Son günlerde okurlarımızdan gelen soruların başında düşük ücretle çalışmanın ileride alacakları emekli aylıklarını olumsuz etkilemesi şikayeti ile karşılaşıyoruz.
SGK son bir yıl içinde APHB Meslek Kodu uygulaması ile birlikte , çalışma hayatında yaygın olan asgari ücret uygulamasına fren sistemi getirilmiştir.
Çalışanlar yönünden olumlu bir uygulama olsa da ,piyasa da hakim olan asgari ücret uygulaması halen devam ediyor.
Özellikle kalifiye çalışanların yoğun olduğu ,fakat eski uygulama yanlışları ile çalışanların asgari ücretten sigorta primlerinin ödenmesi ,diğer ödemelerin elden verilmek suretiyle çift muhasebe kayıt ile yapılan işlemlerden , sigortalı emekli zamanı geldiğinde düşük emekli aylığı ile yüzleşerek geçim sıkıntısı ile karşı karşıya kalıyor.
İşte bu durum ile karşı karşıya kalan okurlarımıza yargıya başvurmalarını tavsiye etmek dışında yardımcı olamıyoruz.
Aslında bu sorun çalışma hayatımızın bize öğretilmemesinden kaynaklanmaktadır.
Asgari ücrettin tanımlamasını bilmeyen çalışanlar ,bu ücrettin uzun yıllar prangası altında çalışarak geleceklerine de ipotek altına alıyorlar.
Oysa bizlere çalışma hayatındaki ;
İş Kanunları,
Sosyal Güvenlik Kanunları,
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu,
Borçlar Kanunu,
gibi kısaca çalışma hayatı mevzuatını detaya girmeden , haklarımızın nasıl alınacağını bilen toplum olsak ,kayıt dışı için yapılan harcamalarda yıllar itibariyle bu bilinçlendirme çemberi ile azalacaktır.
Konuyla İlgili Güncel Yargıtay Kararı:
Çalışma yaşamında daha az vergi yada sigorta primi ödenmesi amacıyla zaman zaman,iş sözleşmesi veya ücret bordrolarında gösterilen ücretlerin gerçeği yansıtmadığı görülmektedir.
Bu durumda gerçek ücretin tespiti önem kazanır.
İşçinin kıdemi ,meslek unvanı ,fiilen yaptığı iş , işyerinin özellikleri ve emsal işçilere ödenen ücretler gibi hususlar dikkate alındığında imzalı bordrolarda yer alan ücretin gerçeği yansıtmadığı şüphesi ortaya çıktığında , bu konuda tanık beyanları gözetilmeli ve işçinin meslekte geçirdiği süre ,işyerinde çalıştığı tarihler ,meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek sendikalarla ,ilgili işçi ve işveren kuruluşlarından emsal ücretin ne olabileceği araştırılarak sonuca gidilmesi gerekir.(9.YHD-E.2010/41176 K.2013/3612 T.30.01.2013)
Bu şekli ile Yargıtay asgari ücretle çalışanların hak aramasında emsal işçiliği işaret etmiştir.
**
SİZDEN GELEN SORULARA CEVAPLAR
01/03/1966 yılında doğdum.01/03/1989 yılında ilk defa SSK statüsünde sigortalı oldum.1800 gün primim var.01/05/1999 tarihinde Bağ-Kur statüsüne girdim. Şu ana kadar kesintisiz çalışıyorum.540 gün askerlik yaptım. Askerliğimi SSK önce yapmıştım.
Ne zaman emekli olurum? Tamer
Bağ-Kur Şartı İle Emeklilik Şartı:
01/05/1999 tarihli girişiniz 5 yıl SSK hizmetiniz ve 540 gün kadar askerliğinizi borçlandığınızda 01/11/1992 tarihine göre 25 yıl sigortalılık süresi 53 yaşında emekli olursunuz.
SSK Şartı İle Emeklilik Şartı:
01/03/2011 tarihinden itibaren 5510/53’üncü Maddesinde yapılan düzenleme ile işyerini kapatmadan SSK’lı olarak usulüne uygun çalışırsanız 01/03/1989 yılında ilk defa işe girişiniz ile 25 yıl 51 yaş 5450 gün ile emekli olabilirsiniz.
Bunun içinde 2829 sayılı Kanuna göre 1260 gün SSK statüsünde çalışmanız gerekir.
**
2000 yılından 2008 yılına kadar esnaf olarak çalıştım. Fakat Bağ-Kur’un kapısından içeri girmedim.
Bu kayıp haklarımı yargı ile kazanma şansına sahip olma hakkım var mıdır? Kemal
Bu hakkınızı kazanma şansınız olmasına rağmen zamanında konuya önem vermediğiniz için şansınız ortadan kalkmıştır.
5510 SS ve GSSK Geçici 8’inci maddesi ile borçlanma hakkına sahip olmanıza rağmen, bu süreyi kaçırdığınız için sigortalılık süreniz 1/10/2008 itibaren başlatılacaktır.
Dava açsanız bile kazanma şansınız yoktur.
(Kaynak: Alitezel.com | 03.10.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.