Maliye Bakanlığı, Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı çerçevesinde kayıt dışılığı engellemek için son yıllarda birçok tedbir almakta. Bu tedbirlerin son günlerde uygulamaya girecek olanlarının başında e-faturayla yeni nesil yazar kasa gelmekte.
2011-2013 Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Stratejisi Eylem Planı'nda POS cihazlarının yazar kasalar ile uyumlulaştırılması hedeflenmişti. Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz uygulamasına yaklaşık olarak bir yıldan beri gündemde. Uygulama tarihinin yaklaşması konuyu tekrar canlandırdı. Televizyon ve gazete reklamlarına da yansıyan ve 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren uygulanacak olan bu konuyu okuyucularımızla bu hafta paylaşmak istiyoruz.
Uygulama 1 Ekim 2013'te başlıyor
Nihayetinde tüm mükellefler yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara 01.01.2016 tarihinde geçmek zorunda. Ancak seyyar EFT-POS cihazı kullanan mükellefler ile yol kenarı otopark hizmeti veren işletmeler ilk etapta zorunlu olarak 01.10.2013 tarihinde uygulamaya başlayacak.
Seyyar POS olarak bilinen (GSM özelliği taşıyan) cihazı kullananlar, 01.10.2013 tarihine kadar mülkiyeti kendisine ait olmak üzere, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) kullanmak zorunda. Bu cihazdan çıkan belge hem yazar kasa fişi, hem de tahsilât fişi olacak.
Zorunluluk seyyar pos kullananlara
İşyerinde sabit POS sistemi kullanan işletmeler bu uygulamanın şimdilik dışında. Uygulama tarihine kadar kullanılan seyyar POS'larını iptal ettirenler için böyle bir zorunluluk yok. Bunun dışında yol kenarında otopark hizmeti veren işletmeler her halükarda bu cihazı belirlenen tarihten itibaren kullanmak zorunda.
Satışların perakende olması gerekir
Uygulama kapsamına, satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satanlar yani perakende satış yapanlar ile hizmet ifa eden Katma Değer Vergisi mükellefleri dahil bulunmakta.
Bir satışını perakende satış sayılabilmesi için; malın alıcı tarafından aynen veya işlendikten sonra tekrar satışa arz edilmemesi, tüketilmesi veya sarf malzemesi olarak kullanılması ve satın alan kişilerin normal ihtiyacından fazla olmaması gerekir.
Pazarcıya zorunlu değil
Uygulama sadece Vergi Usul Kanunu uyarınca birinci veya ikinci sınıf tüccar olanlar için geçerli. Basit usulde mükellef olanlar için bu zorunluluk yok. Gerçek usule tabi olmayan pazarcılık yapan mükellef için yeni nesil ÖKC kullanım mecburiyeti yok.
Fiş düzenlemek zorunda olmalı
Mal ve hizmet satışlarının 2013 yılı için 800 TL'yi aşması veya alıcı tarafından talep edilmesi durumunda fatura düzenlenmesi zorunlu. Tüm satışları fatura düzenleme sınırının üzerinde olan ve perakende satış yapan mükelleflerin bu durum devam ettiği sürece ÖKC kullanma zorunluluğu bulunmamakta. Bu kapsamda bulunan işletmelerin bu nedenle yeni nesil yazar kasa kullanımına geçmeleri gerekmiyor. Örneğin bir toptancı tahsilât amaçlı seyyar POS cihazı kullanmakta. Perakendeci olmadığı için yazarkasa kullanmasına gerek bulunmamakta. Müşterisine fatura kesmekte ve bedelini peyderpey veya bir defa da seyyar POS cihazıyla tahsil etmekte. Bu işletme yeni nesil ÖKC almak zorunda değil.
Vergi dairesine bildirim
Yeni nesil ÖKC edinimi için işletmelerin bağlı bulunduğu vergi dairesine bir dilekçeyle başvurmaları gerekir. Başvuruya karşılık vergi dairesi bir izin yazısı verecek. Başvuruda "yeni nesil ÖKC" edinmek istenildiği ve cihaz sayısının belirtmesi gerekir. Kapsamdaki işletmeler cihazın faturasının düzenlendiği tarihten itibaren 90 gün içerisinde cihazlarını vergi dairesine kaydettirecekler.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 30.09.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.