BASINDAN YAZILAR
Kıdem Fonu Yüzde 37 Kaybettiriyor / Erdoğan Süzer - MuhasebeTR

Kıdem Fonu Yüzde 37 Kaybettiriyor / Erdoğan Süzer

 Kıdem fonu kurulması çalışanlara yarar mı yoksa zarar mı getirir? Bu sorunun birden fazla yanıtı var. Mevcut sistem düşünüldüğünde fonun yararlı olacağı kesin. Fon sayesinde çalışanların yüzde 10'u yerine yüzde 100'ünün kıdeme ulaşması teknik olarak mümkün. Ancak burada iki kritik soru var. Birincisi fona yapılacak kesinti oranı ne olacak? İkincisi fonu kim işletecek? İşletme riski bir yana, kesintiyi değerlendirelim.

Mevcut sistemde her bir yıllık çalışma karşılığında 30 günlük kıdeme hak kazanılıyor. Fona yapılacak kesinti aynen 30 gün olarak kalırsa çalışanların hiçbir kaybı olmayacağı gibi zaten yasal hak olan kıdeme herkes uzanabilecek. Ancak işveren, kıdemde indirim yapılmadan fon kurulmasını istemiyor. Çünkü fon gelirse, milyonlarca işletme adeta ilk kez kıdem yüküyle karşı karşıya kalacak. Halen bir şekilde kurtulduğu kıdem, artık onun için aylık ödenmesi gereken taksite dönüşecek.

İşverenler yılda 30 gün yerine 20 günlük brüt ücretin kesilerek fona yatırılmasına taraftar görünüyor. Ancak TOBB üyesi milyonlarca küçük ve orta ölçekli işletmenin 20 değil, 15 hatta 10 günü bile zoraki kabul edeceğini belirtelim. Üstelik bir de işçi sendikası cephesi var. Ne Türk-İş ne Hak-İş ne de DİSK 30 günden taviz vermeye niyetli. Bir sendikadan gelebilecek en küçük bir yumuşama sinyalinin bile anında "işçiyi satan sendika" damgası yiyeceğine kuşku yok. Dolayısıyla kıdem fonunun başka bahara kalmaması büyük sürpriz olur.

Yine de merakımızda kalmasın, 30 yerine 20 günlük kıdem üzerinden fonun kurulduğunu varsayıp kâr/zararı hesaplayalım. Örneğin bugün bin 500 lira aylık brüt geliri olan bir işçi 5 yıl sonra bugünkü sistemde işten atılırsa, maaşına yapılacak zam da dikkate alındığında 10 bin lira kıdem alacak. Oysa 20 günlük kıdem kesintisiyle fonun verebileceği kıdem sadece 6 bin 300 lira. Zarar 3 bin 700 lira. Bununla birlikte bu işçinin mevcut sistemde hiç kıdem alamama ihtimali dikkate alındığında belki de zarar değil kârdan bahsediyoruz! Acaba sorunu geniş kitleler yararına çözmek için uzlaşma aramak yerine bir hakeme mi gitmek gerekir?

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 09.10.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM