Finansal kiralama, bir yatırım malının mülkiyetinin leasing şirketinde kalarak belirlenen kiralar karşılığında kullanım hakkının kiracıya verilmesidir. Sözleşmede belirtilen süre sonunda mülkiyetinin kiracıya geçmesini sağladığı için de aynı zamanda bir finansman yöntemidir.
İşte bu yöntem dönem dönem çeşitli vergi avantajları ile daha cazip hale getirilebiliyor. Anımsanırsa geçmişte, finansal kiralama işlemlerinde KDV avantajı söz konusu idi. Ancak, bu avantajın kısmen kaldırılması ile finansal kiralama yöntemi de kısmen cazibesini kaybetti.
2012 yılının sonunda yürürlüğe giren 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile daha önce varlık kiralama şirketleri için getirilen “Sat-Geri Kirala” yöntemi finansal kiralama şirketleri tarafından da uygulanabilir hale getirildi.
Eski Finansal Kiralama Kanunu’na göre, finansal kiralama şirketleri üçüncü kişilerden temin ettiği malların kullanım haklarını kiracıya bırakabilmekteydi. Yeni kanun ise bizzat kiracıdan alınan malların kullanım haklarının kiracıya bırakılabileceğini söylüyor. Yani yeni kanun “Sat-Geri Kirala” uygulamasına izin veriyor.
2 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 6495 sayılı kanun ile de finansal kiralama şirketleri tarafından taşınmazlar için yapılacak “Sat-Geri Kirala” işlemlerine vergi avantajları getirildi. Katma değer vergisi ve kurumlar vergisi istisnaları söz konusu.
Kanunla, finansal kiralamaya konu taşınmazların, finansal kiralama şirketlerine satılması işlemi, bu taşınmazların finansal kiralama şirketinden kiralanması işlemi ve kira süresi sonunda finansal kiralama şirketi tarafından kiracıya satılması işlemlerinde katma değer vergisi uygulanmayacak.
Bu istisnanın uygulanabilmesinin tek şartı ise kiralamaya konu taşınmazın mülkiyetinin sözleşme süresi sonunda kiracıya devredilecek olması. Eğer bu devir öngörülmemiş ise istisna uygulanması mümkün olmayacak. Yani işletmeler kendi varlıklarını önce satacaklar, daha sonra kiralayarak kullanmaya devam edecekler. Böylece vergisiz finansman yaratmış olacaklar.
Gelelim kurumlar vergisi istisnasına… Bilindiği üzere, kurumların 2 yıldan fazla süre ile aktiflerinde kayıtlı olan taşınmaz satışından elde ettikleri kazançların yüzde 75’i kurumlar vergisinden istisna. Bu istisna uygulamasının 2 yıl içinde peşin tahsil, 5 yıl pasifte fon hesabında tutma gibi birçok şartı bulunuyor. Bu şartların tamamından arındırılmış olarak “Sat-Geri Kirala”işlemlerine de kurumlar vergisi istisnası getiriliyor. Hatta istisna satış kazancının yüzde 75’ine değil, tamamına uygulanıyor.
Finansal kiralama şirketlerine geri kiralanmak amacıyla yapılacak taşınmaz satışları ile sözleşme süresi sonunda finansal kiralama şirketi tarafından taşınmazın kiracıya satılmasından oluşacak kazancın tamamı kurumlar vergisinden istisna ediliyor.
Bu cazip yöntem çok kullanılacağa benziyor. İşletmeler bu yöntemle sahip oldukları taşınmazları bir finansman kaynağı olarak kullanabilirler. Hem de vergi ödemeden…
15 yaşını doldurmayan çalıştırılamaz
Ülkemizin en dramatik sorunlarından biri de çocuk işçi çalıştırılmasıdır. Oysa 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, 14 yaşını doldurmuş, bunun yaşında ilköğretimi tamamlamış olan çocuklar, hafif işlerde çalıştırılabilir.
Çocuk ve genç işçilerin işe yerleştirilmelerinde ve çalıştırılabilecekleri işlerde güvenlik, sağlık, bedensel, zihinsel ve psikolojik gelişmeleri, kişisel yatkınlık ve yetenekleri dikkate alınır. Çocuğun gördüğü iş onun okula gitmesine, mesleki eğitiminin devamına engel olamaz, onun derslerini düzenli bir şekilde izlemesine zarar veremez.
Temel eğitimi tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri günde 7, haftada 35 saatten fazla olamaz. Ancak, 15 yaşını tamamlamış çocuklar için bu süre günde sekiz ve haftada kırk saate kadar artırılabilir. Okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak üzere, en fazla günde iki saat ve haftada on saat olabilir. Okulun kapalı olduğu dönemlerde çalışma süreleri günde sekiz ve haftada kırk saati aşamaz.
Umarız ülkemizde çocuk emeğinin sömürülmesi bir an önce sona erer ve çocuklar sadece olmaları gereken yerde, yani okullarında eğitimlerini devam eder.
MEMUR EMEKLİ MAAŞINA HACİZ KONUR MU?
T.C. Emekli Sandığı’ndan emekli durumdaki memurların maaşına haciz konulabilir mi? Rıza Metin
Emekli memurlar 5434 sayılı kanuna tabi. Yasada maaşlarının haciz edilemeyeceğine dair bir hüküm olmadığından haciz işlemi yapılır.
(Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi | 26.09.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.