İşverenler bazı meslekler için eleman bulmakta zorlanıyor. İŞKUR’un yaptığı araştırmaya göre patronlar 2.339 gaz altı kaynakçısı, 4 bin 70 güvenlik görevlisi arıyor. Çağrı merkezi çalışanlarının da ileride işsiz kalma riski neredeyse yok.
Türkiye İş ve İşçi Bulma Kurumu’na (İŞKUR) iş arayanlar kadar patronlar da başvuru yapar. İŞKUR da işverenlerin bildirimlerine göre talep edilen işlerin sayısını açıklar. Son verilere bakıldığında mesleki eğitimin iş bulmakta ne kadar önemli olduğu bir kez daha görüldü. İşgücü piyasasında meslek-teknik lise mezunlarıyla üniversite mezunları aynı oranda işsizlik riskine sahip durumda.
125 BİN AÇIK VAR
TÜİK verilerine göre de meslek-teknik lise mezunu olup da iş arayan 2 milyon 900 bin kişiden 307 bini işsiz. Teknik lise mezunu her 100 kişiden 10’u işsizken, yükseköğretim mezunu her 100 kişiden 9’u işsiz durumda. Yeniden gelelim İŞKUR’un istatistiklerine…
- Haziran istatistiklerine göre 125 bin 76 adet açık iş bulunuyor.
- Bu işlerin 51 bin 283’ü imalat sektöründe. Bu istatistik gösteriyor ki, Türkiye işgücü piyasası vasıflı işgücü için iş üretemiyor. Ayrıca Ar–Ge’ye yönelik yapılanmanın teşviklere rağmen başlayamadığı da görülüyor.
‘NE İŞ OLSA YAPARIM’CI ARIYORLAR
Bunu destekler bir diğer istatistik de açık pozisyonların yüzde 37’sinin nitelik gerektirmeyen mesleklerde olması. “Ne iş olsa yaparımcılara” talep varken, üniversitelerden mezun olanlar işsiz. Bu da tüm fakülte mezunlarını bir süre sonra alanları dışında iş arar ve “ne iş olsa yapar” hale getiriyor.
2 BİN GAZ ALTI KAYNAKÇISI ARANIYOR
İmalat sektörünün ekonomi içerisindeki payının yükselmesine paralel olarak nitelikli eleman ihtiyacı da artıyor. Haziran itibarıyla 2 bin 339 gaz altı kaynakçısına, bin 808 ark kaynakçısına ve 542 CNC torna tezgâhı operatörüne ihtiyaç var. Ücret düzeyleri de yüksek. CNC tezgah operatörlüğü, kaynakçılık ve tekstil makine operatörlüğü 15 ilde 53 bin işyerindeki araştırma sonuçlarına göre de temininde güçlük çekilen mesleklerden.
4 BİN GÜVENLİKÇİYE İHTİYAÇ VAR
Düz lise mezunlarının daha kolay iş bulabileceği iki alan çağrı merkezleri ve güvenlik. Haziran itibarıyla 4 bin 70 güvenlik görevlisi ihtiyacı var. 2 bin 62 çağrı merkezi personeli için iş imkânı söz konusu. Düz lise mezunu bireylerin, kendilerini bu mesleklere yönlendirmeleri ileriki dönemlerde de işsiz kalma riskini en aza indirebilir.
2 SORU 2 CEVAP
FAZLA PRİM ÖDEMEK AYLIĞINIZI DA ETKİLER
Soru: Prim günüm doldu, yaşı bekliyorum. 11 Yıl boyunca sigorta primi ödemeye devam etsem farklı bir maaş alacak mıyım? Nurten Cılız
CEVAP: Bugüne kadar asgariden prim yatırdıysanız, 11 yıl boyunca en üst seviyeden prim yatırarak emekli aylığınızı yükseltebilirsiniz. 11 yıl boyunca asgariye yakın seviyelerden yatırırsanız emekli aylığınızın artması söz konusu olmaz.
YAŞ İÇİN BİLDİRİM ZORUNLULUĞU YOK
Soru: Günümüzü doldurmuş ve prim sayımızı tamamlamış şekilde yaşı bekliyorsak, bunu herhangi bir SGK kurumuna bildirmemiz gerekiyor mu? Sonradan bize neden beklediğini bildirmedin gibi bir şey derler mi?
Koray Açık
CEVAP: Yaştan bekleyenlerin bu durumu bildirmesine gerek yok. SGK’nın bu konuda herhangi bir yaptırımı söz konusu değildir.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 01.10.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.