Soru: Nişanlım 4 yıldan beri bir tekstil fabrikasında çalışıyor. Kıdem tazminatı fonu çıkarsa evlenen kadına kıdem tazminatı verilmeyecekmiş. Ben nişanlıma bir an önce evlenip tazminat alarak işten ayrıl diyorum. Nişanlım biraz daha bekleyelim diyor. Bu konuda nişanlımla anlaşamıyoruz ve kavga ediyoruz. Bize ne önerirsiniz? Acele edelim mi? M.Yılmaz
Cevap: Kıdem tazminatı fonunun ne şekilde düzenleneceği kesinlik kazanmadı. Henüz tarafların üzerinde anlaştığı ve kamuoyuna yansıyan yeni bir taslak bulunmuyor. Ancak eski taslakta evlenen kadınlara kıdem tazminatı ödenmemesi öngörülüyordu. Sayın Yılmaz, nişanlınızla bu konuda kavga ve tartışma yapmanıza gerek yok. Tarafların üzerinde anlaşacağı ve meclise sunulacak olan tasarıyı bekleyip görmek lazım. Acele etmenize gerek yok.
ÇIRAKLIK SİGARTASI
Soru: Çırakları sigorta yaptırmak şart mı? C.Dağ
Cevap: Çıraklar hakkında sadece iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası hükümleri uygulanır. Bu sigorta kolları yönünden sigorta yaptırmak gerekiyor. Bakmakla yükümlü olunan kapsamında anne veya babasından sağlık yardımı alan çırak hakkında genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmaz. Okullar tarafından çıraklık sözleşmesi yapılıp işyerlerine gönderilen çıraklar için işverenlerin sigorta primi ödemesine gerek yok. Sigorta primleri okullar tarafından ödeniyor.
GECECİNİN SİGORTASI
Soru: Bir fabrikada kampanya döneminde bir ay ile 3 ay arasında çalışan arkadaşlarım var. Geçici işçisiniz diye sigortaları yaptırılmıyor. Geçici işçilere sigorta yaptırılmıyor mu?. Bunun için yasal zorunluluk yok mu? N.Beyaz
Cevap: Daimi ve geçici işçilerin işe girmeden önce Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilerek sigortalarının yapılması gerekiyor. Sayın Beyaz, geçici işçilerin sigortasının daimi işçiler gibi yapılması gerekmektedir.
Soru: Çalışan öğrencilerin sigortası yaptırılır mı? T.Yürek
Cevap: Sayın Yürek, öğrenci işçi olarak çalışıyorsa sigorta girişi yapılarak bütün sigorta kollarına ait primlerin ödenmesi gerekiyor.
DOĞUM PARASI
Soru: Doğum yapan kadının kocası doğum parası alır mı? Nereye başvurması gerekiyor? V.İlhan
Cevap: Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe emzirme ödeneği veriliyor. Bu ödeneğin verilebilmesi için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminin bildirilmiş olması gerekiyor. İlhan Ödemenin yapılması için ilgili sosyal güvenlik merkez müdürlüklerine başvurulması gerekiyor.
Soru:Taşeron işçileri ile ilgili çalışma var mı?
Cevap:26-27 Eylül 2013 tarihlerinde yapılan 10. Çalışma Meclisinde Taşeron işçileri ile ilgili düzenlemelerin yapılması sonuç bildirgesinde yer aldı. Taşeron işçilerin sorunlarının çözüme kavuşturulması konusunda çalışmalar yapıldığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik bir çok kez söyledi. Umarım bu yasama yılında bu konu yapılacak bir düzenleme ile çözüme kavuşturulur.
Soru: Köylerde mevsimlik işlerde çalışarak çiftçilik yapan kadınların sigortalılığı oluyor mu?
Cevap:Köylerde tarım işlerinde çalışan kadınların sigortalılığı oluyor. Bu durumda olanlar Tarım İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi ile Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor. Bunlar iş kazası meslek hastalığı, genel sağlık sigortası ve emeklilik haklarından yararlanabiliyorlar. Bu kapsamda olanların 2013 yılında 20 gün prim ödemeleri durumunda 20 günlük primleri 30 gün olarak değerlendirilecek.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 07.10.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.