6486 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanunun 73 üncü maddesinde yapılan değişiklik sonucu özel sağlık kurumlarının kendisinden sağlık hizmeti alan vatandaştan alabileceği ilave ücret oranında yüzde 100'lük bir artış yapılmıştı. Söz konusu artış Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularınca Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, bu bedellerin bir katının belli bir oranı iken iki katının belli bir oranına çevrilmiş, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden bu bedellerin alınabilmesinin önü açılmıştı.
Buradaki “Belli bir oran” ise Bakanlar Kurulu Kararları ile tesbit ediliyor. İlave ücret oranında sadece 6486 sayılı Yasa ile değişiklik olmadı, onun öncesinde de değişiklik oldu, sonrasında da olmaya devam ediyor.
Çarpıcı değişimi şöyle izah edecek olursak, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca söz gelimi 100 TL'lik bir sağlık hizmeti bedelinin yanında sağlık kuruluşlarının 2008 yılında 2008/13728 sayılı BKK ile en fazla 30 TL'ye kadar ilave ücret isteme hakkı varken, bu rakam önce 2009/15627 sayılı BKK ile 01.01.2010 tarihinden itibaren %70'e yani 70 TL'ye çıkartıldı, yetmedi 17.03.2012 tarihinden itibaren 90 TL'ye çıkartıldı. Yetmedi, içinde bulunduğumuz 29.05.2013 tarihinde 6486 sayılı Kanunla bu defa oran değil taban iki katına çıkartılmak suretiyle 180 TL'ye çıkartıldı, anlaşılan bu da yetmemiş olacak ki 12.10.2013 tarihli RG'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile “Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularınca Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, bu bedellerin iki katına kadar ilave ücreti alabilecekleri” düzenlenmiş bulunuyor. Yani Bakanlar Kurulu bir jest (!) daha yaparak elindeki yetkinin tamamını özel sağlık kuruluşları için kullanmış oluyor. Bundan böyle kamu hastanelerinin vatandaştan almadan sadece SGK'dan alacağı 100 TL karşılığında verdiği hizmeti, özel hastane 100 TL SGK'dan almanın yanında 200 TL'de vatandaştan ilave ücret adı altında tahsil ederek verecek.
Ülkede beş yılda her şey ne kadar değişmiş (!) meğer. Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen tıbbi malzeme ve hizmet bedellerine zaten eklenen normal artışların dışında ve bunlara ek olarak, özel sağlık kurumlarından hizmet alanlar için 30 TL 200 TL olmuş. Ülkede beş yılda bundan fazla net reel değer kazanan hangi enstrüman var sahi? Ya da şöyle sorayım, TÜİK verilerine göre Mayıs 2008 – Eylül 2013 arasındaki beşbuçuk yılda enflasyon (TÜFE'ye göre) yüzde 44 oranında artmışken sağlıkta alınan ilave ücretin aynı dönemde yüzde 566 oranında artırılmasını izah edecek biri var mı?
Soru: 01.03.2005 tarihinde başladığım SSK sigortalılığında halen 487 günüm var. Beş yıllık evliyim ve bebek düşünüyorum. Nasıl emekli olabilirim? Doğum parası alabilir miyim? İ.KIZIL
Cevap: Doğum tarihinizi belirtmemişsiniz. Sigorta girişinize göre 5 bin 400 günle Bağ-Kur'luluktan 60 yaşında emekli olabilirsiniz. SSK'lılıktan emekli olmak için ya 7 bin günü doldurmanız ya da 4 bin 500 günle 2030 yılından sonra olmak üzere 58 yaşınızı doldurduğunuz tarihte emekli olabilirsiniz. Doğumdan önceki son bir yılda en az 90 gün priminiz olursa ve iş akdiniz devam ediyorken doğum yapmışsanız doğumdan dolayı analık işgöremezlik ödeneğini alabilirsiniz.
SGK tarafından sigortalılara analık veya hastalık nedeniyle çalışmadığı her gün başına ayaktan istirahatli olduğu günler için günlük ücretin üçte ikisi, yatarak istirahatli olduğu günler için ise günlük ücretin yarısı olarak ödenen bir ödenek olan geçici iş göremezlik ödeneği, buna ilişkin belge veya bilgilerin SGK’ya intikalini takip eden yedi iş günü içinde geçmiş süreler için ödenen ödenek olmaktadır.
4/a sigortalısına geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenmesi esnasında bu sigortalının,
1.İstirahatli olduğu dönemde işyerinde çalışıp çalışmadığının,
2.Kazanç hesabına giren döneme ilişkin aylarda, prim, ikramiye ve bu nitelikteki arızî ödemelerin,
3.Viziteye çıktığı / istirahatin başladığı tarih itibariyle prim ödeme halinin devam edip etmediğinin,
4.Sigortalının PTT bank/banka hesap numarasının
işveren tarafından SGK’ya yazılı veya elektronik ortamda bildirilmesi gerekiyor.
(Kaynak: Alitezel.com | 14.10.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.