BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Tarım sigortalısının emekliliği - MuhasebeTR

Resul KURT - Tarım sigortalısının emekliliği

İlk defa 15.10.1992 tarihinde SSK sigortalısı oldum. Ancak, hizmet dökümüne baktığımda herhangi bir prim gün sayısı görünmüyor. Daha sonra, 1998-2000 arasında 1080 gün SSK isteğe bağlı sigortalısı olarak prim ödedim. Bir süre de Tarım Bağ-Kur primi ödedikten sonra halen Tarım SSK’lı olarak prim ödemeye devam ediyorum. 01.05.1969 doğumluyum ve 1989 tarihinde 18 ay askerlik yaptım. Ancak askerlik borçlanmasını henüz ödemedim. SSK’lı olarak çalıştığım 1992 yılındaki hizmetlerimi nasıl saydırabilirim? SSK tarım sigortalılığından ne zaman emekli olabilirim? Ahmet Yılmaz

Bazen sigortalılara ait işe giriş bildirgelerinin SSK’ya verilmesine rağmen prim belgelerinin verilmediği görülebilmektedir. Bu durumda prim belgeleri verilmeyen sigortalılar da hak kaybına uğramaktadır. Sizin 15.10.1992 tarihinde işe giriş bildirgeniz verilmesine rağmen hizmet dökümlerinizde herhangi bir gün sayısı ve prim tutarı görünmemektedir.

Bu nedenle, öncelikle o tarihte çalıştığınız işyerinin bağlı olduğu SSK sigorta müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak sigortalılık bildiriminiz olup olmadığını öğrenin. Size verilen cevapta bildirim olduğunun görülmesi halinde başlangıç tarihi 15.10.1992 olarak dikkate alınacaktır. Ancak, bildirim olmaması halinde bu kez iş mahkemesinde hizmet tespit davası açmanız gerekmektedir.

Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre, sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi ancak, prim belgelerinin verilmemiş olması halinde, bunun en az bir günlük hizmetin bulunduğuna karine olduğu belirtilmekte ve bir günlük hizmet verilerek sigorta başlangıç tarihi olarak tescil edilmektedir. Bu durumda, hizmet tespit davası ile, sigortalılık başlangıç tarihini 15.10.1992 olarak tespit ettirebilirsiniz.

SSK’ya 2925 Sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince, tarım işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışan ve bu kapsamda prim ödeyenlerin emeklilik şartları diğer sigortalılardan farklıdır. SSK Tarım sigortalılarının aylık ödemeleri yarım kabul edildiğinden aylar 15 gün ve yıllık prim ödemeleri de 180 gün olarak hesaba dahil edilir.

Askerlik borçlanması yapmanız (15.10.1992 başlangıç tarihinizin geçerli kabul edildiği varsayılmıştır) halinde sigorta başlangıç tarihiniz 15.04.1991 olacağından askerlik borçlanması yapmanızı tavsiye ederim. Bu durumda askerlik borçlanması ile 47 yaşını ve 3600 gün sayısını doldurmak koşuluyla SSK Tarım sigortalılığından emekli olabilirsiniz.

Primlerini iade alan kadınların yeniden SSK’lı olması

Okurumuz Ferhat Aytaç diyor ki: Ablam 1987 yılında evlendiğinde SSK primlerini kurumdan topluca aldı. Bir daha da prim ödemesi yapmadı. Şimdi sigortalı olarak bir yerde işe girecek ve bu nedenle aldığı parayı geri ödemek istiyor. Ne yapmamız gerekir?

Evlenme dolayısıyla (işten ayrıldıkları tarihten itibaren bir sene içinde evlenmiş veya evlendikleri tarihten itibaren bir sene içinde işinden ayrılmış olan kadın sigortalılar, evlenme dolayısıyla işten ayrılmış sayılırlar) işlerinden ayrılan kadın sigortalılara kendileri ve işverenleri tarafından ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin yarısı, yazılı talepleri üzerine toptan ödeme şeklinde verilmektedir.

Evlenmeleri dolayısıyla toptan ödemeden faydalanmış bulunan kadın sigortalılardan SSK kapsamında bir işe girenler, kendilerine verilen primleri aldıkları tarihten itibaren yüzde 5 faizi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na iade ettikleri takdirde sigortaya tabi eski hizmetleri 506 sayılı Kanunun uygulamasında değerlendirilmektedir. Bu nedenle ilgili sigorta müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak hizmetlerini ihya isteğini bildirerek primlerini yatırması halinde eski sigortalılık süresi ihya edilecektir.

Toptan ödeme şeklinde aldıkları primleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na iade etmeyenlerin sigortalılık süreleri, 506 sayılı Kanuna tabi işlere yeniden girdikleri tarihten başlamaktadır.

(Kaynak: Star Gazetesi | 16.05.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM