Demokratikleşme paketi ülke gündemindeki birçok tartışma konusunu gölgede bıraksa da kadın istihdamına yönelik atılacak adımların oluşturduğu beklenti ve merak en üst seviyede devam ediyor.
Çalışma ve Aile bakanlıklarının önümüzdeki haftalarda Meclis'e göndereceği düzenleme ya işadamlarının endişe ettiği gibi kadını işsiz bırakacak ya da kadına hem aile içinde hem de işyerinde önemli bir rol biçecek.
Günlerdir tartışılan istihdam paketi aslında kadın ve aileye dönük atılacak adımların sadece küçük bir parçası. Büyük fotoğrafta ise gelecekte yapılması planlanan çok daha geniş düzenleme ve önlemler yer alıyor. Sözünü ettiğimiz büyük fotoğraf, geçtiğimiz haziran ayında resmiyet kazanan 10'uncu Kalkınma Planı'nda (2014-2018) görünüyor.
Rolü güçlendirilmiş kadın
Plandan anlaşılan o ki, önümüzdeki 5 yılda kadının sosyal ve ekonomik hayat içerisindeki yeri ile aile kurumunun etkinliği konusunda önemli "düzeltme" adımları atılacak. Planda Türkiye'de geniş aileden çekirdek aileye doğru bir geçişin sürdüğü, aile üyeleri arasındaki ilişki biçiminin de değiştiği tespiti yapıldıktan sonra yol haritası şöyle belirleniyor: "Toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında, kadının sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamdaki rolünün güçlendirilmesi, aile kurumunun korunarak statüsünün geliştirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin kuvvetlendirilmesi temel amaçtır."
Son dönemde sadece istihdamla ilgili boyutunu konuştuğumuz kadının ve ailenin korunmasına yönelik olarak önümüzdeki 5 yılda yapılacaklar plan hedeflerinde tek tek sıralanmış. Ailenin sosyal medyadan korunması dahil bir dizi önlemi yakın gelecekte tartışıyor olacağız. İşte kadın ve ailenin geleceğini resmeden büyük fotoğrafın satır başları:
Sosyal medya yerine aile içi iletişim
** Aile ve iş yaşamının yumuşatılmasına yönelik güvenceli esnek çalışma, kreş ve çocuk bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve erişilebilir kılınması ile ebeveyn izni gibi alternatif modeller uygulanacaktır.
** Kadınların karar alma mekanizmalarında daha fazla yer almaları, istihdamının artırılması, eğitim ve beceri düzeylerinin yükseltilmesi sağlanacaktır.
** Görsel, işitsel sosyal medya ve internetin aile üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik tedbirler alınacak, aile içi iletişim ve etkileşim konularında eğitim programları yaygınlaştırılacaktır.
** Aile yardımlarının geliştirilmesi, aile danışmanlık ve eğitim hizmetlerinin kapsamlı, standart, etkin ve yaygın hale getirilmesi, evlilik öncesi eğitimin yaygınlaştırılması, sosyal yardım ve hizmetlerin aile temelli sunulması temin edilecektir.
** Boşanmaların azaltılması amacıyla aile danışmanlığı ve uzlaştırma mekanizmaları geliştirilecektir.
** Kadına yönelik şiddetin ve ayrımcılığın ortadan kaldırılabilmesi amacıyla özellikle erken çocukluktan başlayarak örgün ve yaygın eğitim yoluyla toplumsal bilinç düzeyi yükseltilecektir.
Büyük fotoğrafta ne görüyorsunuz? Sizce gelecekte kadın, istihdamdan mı uzaklaşacak yoksa hem aileyi kurtaracak hem de ekonomiyi düze çıkaracak süper güce mi dönüşecek?
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 02.10.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.