23 Eylül ‘de başlayan hafta sonuna kadar sürecek Ahilik Haftası TESK’e bağlı odalar tarafından ülkenin dört bir tarafında kutlanacaktır.
Hafta ile ilgili olarak Esnaf ve Sanatkarlar sorunlarını masaya yatırarak sıkıntılarını ilgili kişilere duyurma fırsatı bulacaklardır.
Ahilik kültürü geçmişten günümüze kadar taşınmıştır.
Günümüz esnaf ve sanatkarın temel taşını Ahilik kurumu oluşturmaktadır.
Usta ve Çırak ilişkisi o günlerden günümüze kadar taşınmıştır.
Selçuklu İmparatorluğunun son dönemlerinde başlamış , Osmanlı ile birlikte günümüze kadar gelmiştir.
Ahilik, aynı zamanda sosyal hayat kadar ekonomik hayatı da yönlendiren ve günümüz koşullarında bile birçok ülkede gerçekleştirilememiş, adaletli, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültür 'dür.
Ahilik, 13-19’uncu yüzyıllar arasında Anadolu’da yaşayan halkın sanat ve meslek alanında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden geliştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Ahilik, iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir.
AHİLİK HAFTASI KUTLANIRKEN ESNAFIN SIKINTILARINI GÖRMEZDEN GELEMEYİZ
Bugün ülkemiz de TESK kayıtlı 2Milyona yaklaşan esnaf ve sanatkarlarımız vardır. Bu esnaflarımız şu an 491 yakın meslek dalında faaliyet gösteriyor.
Esnaf ve sanatkarlar, ülkemizin ekonomik lokomotifi açısından vazgeçilmez bir öneme haizler.
Esnaflar Ülke Ekonomisine ;
ü İşsizliğin azaltılması,
ü Yeni İstihdam koşulları yaratması,
ü Kamu Maliyesine katkısı(Vergi, Sosyal Güvenlik ,Belediye Gelirleri)
ü Ekonomik ve toplumsal yönlen sağladığı katkıları ile esnaf /sanatkarlardan vazgeçilmez.
Bütün bu rakamlara baktığımızda azımsanmayacak çoğunluğa sahip olan esnaf ve sanatkarlar çalışanları ,aileleri ile nüfusun ¼ oranına sahiptir.
GENİŞ YELPAZEDE ESNAF VE SANATKARLAR
Ø Emek yoğun teknoloji ile çalışma özelliğine bağlı olarak ülke çapında istihdamı artırmaya ve işsizliği azaltmaya katkıda bulunma,
Ø Talep değişikliklerine ve çeşitliliklerine daha kısa sürede ve daha kolay uyum sağlama,
Ø Bölgeler arası dengeli gelişmeye ve büyümeye katkıda bulunma,
Ø Büyük sanayi işletmelerinin tamamlayıcısı durumunda olma ve yan sanayi olarak faaliyette bulunma,
Ø Nitelikli (meslek sahibi) elemanların yetiştirilmesine katkıda bulunma,
Ø Rekabet koşullarına süratle uyum sağlayabilme,
Ø Gelir yelpazesi içinde orta sınıf rolü oynama ve denge unsuru olma
gibi özelliklerinden kaynaklanmaktadır.
PAZARDA KÜRESELLEŞME ESNAF VE SANATKARI ZOR DURUMDA BIRAKIYOR
Mali anlamda yaşanan krizler ,teknolojik alt yapı yetersizlikleri ,eğitilmiş iş gücü eksikliği ,bürokratik engeller ,kredilerin daraltılması esnaf ve sanatkarları yıldırmaktadır.
Büyük illerde hızla yükselen AVM esnaf ve sanatkarın bu alanda rekabet yapma açısından bellerini bükmesine sebep oluyor.
Mahalle aralarına kadar giren market zincirlerinin perakende alanda iş ve işlem yapan esnafları zor durumda bırakmaktadır.
KÜRESELLEŞMEYE KARŞI ESNAFLARI NASIL EĞİTİME TABİ TUTMALIYIZ
Günümüz şartlarında teknoloji gelişme ile birlikte küreselleşme; esnafın gelir kaynağı olan müşterilerin yaşam
şartlarını, gelirlerini harcama alışkanlıklarını ve tükettikleri ürünleri değiştirmiştir.
Böylece gelişen koşullar karşısında esnafların yaptıkları iş ve esnaflığın tanımı da değişikliğe uğramıştır.
Kısaca artık esnaf ve sanatkarlar bu değişime ayak uydurma adına müşteri profili ve beklentilerinin değişmesiyle
farklı iş kollarına yönelmiştir.
Örneğin Günümüzde herkesin elinden bırakmadığı cep telefonları , tablet dediğimiz bilgisayarlar , dijital ve elektronik aletler , sağlık sektörünü ilgilendiren gelişmeler , terzilerin modern anlamda dikiş teknikleri , bakım ve onarım alanında teknik aletler gibi küresel anlamda gelişmeler vardır.
Esnaflarla aynı ürün ve hizmeti satan büyük işletmeler şehirlerde yaygınlaştıkça küçük işletme sahipleri olan esnaflar, küresel ekonomik değişime ayak uydurabilmek için daha fazla eğitim ve sermayeye ihtiyaç duyarak işletmelerini büyütmek ihtiyacını duyacaklardır.
O halde küçük işletme sahiplerinin, yeni kurulacak işletmelerle rekabet edebilmeleri için sürekli olarak kendilerini geliştirip yenilemeleri, çağa uygun bilgiyi en etkin yoldan edinmeleri gerekmektedir. Bu sağlanmadığında küçük işletmelerin zamanla müşterilerini kaybetmeleri ve işsiz kalmaları kaçınılmazdır.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları , Eğitim Kurumları ile işbirliği içerisinde hem işletme sahipleri hem de çalışanları eğitilerek rekabetçi piyasada güçlü olmalıdır.
GÜNÜN KOŞULLARINA CEVAP VEREN ÇIRAKLIK EĞİTİM MERKEZLERİ KURULMALIDIR
Teorik yönü ağır basan mesleklerin örgün eğitim yoluyla öğretilmesi doğru bir yaklaşım olmakla birlikte, beceri yönü ağır basan mesleklerin çıraklık eğitimine yönlendirilmesi ve çıraklık eğitiminin kalitesinin arttırılması önem taşımaktadır.
Çıraklık eğitiminin eğitmeniyle, eğitim ortamıyla ve eğitim programlarıyla günümüz koşullarına göre yenilenmesi ve geliştirilmesi, diğer yandan mesleki eğitim sistemimizi geliştirirken, öteki taraftan da işsizlik gibi toplumsal bir tehlikenin giderilmesine katkı sağlanır.
3308 sayılı yasa tekrar gözden geçirilmelidir.
Mesleki Yeterlilik Kanunu ile entegre edilerek 21 yy taşıyacak çağdaş eğitim merkezleri açılarak ,Meslek Lisesi ,Meslek Yüksek Okulları hatta Üniversite Mezunlarına kadar geniş bir saha yayılmalıdır.
Konuyla ilgili MEB ve YÖK bünyesinde eğitim komisyonları kurularak sivil toplum örgütleri ile işbirliği içinde ilgili bakanlıklar desteğinde eğitim sorunu çözülmelidir.
AVM ESNAFI VE SANATKARI BİTİRİYOR
Esnaf ve sanatkarların en önemli sorunlarından biri, perakende sektöründeki haksız rekabet ortamıdır. Perakende sektöründeki haksız rekabet esnaf ve sanatkarların meslek dalını olumsuz etkiliyor, esnaf ve sanatkarın işyerlerinin kapanmasına neden oluyor.
Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, sektör için çalışma kurallarının konulmaması, küçük esnafı yok olma sürecine sokmaktadır.
Avrupa ülkelerinde(AB) titizlikle kent merkezlerinin dışında tutulan büyük alışveriş merkezleri, Türkiye ‘de hemen hemen tüm illerinde ,hatta mahalle aralarına kadar girmiştir. Bu durum, esnaf ve sanatkarların muhatap olduğu haksız rekabet ile birlikte çağdaş şehircilik mimarisine de aykırıdır.
Sektörde var olan haksız rekabetin önlenmesi için; perakende sektörünün kurallarını koyacak olan yasal düzenleme yapılmalı, sektörde çalışma şartları, yeni işyerlerinin açılmasının kuralları, çalışma süreleri belirlenmelidir.
Yasal düzenleme çerçevesinde AVM belli kurallarda kurulmalı ,esnaf ve sanatkarların önü kapanmamalıdır.
(Kaynak: Alitezel.com | 24.09.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.