BASINDAN YAZILAR
Bankaların Notunu Vatandaş Verecek, Şikayetler Bitecek - MuhasebeTR

Bankaların Notunu Vatandaş Verecek, Şikayetler Bitecek

 Bankacılıkla ilgili yılda 3 milyondan fazla şikayet gelmesi üzerine BDDK harekete geçti. Üç ayda bir yapılacak anketle vatandaşa bankaların hizmeti sorulacak. Anket sonuçlarına göre BDDK da bankaların ‘güven endeksi’ni açıklayacak.

 

Vatandaşın bankalara yönelik şikayetlerindeki artış üzerine bankacılık otoritesi harekete geçti. Geçen yıl 3 milyonun üzerinde doğrudan şikayet gelmesinin ardından bankalara yönelik not uygulaması devreye giriyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) üzerinde çalıştığı yeni çalışma ile Tüketici Güven Endeksi gibi ‘Bankacılık Güven Endeksi’ oluşturulacak. ABD’de uygulanan modelle benzer yapılan çalışmaya göre her üç ayda bir yapılacak anket ile vatandaş tarafından finans kuruluşlarına not verilecek. Çalışmanın temel amacı, tüketici şikayetlerini azaltmaktan çok, tamamen ortadan kaldırmak olarak belirlendi.

Beğeni barometresi gibi olacak

Tüketicinin bankaları nasıl algıladığını anketle tespit edecek olan BDDK, tüketicinin bakış açısını yansıtan bir ‘Güven Endeksi’ yayınlayacak. BDDK kaynaklarından edinilen bilgilere göre, üzerinde çalışılan güven endeksi tüketici ile bankaları birbirine yakınlaştıracak bir platform olarak işlev görecek. Bankaların daha uygun koşullarda ve kalitede hizmet vermesi teşvik edilecek. Endeks, tüketicinin beğeni barometresi gibi çalışacak. Böylece tüketici şikayetleri kamuoyunda tartışılmadan bankaların gerekli adımları atması sağlanacak. Öte yandan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre son bir yılda bankacılık sektörüne olan şikayetler yüzde 28 oranında artarak 3.4 milyon adede ulaştı. Bankalar en çok kredi kartı ile ücret ve komisyonlar sebebiyle şikayet ediliyor.

TÜKETİCİ KAZANMAYA BAŞLADI

Türkiye Bankalar Birliği ve Katılım Bankaları Birliği’nin bünyesinde bulunan hakem heyetlerinde BDDK uzmanlarının yer almasının, vatandaş lehine verilen kararların sayısını artırdığı belirtildi. BDDK uzmanlarının heyette yer almasının ardından tüketici lehine çıkan kararlar, son bir yıllık dönemde yüzde 5’ten yüzde 70 seviyelerine kadar çıktı. Tüketici lehine çıkan kararlarda kredi kartı ve kredi sözleşmelerinin standarda bağlanması da etkili oldu.

 

(Kaynak: Star Gazetesi | 04.10.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM