BASINDAN YAZILAR
Çek Ödemeyenlere İlamsız İcra Yapılması Lazım - MuhasebeTR

Çek Ödemeyenlere İlamsız İcra Yapılması Lazım

 Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, çekte hapis cezasının kaldırılmasıyla birlikte ahlaki deformasyonun başladığını öne sürerek, çek ödemelerinde ilamsız icra yapılması gerektiğini söyledi.

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, çekte hapis cezasının kaldırılmasının ardından çek tahsilatında yaşanan sorunlara işaret ederek, çek ödemelerinde doğrudan icra yapılması önerisini getirdi. İş dünyasının belirsizlikten hoşlanmadığını ve uzun vadeli bağlantı yapamadığını dile getiren Özdebir, cari açığın bu koşullarda sürdürülebilir olmadığını ve bir an önce çözülmesi gerektiğini bildirdi. Türkiye’yi tüccarların yönettiğini belirten Özdebir, buna örnek olarak ASO üye sayısının 5 bin, ATO üye sayısının da 120 bin olmasını gösterdi.

Bir grup gazeteci ile bir araya gelen ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ekonominin gündemindeki son gelişmeleri değerlendirdi. Çekte hapis cezasının kaldırılmasıyla birlikte ahlaki deformasyonun başladığına dikkat çeken Özdebir şunları söyledi: “Çek ödemelerinde ilamsız icra yapılması lazım. Yani doğrudan icra yapılması gerekiyor. Ancak burada bankaların da sorumluluğu var. Öyle yaprak başına 400 lira ödeyerek mükellefiyetten kurtulamamalılar.”

Piyasalardaki oynaklık kasıma kadar sürecek

Özdebir, piyasalarda bir süredir devam eden oynaklığın, ağırlıklı olarak içeriden değil Fed’den kaynaklandığını söyledi. Mevcut durumun kasım ayına kadar devam edeceğini öngören Özdebir, iş dünyasının belirsizlikten hoşlanmadığını, uzun vadeli bağlantı yapılamadığını vurguladı. “Dalgalanma hoş değil ama TL'de aşağı yukarı olması gereken değerinde” diyen Özdebir, coğrafyadan kaynaklanan risklerin de bulunduğunu ifade etti. Gezi Parkı olayları nedeniyle yükselen tansiyonun şu anda düştüğünü vurgulayan Özdebir, Suriye’nin de risk oluşturmaya devam ettiğinin söyledi. Özdebir, cari açıktaki mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını belirterek, “Bu sürdürülebilir bir durum değil. Bir an önce halledilmesi gerekir. Katma değerli üretim yapılması şart. Eğitim nitelik bakımından çok parlak değil, böyle olunca genç nüfus, aynı zamanda dezavantaj da oluşturuyor” diye konuştu.

Türkiye’yi tüccarlar idare ediyor

Türkiye’de politikaların üretime göre değil, tüccarlara göre şekillendiğini belirten Nurettin Özdebir, buna örnek olarak ASO üye sayısının 5 bin, Ankara Ticaret Odası üye sayısının 120 bin olmasını gösterdi. Artık en köklü ailelerin bile üretimi bıraktığını kaydeden Özdebir, bunların da gayrimenkulcü olduğunu bildirdi. Pozitif ayrımcılığın üretime yapılması gerektiğine işaret eden Özdebir, “Eğer üretmiyorsanız, paranız çok olsa da her şeye sahip olamazsınız. Dünya üzerinde buna çok güzel örnek olacak ülkeler var” dedi. Her fırsatta üretimin öneminden bahsedilmesine rağmen, kanunlarla bunun engellendiğini öne süren Özdebir, “Yapısal reformlar yapılırken iş piyasasını esnetmek yerine daha da katılaştırıyoruz. İş piyasasında adeta Katolik nikahı var” şeklinde konuştu.

Borç yükünü özel sektör üstlendi

Yeni BDDK Başkanı ile iş dünyası olarak görüşememekten yakınan Özdebir, randevu taleplerine bir türlü cevap gelmediğini, BDDK’nın düzenlemeler yaparken iş dünyasıyla birşey paylaşmamasından şikayetçi oldu. Nurettin Özdebir, borçlanma konusunda ise “Eskiden devlet yatırım yapıp borçlanırken, şimdi borç yükünü özel sektör üstlendi” dedi.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 19.09.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM