İhracat yapılmadık ülke bırakmayan KOBİ’ler prangalarla yol alıyor. Pahalı enerjiden dolayı rekabette zorlanan şirketleri bir de ödemesi 1-1,5 yılı bulan KDV iadeleri vuruyor. 54 bin ihracatçı KOBİ var.
İhracatın görünmez kahramanları arasında yer alan KOBİ’ler, KDV iadelerini zamanında alamadıkları için mağdur oluyor. Özellikle Anado-
lu’daki küçük firmalardan şikayetler yağıyor. Akbaş Dış Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Akbaş devletin, ihracatçının KDV iadesini geciktirdiğini bunun bazen 1- 1,5 seneyi bile bulduğunu söyledi.
İnceleme aylarca sürüyor
Bu durumun ihracatçıyı zor durumda bıraktığını dile getiren Akbaş, “Vergi dairesi bizden kaynaklanmıyor, diyor. Şu evrakları getir, diyor. Getiriyoruz. Sonra şu eksik diyor, yine bir sürü uğraş. Kırtasiyecilik ve gereksiz evrak takibi çok fazla. Mal aldığın firmaların birinde bir sıkıntı varsa seni de etkiliyor. Sistemi mali müşavirlik üzerinden denetliyor faturaları geriye doğru inceliyorlar. Bunun geri dönmesi aylar sürüyor. Bu yüzden ödemeler gecikiyor. İhracatçının önü açılmıyor” dedi.
Karşılıklı güven olmalı
KOBİ’lerin inanılmaz dinamik olduğunu ifade eden İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise “KOBİ’lerin heyecanı, Türk ekonomisinin en önemli sermayesidir” dedi.
KOBİ’lerin önü doğru teşviklerle açılabilirse çok önemli mesafe alınacağını kaydeden Bahçıvan, küçük işletmelerin KDV iadeleriyle ilgili sorunun çözümü için Maliye Bakanlığı’yla görüş halinde olduklarını söyledi. Bahçıvan, “Daha önce güvenliğini kanıtlamış firmalardan her şeyi sıfırdan istemek yanlış. Her şeye kuşkuyla bakmamak lazım. Karşılıklı güven oluşumu önemli” dedi.
Yeminli mali müşavirle çalışın
Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay ise ihracatçı KOBİ’lere yeminli mali müşavirle çalışmalarını tavsiye etti. Yeminli müşavirlerin raporları ile çalışan firmaların KDV iade işlemlerinde sürenin çok fazla uzamadığını kaydeden Burkay, “Ödemeler banka üzerinden yapıldığı zaman incelemeler sırasında bu durum daha güvenilir oluyor. Böylece kısa sürelerde mahsup yapılabiliyor. Sıkıntı aslında evraklar ile ilgili eksiklikler olmasından kaynaklanıyor. Bazı harcamalarda bankadan ödeme yapılması aslında zorunlu.
Vergi dairesi bankadan ödeme yapılmış olmasını talep ediyor. Küçük firmalar kasa ödemesi yaptığı için bu noktada sıkıntı doğabiliyor” diye konuştu. Burkay, büyük firmaların tüm ödemelerini banka aracılığıyla ve alım yaptıkları firmaları önceden tarayarak sorgulama yaptıkları için sıkıntı yaşamadığını ifade etti.
54 bin ihracatçı KOBİ sınıfında
Büyükekşi, 57 bin ihracatçı firma olmasına rağmen bugün 5 milyon doların üzerinde ihracat yapan firma sayısının 3 bin 600 civarında olduğu söyledi. İhracatçı firmaların yüzde 95’i yani 54 bin ihracatçı firma KOBİ sınıfında yer alıyor.
HİS’in kapsamı genişletilsin
İhracatçı KOBİ’lerin KDV iadesi mağduriyetlerini yakından takip ettiklerini belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Hızlandırılmış İade Sistemi’nin (HİS) kapsamının genişletilmesi ve süresinin kısaltılması konusunda Gelir İdaresi Başkanlığı ile ortak çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
Büyükekşi şunları söyledi: “İhracatçı KOBİ’lerin yaşadığı KDV iade sürecinin uzunluğu ve karmaşıklığından kaynaklanan sorunların çözümü halinde KOBİ’lerin finansman maliyetinin azalacağına ve kârlılıklarını geliştireceğine inanıyoruz.” Haziran ayında bu konuyla ilgili Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de katıldığı bir çalıştay düzenlediklerini ifade eden TİM Başkanı, KDV iadeleri ile ilgili uzayan sürecin, ihracatçıya ayrıca bir maliyet getirdiğini kaydetti.
Alana kadar göbeğimiz çatlıyor
Özellikle kendileri gibi küçük şirketlerin KDV iadelerini zamanında almakta zorlandığını vurgulayan mutfak eşyası üreticisi Evelin firmasının ortağı Beyhan Baycar, “Bu kanayan yaramız. Alana kadar göbeğimiz çatlıyor. Çoğu zaman mahsuplaşma yoluna gidiyoruz. Yurtdışı fuar desteklerimizi de 8 aydan önce alamıyoruz. Paramızı zamanında alamayınca iş yapma iştahımız kaçıyor” dedi.
Kayıtlı firmalardan mal alın
Sektör temsilcileri, ihraç edilecek malların üretimi ile ilgili her türlü girdinin satın alındığı firmaların kayıt altında olmasına dikkat edilmesini tavsiye ediyor. KOBİ’leri piyasada olabilecek ‘naylon fatura’dan uzak durmaları konusunda uyarıyor.
İhracatta KDV iadesi nedir?
İhracatta KDV iadesi, ihraç edilecek malın yurtdışı edilmesinden sonra ihraç edilen malların girdilerine ödenen KDV oranında iadesi anlamına gelmektedir. Yani bir gömlek ihraç ettiğimizi düşünürsek, o gömleği üretirken kullandığımız hammaddelere ödediğimiz KDV oranında ihraç ettiğimiz gömlek başına bu tutarı geri almamız demektir.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 21.10.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.