BASINDAN YAZILAR
Bankaların 1 Liralık Ücretine Tüketiciler İsyan Etti - MuhasebeTR

Bankaların 1 Liralık Ücretine Tüketiciler İsyan Etti

 Bankaların vatandaştan kestikleri 1 liralık ücret veya komisyon karşılığında, toplamda 56 milyon lira topladığı tespitini yapan tüketici örgütleri, yeni yasanın tüketici lehine çıkması için Başbakan’a mektup yazacak

Bankaların ücret ve komisyon adı altında vatandaştan sadece 1 lira aldığında kasasına tam 56 milyon lira girdiğini hesaplayan tüketici örgütleri, yeni yasanın tüketici aleyhine çıkmaması için Başbakan’a mektup gönderecek.

Tüketici örgütleri Kurban Bayramı’nın hemen ardından Başbakan Tayyip Erdoğan’a mektup yazıp Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeyi bekleyen yeni Tüketici Yasa Tasarısı’nı şikayet edecek. Tasarının bu haliyle yasalaşması halinde tüketicilerin bankaların insafına terk edilmiş olacağını savunan tüketici dernekleri, bankaların vatandaştan aldığı her 1 liralık ücretle 56 milyon lira topladığı bilgisini Başbakan Erdoğan’a iletecekler.

Haksız ücretler yasalaşacak

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Sıtkı Yılmaz ile Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, yeni Tüketici Yasa Tasarısı’na yönelik uygulanacak mektup ve eylem planını açıkladı. Başkan Yılmaz, tasarının aynen Meclis’ten geçmesi halinde 73 kaleme yükselen ücret ve komis-yonların önemli bir bölümünün yasal hale geleceğini söyledi.

Meclis önünde eylem

Tüketici örgütleri, yasa taslağının Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bilgisi dışında tüketicilerin aleyhinde hazırlandığını iddia etti. Tasarıda tüketici aleyhinde olan 14 maddeyi tek tek belirleyen tüketici örgütleri, bu maddelerin yer aldığı mektubu bayramdan hemen sonra Türkiye genelindeki 102 il ve ilçedeki postaneden Başbakan Tayyip Erdoğan’a gönderecek. Tüketici örgütleri, tasarının Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlama-sından itibaren de TBMM önünde çeşitli eylemlere başlayacaklar.

THD Başkanı Turhan Çakar, tasarının değiştirilmeden aynen yasalaşması halinde tüketicilerin artık bankalara dava açamayacağını, açılacak davalarda da tüketicilerin kaybedeceğini savundu.

İŞTE TÜKETİCİNİN TALEPLERİ

*Ücret ve komisyonların bakanlığın görüşüyle BDDK tarafından belirlenir hükmü tamamen kaldırılmalı, yerine, “Bankalar tüketiciye kredi verirken faiz dışında herhangi bir ücret alamazlar” ifadesi konulmalı.

*Tasarının “Tüketicinin Seçimlilik Hakları” başlıklı 11. maddesinde belirtilen seçimlilik hakların kullanımında muğlak ifadeler kaldırılmalıdır.

*Tasarıya, “Uyuşmazlık halinde ispat yükü kredi verene aittir” cümlesi eklenmeli.

*Tasarının “Tüketicinin Bilinçlendirilmesi” başlıklı 59. maddesinde belirtilen ayda 10 dakika olan bilgilendirme “haftada en az 20 dakika” bilgilendirme olarak değişmeli.

*Reklam Kurulu’nun yürürlükteki mevcut yasadaki temsil yapısına ilişkin hükümler korunmalı, tüketici örgütlerinin temsilci sayısı 1’den 2’ye çıkarılmalıdır.

*Tasarının “Tüketici Mahkemeleri” başlıklı 73. maddesinin 3. fıkrasında belirtilen “tüketici örgütleri üst kuruluşlarınca” ibaresi kaldırılarak yerine “tüketici örgütlerince” ibaresi konulmalıdır. Çünkü, tüketicilerle ilgili açılacak davalarda bilirkişi ücreti ve vekalet ücreti dava açan her tüketici örgütüne sağlanmalı.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 19.10.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM