal böyle olunca dolaylı vergilerin cazibesi hiç kaybolmuyor.
Aynı tablodan hareketle, son 5 yılda elde edilen 325 milyar liralık toplam ÖTV geliri, toplam Kurumlar Vergisi hasılatını 2,37'ye katlamışken akaryakıt benzeri tatlı dolaylı vergilerden vazgeçemezsiniz.
Vazgeçebilmeniz için şirketlerinizin ve zenginlerinizin gerçek gelirleri üzerinden vergi ödemesi gerekir. Aksi halde akaryakıtta dünya birinciliğimizi koruyan tablo değişmez.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 23.10.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.