6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte İşyeri Hekimi önemli bir konuma gelmiştir.
Özellikle 50 kişi den fazla işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde işyeri hekimi bulundurma ve çalıştırma zorunluluğu vardır.
İşyeri Hekimi Tanımlaması:
İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, işyeri hekimliği belgesine sahip hekimi ifade eder.
Genel de Kurumsal İşyerlerinde hergün belirlenmiş saat aralıklarında yada tam zamanlı işyeri hekimleri vizite yapar ,gerekli gördüğü hallerde reçete ile çalışanlara ilaç yazar.
14/08/2013 tarihli SGK tarafından yayınlanan 2013/32 sayılı Genelge ile kısa vadeli sigorta kollarından düzenlenip SGK'na gönderilen istirahat raporlarının elektronik ortam da düzenlenmesine ait programının ikinci versiyon yazılım çalışmaları işyeri hekimlerini kapsayan program SGK merkez ve taşra ünitelerinde test edilmiş, buna ilişkin sağlık tesisinde görev yapan hekimlerin, işverenler ve SGK'unun yapacağı iş ve işlemlere ait süreçler yeniden belirlenerek açıklanmıştır.
İşyeri Hekimleri Tarafından Elektronik İstirahat Raporu Düzenlenmesi
İşyeri hekimi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yetki tanımlanan ve en çok iki güne kadar rapor ve reçete yazabilen hekimleri ifade etmektedir.
İşyeri Hekimi ÇSGB,6331 sayılı Kanuna gore yetki alacak.
En fazla iki güne kadar istirahat verecek.
Gerekli hallerde reçete yazacaktır.
İŞ KAZASI HALİNDE SİSTEME GİRECEK
İşyeri hekimleri tarafından düzenlenen istirahat raporlarının süresi en fazla iki gün olacağı için sadece iş kazası vaka türünden düzenlenen raporlara ödeme yapılacaktır.
Bu raporlar başhekim onayı aranmaksızın sosyal güvenlik il müdürlükleri yada sosyal güvenlik merkezlerince, iş kazası vaka türünden olan raporlara ait geçici iş göremezlik ödenekleri ödenecektir.
HASTALIK HALİNDE SİSTEM ARŞİVE ALACAK 40 GÜNE DİKKAT EDİLECEK
Hastalık vaka türünden olanlar system de arşivlenecektir. Sistem tarafından hastalık vaka türünden düzenlenen raporlar, bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından ayaktan tedavi süreleri için verilen istirahat raporlarınki en çok 40 günlük sürenin kontrolünde sistem tarafından dikkate alınacaktır.
**
E-ÖDENEK KAPSAMINDA SGK MERKEZ MÜDÜRLÜKLERİ KOLLARI SIVADILAR
5510 SS ve GSSK 18’inci Maddesine göre Kısa Vadeli Sigorta Kollarında verilmekte olan geçici iş göremezlik ödeneklerinin ödenmesi için anlaşmalı sağlık hizmet sunucularınca düzenlenip SGK gönderilen istirahat raporlarının elektronik ortamda düzenlenmesine dair programın 2. ve 3. basamak sağlık kuruluşlarını kapsayan birinci versiyonu 1 Ağustos 2012 tarihinde uygulamaya açılmıştı.
İKİNCİ VERSİYON TANITIMI BAŞLADI.
Ø İşyeri hekimleri,
Ø Aile hekimleri,
Ø Toplum sağlığı merkezleri,
Ø Belediye Hastaneleri,
Ø Askeri hastaneleri kapsayan ikinci versiyon yazılım çalışmaları tamamlanarak program SGK Merkez ve Taşra ünitelerinde test edilmiş, buna ilişkin sağlık tesisinde görev yapan hekimlerin, işverenler ve SGK yapacağı iş ve işlemlere ait süreçler yeniden belirlenerek açıklamalara yer verilmiştir.
SOSYAL SORUMLULUK VE KURUM KİMLİĞİ AÇISINDAN ÖNEMİ KAVRAYAN ÜMRANİYE MERKEZ MÜDÜRÜ İSTANBUL İLİNDE İLK ADIMI ATMIŞ OLDU.
SGK Ümraniye SGM tarafından Ümraniye ilçesin de bulunan Aile Sağlığı Merkezleri Yetkili Hekimlerine ve İlçe de faaliyet gösteren Özel Hastane hekimlerine yönelik olarak, Aile Hekimlerince ve hastanelerce sigortalılar adına düzenlenecek raporların elektronik ortamda SGK’na gönderilmesini amaçlayan E-Ödenek Programı 2.Versiyon hakkında seminer düzenlenmiştir.
SGK Ümraniye SGM Müdürü Sn.Coşkun BİLGİN; sigortalıların mağdur olmaması raporların ücretlerinin en kısa sürede ödenebilmesi için ,sigortalıların hastalandıkların da aldıkları raporların en kısa süre de Kuruma ulaşmasının büyük önem arz ettiği, eskiden bu işlemlerin posta yolu ile veya elden yazı ekinde Kuruma ulaştırılmakta iken çok sıkıntılar ve çok problemler yaşandığı bu sıkıntı ve problemlerin ortadan kalkması amacıyla raporların düzenlenmesi E-Ödenek Programı ile elektronik ortama taşınmış, ancak 2012 yılında işletime açılan E-Ödenek Programının hastane ara yüz yazılımlarından kaynaklı ortaya çıkan sorunlar nedeniyle bir çok aksaklık yaşandığı, yine aile hekimlerinin de elektronik ortamda raporlarını düzenleyebilmeleri için E-Ödenek sisteminin ikinci versiyon programı hazırlanarak işletime açıldığı, yeni uygulamaya giren ikinci versiyon E-Ödenek programını kullanacak olan hekimlere programın sağlıklı olarak kullanılmasının sağlanması ve aksaklıkları asgari düzeye çekmek için bugün olduğu gibi birebir uygulamalı seminerler düzenlendiği ifade etmiştir.
Bizlerde bu alanda çalışmalarını başarı ile sürdüren Ümraniye SGM Müdürü Sn. Coşkun Bilgin’e ve Kısa Vadeli Sigortalar Servis Şefi Sn. Nihal Uygun’a başarılar diliyoruz.
Not:Diğer SGK İl Müdürlükleri ve SGM bu alanda paydaşlara yönelik çalışmalar hızla devam ediyor.
(Kaynak: Alitezel.com | 22.10.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.