BASINDAN YAZILAR
Yıllık İzinleri Resmi Tatile Denk Gelenler Dikkat! / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

Yıllık İzinleri Resmi Tatile Denk Gelenler Dikkat! / Ali Şerbetçi

  Yıllık izin süresi içerisinde kalan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri ile yıl içinde işçiye verilen izinler ne şekilde değerlendirilir? Yıllık izin içerisinde kalan cumartesi günleri yıllık ücretli iznin kullandırıldığı günlerden sayılır mı? R.N. 
İşçiye verilen yıllık izin süresi içerisinde kalan 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim, 30 Ağustos vs. ulusal bayramlar ile Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı gibi dini bayramlar ve genel tatil günü olan pazar günleri işçinin yıllık izin süresinden sayılmaz. Cumartesi günleri ise normal şartlarda çalışılmayan gün dahi olsa yıllık izinde dikkate alınır. Dolayısıyla işçinin dönüş tarihi belirlenirken, her bir hafta 6 gün sayılacak ve dönüş tarihi buna göre tespit edilecektir. Uygulamada genelde bu hususa dikkat edilmeyip, işçilerin izne çıktıkları güne yıllık izin süresi eklenmek suretiyle dönüş tarihi belirlenmektedir. Mesela 2 yıl kıdemi olan ve 31 Mart Pazartesi yıllık izne çıkan bir işçinin dönüş tarihi uygulamada genelde 13 Nisan olarak gösterilmektedir. Oysa ki kanunen işçinin dönüş tarihi 16 Nisan olmalıdır. Ayrıca işveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izinden düşülmez. 

Bir giyim firmasında haftada 3 gün kısmi olarak çalışıyorum. Kısmi süreli çalışan işçilerin yıllık ücretli izin hakları ne zaman doğar ve nasıl kullandırılır? Recep A. 
Çalıştığınız firmada kaç yıldır görev yaptığınızı belirtmemişsiniz. Kısmi süreli iş akdi kapsamında çalışan işçilerin yıllık ücretli izine hak kazanabilmek için beklemeleri icap eden bir yıllık sürenin hesabında işçinin yıl içerisinde çalıştığı günlerin toplamı değil, iş ilişkisinin devam ettiği süre dikkate alınır. Örnek verecek olursak 15.05.2005 tarihinde bir işyerinde çalışmaya başlayan ve haftanın 3 günü, günde 6 saat çalışan bir işçinin yıllık ücretli izne hak kazanacağı tarih her hafta çalıştığı günler toplanarak değil, çalışmaya başladığı güne bakılarak belirlenir. Örneğimizde işçi yıllık ücretli izne 15.05.2006 tarihinde hak kazanacaktır.

* * *
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
06.07.1961 doğumluyum, 1989 işe başlama tarihim, 6500 prim günüm var. Askerliği yatırsam ne zaman emekli olurum?
SSK girişiniz 23.11.1989 tarihinden önce ise, 25 yıl, 51 yaş ve 5450 prim gün şartlarına, bu tarihten sonra ise 25 yıl, 52 yaş ve 5525 prim gün şartlarına tabisiniz. Askerlik borçlanıp öderseniz tabi olduğunuz yaşın bir alt yaşına tabi olursunuz.
Ancak sizin probleminiz yaşınız değil 25 yıl şartınızdır. 1989 tarihli girişinize 25 yılı eklersek emeklilik tarihiniz işe giriş tarihinizin gün ve ayına göre 2014 yılı olur. Askerliğin tümünü borçlanarak bu süreyi borçlanma yaptığınız süre kadar geriye çekerek, daha erken emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 26.09.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM