Dünya tarihi bu bakışla incelense, her din ve her ülkede yaşanan tüm bayramlarda alışverişin artarak piyasaların ve ekonominin canlandığı görülecektir. Bunun bir öngörü olmayıp gerçeği tespit olduğunda hemfikir olunacaktır. Bu itibarla ülkemizdeki ve sair ülkelerdeki dini bayramların da farklı toplumsal amaçlarına rağmen, önemli ve hatta en başta ekonomiyi de canlandırmayı başardığını, bu anlamda dikkate almalıyız. Ramazan Bayramı'nda yaşanan iktisadî faaliyet dokusu ile Kurban Bayramı'nın iktisadî faaliyet dokusu farklı argümanlara dayanmaktadır. Ancak dile getirebiliriz ki, bütün bayramların ortaklaşa oluşturdukları etkileşim alanlarının başında ulaşım ve haberleşme sektörlerindeki yoğunlaşma gelmektedir. Bu yılki Kurban Bayramı tatilinin tüm haftayı kapsamasının sağlanması üzerine, ulaşım sektöründeki yoğunluğun yakın zamanların bayramlarını aşacağı anlaşılmaktadır. Canlanmanın farklı alanlarda oluşturduğu gelişmeleri aşağıda değerlendirebiliriz.
Kurban kesme yükümlülüğünün yerine getirilmesinin ekonomik etkisi, kurbanlık hayvan piyasasının bugünlerde birden bire canlanması ve hayvan yetiştiricileri için büyük bir fırsatın doğmuş olmasıdır. Müslümanların yaşadığı tüm ülkelerde ve hatta tüm dünyada canlı hayvan talebini yükselten bu kurban kesme ibadetinin hac mevsimi içerisinde Suudî Arabistan'daki 2-3 milyon civarında hacının kestiği kurbanlarla evrensel boyut kazanmaktadır. Çünkü böylece yükselen canlı hayvan talebi, sadece Müslüman ülkelerdeki üretimden karşılanamamaktadır. Bazı dünya ülkelerindeki canlı hayvan üreticileri de bu canlanmadan nasbini almaktadır.
Kurban kesmenin oluşturduğu ekonominin oldukça farklı sektörlerde canlılığa neden oluşturduğu açıktır. Taşıma sektöründeki gelişmeler yanında, kesim ve kurban ürünlerin ayrıştırılmasında, korunmasında ve saklamasında görev alan sektörlerde geniş istihdam artışı yanında çeşitli gelirler oluşmaktadır. Böylece günümüzdeki bayramların ekonomiye katkısı, geçmişle karşılaştırılmayacak derecede yüksek oluyor. Son yıllardaki köyden kente göç olgusu nedeniyle günümüzdeki bayramlar, ekonomiye daha yüksek katkı sağlamaktadır. Kişi başına milli gelirin yükseldiği ve toplumun refah seviyesinin arttığı günümüzde bayramlar, gelir düzeyi düşük kesimlere daha olumlu yansıyor.
Bu yıl, 9 gün sürecek olan Kurban Bayramı, ekonomiye de canlılık getirecektir. Basında yer alan haberlerde de vurgulandığı üzere, kurbanlık satışından tatile, giyim kuşamdan marketlerden alışverişe kadar, 9 günlük bayram tatilinin 7 milyar lira civarında bir ekonomi oluşturacağı, bu yıl kurban sayısı 3 milyona ulaşacağı, 1,2 milyon kişinin tatile çıkacağı öngörülmektedir. Tatil boyunca yapılacak tüm harcamalar dikkate alındığında bayramda 7 milyar TL'lik dev bir ekonomi oluşacaktır. 3 milyondan fazla hayvanın kurban edilmesi beklenen bayramda, yaklaşık 4,2 milyar TL'lik bir hayvan pazarı oluşacağı; yurtiçi ve yurtdışı tatil programı yapan 1 milyon 250 bin kişinin de tatilde 750 milyon TL harcama yapacağı tahmin ediliyor. Perakende sektörüne de doping etkisi yapacak olan bayramda 550 milyon TL civarında giyim harcaması ve 600 milyon TL civarında market alışverişi yapılması bekleniyor. Ayrıca memleketine uçak ve otobüs ile seyahat edecek olan vatandaşlar 120 milyon TL bilet, kendi aracıyla yola çıkanlar da 100 milyon TL akaryakıt harcaması yapacak. Bu rakamların üzerine ekstra harcamalar da eklendiğinde bayram ekonomisi 7 milyar TL'yi aşıyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı (TÜRSAB) Başaran Ulusoy, 9 günlük tatil sürecinde 1 milyon kişinin yurt içinde 250 bin kişinin de yurt dışında tatile çıkacağını söylemiştir. Antalya ve Kıbrıs'ın tatil planında öncelikli yerler olduğunu belirten Ulusoy, kültür turlarında ise Doğu Karadeniz, GAP, Kapadokya ve Safranbolu turlarına yoğun talep gösterildiğini belirtmiştir. Ulusoy, yurtdışı turlarıyla ilgili de vizesiz ülkeler başta olmak üzere, İtalya, İspanya, Fransa, Balkanlar, Afrika, Uzakdoğu, Dubai'nin ilgi gördüğünü belirtmiştir.
Bayramların çeşitli sektörlere farklı yansımaları oluyor. En hareketli sektörlerin başında tekstil konfeksiyon ve ayakkabı sektörü geliyor. Gelir düzeyine göre kimileri günümüzde çok yaygın olan Alışveriş Merkezlerindeki marka satan mağazaları tercih ederken, kimileri çadırlarda kurulan alışveriş yerlerini ve kimileri de İstanbul'da Mahmutpaşa türü pazarları tercih ediyor. İnsanlar, çocuklarının bayram ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının önüne geçiriyor. Global finansal krizin reel sektöre doğru kaymaya başladığı şu günlerde iç piyasada ticaretteki durgunluğun aşılması açısından birçok sektör Kurban Bayramı'nın gelmesini dört gözle bekliyor. (M. Ali Yıldırımtürk, 'Bayramlar alışverişi, piyasaları ve ekonomiyi canlandırıyor')
Okuyucularımın Kurban Bayramlarını tebrik ediyorum. Ülkemizdeki Kurban Bayramı coşkusunun büyükleri olduğu kadar, çocukları daha çok sevindirmesini ve trafik kazası üzüntülerinin artık yaşanmamasını diliyorum.
(Kaynak: Yeni Şafak | 14.10.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.