Son yıllarda artan dizi sektöründe başrol oyunculuğunu artık 6 aylık çocuklara da verdiler.
Ekranlara gelen bu çocuk oyuncular ailelere hoşça vakit geçiriyor.
Fakat konumuz İş ve Sosyal Güvenlik olunca pek de hoş vakit geçirmiyoruz.
Bu çocukların Sigortası, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanuna göre gerekli önlemler alınıyor mu bu sorunun cevabını aramaya çalışacağız.
4-1(a) kapsamında sigortalı olacaklardır.
Bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan; film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları ile müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşları içine alan bütün güzel sanat kollarında çalışanlar ile düşünürler ve yazarlar 4-1(a) kapsamına alınacaktır.
Hizmet sözleşmeleri Borçlar Kanunu dikkate alınarak yapılıyor.
4-1(a) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri, belirtilen sigortalılık başlangıç tarihinden önce, sigortalı işe giriş bildirgesi ile SGK’na bildirmekle yükümlüdür.
Uzun ve Kısa Vadeli Sigorta Kapsamına Göre Değerlendirmeye Alınırlar.
Kısa Vadeli Sigorta Kolları Kapsamına Alınmaları Halinde;
Ø İş Kazası,
Ø Meslek Hastalığı,
Ø Hastalık
Kapsamında değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
Uzun Vadeli Sigorta Kapsamına Alınmaları Erken Emekli Yapar Mı?
5510 sayılı SS ve GSS Kanunun uygulanmasında 18 yaşından önce malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi olanların sigortalılık süresi, 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul edilir.
Bu tarihten önceki süreler için ödenen malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri, prim ödeme gün sayılarının hesabına dahil edilir.
Yukarıdaki açıklamaları dikkate aldığımızda 18 yaş öncesine ait Uzun Vadeli Sigorta Kollarından ödenen MYÖ primleri sigortalılık günü hesabına dahil edilecektir.
Başlangıç ise 18 yaşını doldurdukları süre dikkate alınacaktır.
Yapımcılar Sigorta İşlemini Ajanslara Bırakıyor
Yapılan denetimlerde dizi sektörü genelde bu oyuncuları ajanslardan temin ettiklerini beyan ediyorlar.
Oysa yapımcı firmaların ilgili bölümleri bu oyuncuların ajanslardan sigortalı olup olmadığının sorgulamasını bizzat yapmalıdır.
Özellikle 0-18 yaş arası çocukların Sigortalı İşe Giriş Bildirgelerini ,APHB ajanslardan istemeleri gerekmektedir.
İster Ajans ,isterse yapımcı firma ile anlaşma yapılarak olsun 0-18 yaş arası çalıştırılacak çocukların sigortaları ihmal edilmemeli , Borçlar Kanunu gereğince velileri ile sözleşme yapılmalıdır.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU / YÖNETMELİKLERİ YAPIMCILAR DİKKATE ALMALIDIR
Yapımcılar ister kendi bünyelerinde isterse ajanstan anlaşarak oyuncu temin etseler de 6331 sayılı Kanunun ilgili maddelerine itaat etmeleri gerekiyor.
6331 sayılı Kanunun çalışma hayatında en aza indirilmiş iş kazası ve meslek hastalıklarını ,sonuçlarını hedef almıştır.
Kamu ve özel sektörü ayrımı yapılmadan kanunda belirtilen istisnalar hariç tüm işyerlerini kapsama alanına almıştır.
Alan o kadar geniş tutulmuş çırak ve stajyer bile bu kanuna tabi olmuştur.
Kanunun amacı; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
Özellikle Çocuk Oyuncuların çalıştırıldığı setlerde 6331 sayılı Kanunun olmazsa olmaz kurallarına göre düzenlemelere ihtiyaç vardır.
Risk değerlendirmesi işyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalardır.
Yapımcı Firmalar ve Ajanslar Çocuk Oyuncuların Rol Alacağı Setlerde Özellikle Risk Analizlerinin değerlendirilmesi gerekir.
Küçük çocukların sağlık koşullarının tehlike altına girmemesi adına sağlık raporları aranmalıdır.
Özellikle alerji ve astım koşullarını taşıyan toz ,hava kirliliği ,duman , eşyalar gibi ortam analizleri yapılmalıdır.
Sette sağlık ekibi bulundurulmalı yada ilk yardım sertifika eğitimi almış elemanlar çalıştırılmalıdır.
Çekim yapılmadan önce set ortamı risklere karşı gözden geçirilmeli elektrik ,ışık ve tesisatta kaçak olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Çocukların velisi çekim yapılan setlerde İş Sağlığı ve Güvenliği önlemlerini araştırmalı ,hijyenik olmayan ortamlarda çocukların çekimlerine müsaade edilmemelidir.
Özellikle çocuk dizilerinin çekimi yapılacak setlerde psikolojik eğitim almış danışmanlara ihtiyaç vardır.
Çocukların oynatılacağı dizilerde şiddet ve korku sahnelerinde yer verilmemeli ,ruhsal yapılarını bozacak sahnelerde rol oynatılmamaları gerekiyor.
İşverenler ise bu konuda ;
Ø Risklerden kaçınmalı,
Ø Kaçınılması mümkün olmayan riskleri analiz etmeli,
Ø Risklerle kaynağında mücadele etmeli
Ø İşin kişilere uygun hale getirilmesi için işyerlerinin tasarımı ile iş ekipmanı, çalışma şekli ve üretim metotlarının seçiminde özen göstermeli, özellikle tekdüze çalışma ve üretim temposunun sağlık ve güvenliğe olumsuz etkilerini önlemeli, önlenemiyor ise en aza indirmeli,
Ø Teknik gelişmelere uyum sağlanmalı,
Ø Teknoloji, iş organizasyonu, çalışma şartları, sosyal ilişkiler ve çalışma ortamı ile ilgili faktörlerin etkilerini kapsayan tutarlı ve genel bir önleme politikası geliştirmeli,
Ø Toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik vermeli,
Buna göre çocuk oyuncular çalıştırılmalıdır.
Özellikle son yıllarda dizi sektöründe çocuk çalışan sayısındaki artışa göre işverenler çalışma şart ve koşullarını işyeri düzenlerini onların çalışma koşullarına uygun hale getirmeli ,velilerini bilgilendirmeli ,setlerde İşyeri Hekimi ,Sağlık Görevlisi ,İş Güvenliği Uzmanı, Mühendisi ve Teknik Elemanları bulundurması gerekir.
2011 yılında İş Müfettişleri tarafından denetimler bu sahada gerçekleştirilmiş aksaklıklar konusunda uyarılar ve uygulamaya yönelik idari işlemler yapılmıştır.
2012 yılında aynı alanda SGK Müfettişleri ve denetmenleri de çalışmalar yapmış ,Rehberlik adına taraflara tavsiyeler de bulunulmuş ,idari anlamda işlemler yapılmıştır.
2013 yılında 6331 sayılı Kanunun da yönetmelikler dahil uygulamada yürürlüğe girmesi ile ÇSGB İlgili birimleri, sosyal taraflar bir araya gelmeli aksaklıklar masaya yatırılmalıdır.
Konuyla ilgili setler de düzenlemeler yapılmaması durumunda ,İş Müfettişleri ,SGK Müfettişleri ve Denetmenleri bu sahada hızla denetimleri çoğalacaktır.
Özellikle bugünlerde sisteme entegre edilmiş MOBİL denetim araçları ile yerinde aksaklıklar tespit edilerek gerekli yaptırımlar başlayacaktır.
Özellikle İPC can yakacaktır.
(Kaynak: Alitezel.com | 30.09.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.