Daha önce bu köşede "İşveren bu yönetmeliği bekliyor" başlıklı bir yazı kaleme almıştık.
Beklenen yönetmelik, iş güvenliği uzmanlarının görev ve yetkilerini düzenleyen yönetmelikti ve nihayet geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayımlandı. İşverenler bu yönetmeliği bekliyordu çünkü şu an piyasada hat safhada olan iş güvenliği uzman sorunu bu yönetmelikle biraz olsun çözülmüş olacaktı. Peki işverenlerin beklediğine değdi mi? Bunun cevabını verebilmek için biraz detaylara bakmak gerekiyor.
İşvereni rahatlatan bölümler
Önce bardağın dolu tarafına bakarsak...
- İş güvenliği uzmanlarının çalışan başına hizmet vermesi gereken süreler azaltıldı. Buna göre daha çok çalışana daha az iş güvenliği uzmanı gerekecek.
- Daha önce tehlike sınıfına göre 500, 750 ve 1000 çalışana tam zamanlı bir iş güvenliği uzmanı gerekirken, bundan sonra çok tehlikeli işyerinde 1000, tehlikeli işyerinde 1500 ve az tehlikeli işyerinde 2000 çalışana bir tam zamanlı uzman görevlendirilecek.
- Şu an (B) ve (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlar, önümüzdeki bir yıl içinde iki defa sınava girerek belge sınıflarını yükseltebilecekler.
Bu düzenlemeler özellikle az tehlikeli ve tehlikeli sınıftaki işverenlerin uzman ihtiyacını karşılamada rahatlama sağlayacak. Gelelim bardağın boş tarafına...
(A) sınıfı sorunu devam edecek
Yaklaşık 1,5 milyon işyerinden çok tehlikeli sınıfta yer alanların (A) sınıfı iş güvenliği uzmanı çalıştırması gerekiyor. Madenler, inşaatlar ve imalat sektörünün tamamına yakını bu kapsamda yer alıyor. Yani iş güvenliği açısından en tehlikeli sektörler en tecrübeli uzmanları çalıştırmak zorunda. Fakat tüm Türkiye genelinde (A) sınıfı uzman sayısı sadece 892 kişi. İşte bu yetersizliği göz önünde bulunduran Sayın Faruk Çelik, işverenlerden gelen yoğun talep doğrultusunda geçtiğimiz aylarda 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nda değişiklik yapılmasını sağladı. Böylece (A) sınıfı uzman sayısını artırmanın yasal alt yapısı sağlanmış oldu. Fakat yasaya göre hazırlanması gereken yönetmelik öyle bir kaleme alınmış ki, adeta Sayın Bakan'ın çabası boşa çıkarılmış. "Siyasetçi ne derse desin, bürokrasi bildiğini okur" dedikleri bu olsa gerek.
Borçlanarak erken emekli olursunuz
Soru: Sadettin Bey, ben 16.10.1964 doğumluyum. 02.05.1988'de sigorta girişim var ve 1994 yılına kadar sigortalı olarak çalıştım. 1994 yılında Bağ-Kur'a geçtim ve bugüne kadar devam ettim. Sizin EmekliMatik programınızda hesaplama yaptığımda askerliğimi borçlanmazsam 50 yaşında, borçlanırsam 49 yaşında emekli oluyorum. Oysa SGK'ya danıştığımda askerliğimi borçlansam dahi 50 yaşında emekli olabileceğim söylendi. Bu konuda detaylı bilgi verebilir misiniz? Ali Mustafa Ö.
Cevap: Değerli okurum, askerlik sürenizi ve Bağ-Kur'a giriş tarihinizi gün ve ay olarak belirtmemişsiniz. Askerliğinizi 18 ay yaptığınızı ve SSK'dan sonra boşluk vermeden Bağ-Kur'a geçtiğinizi varsayarsak, askerliğinizi borçlanmadan 50, borçlanarak 49 yaşınızda emekli olursunuz. Yani EmekliMatik'in verdiği sonuç doğrudur. Fakat hesaplama yaparken tarihleri ve prim günlerinizi doğru girdiğinizden emin olmanız gerekir. Bugüne kadar yaklaşık üç milyon hesaplamanın yapıldığı EmekliMatik programımız SGK'nın resmi sonuçlarıyla doğrulanmıştır. Ayrıca pek çok SGK biriminde de programımız kullanılmaktadır.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 19.10.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.