Uluslararası piyasalarda ciddi karışıklık yaşanıyor. ABD Merkez Bankası'nın kararları, Suriye belirsizliği ve Mısır olaylarının özellikle döviz ve petrol piyasaları üzerindeki ağır etkisi altında dikkatler ister istemez ekonomide iki kurumun performansına çevriliyor. Bunlardan biri Merkez Bankası diğeri de Maliye Bakanlığı.
Merkez Bankası'nın kimi zaman sözlü kimi zaman doğrudan müdahaleleri uzun süredir tartışılırken Maliye'den gelecek bütçe haberleri merak konusuydu. Maliye Bakanlığı, önceki gün temmuz ve ağustos aylarına ait bütçe gerçekleşmelerini açıklayarak veri eksikliğini tamamladı. Son dönemde yaşanan belirsizlik ortamında mali disiplinin seyrini görmek kritik önem taşıyordu. Cari açık ve dış kaynaklı kur baskısının yanına bir de mali disiplinde bozulma sinyalinin eklenmesini kimse istemezdi. Neyse ki sinyal olumlu geldi, kamunun yılın son çeyreğine bütçe açığıyla değil bütçe fazlasıyla ilerlediği görüldü.
Geçmiş zamlar olumlu etkiledi
Maliye'nin açıkladığı bütçe verileri şu günlerde yerli-yabancı kurum ve kuruluşlar tarafından en ince ayrıntısına kadar incelenip analiz ediliyor. Mali disipline ilişkin endişeleri büyük ölçüde ortadan kaldıran fotoğrafın arkasında ne olduğu anlaşılmaya çalışılıyor. Bizim yaptığımız analizler, bütçedeki olumlu performansın daha çok vergi geliri kaynaklı olduğunu gösteriyor. Geçen yıl bütçede yaşanan olumsuzlukların ardından başta ÖTV olmak üzere yapılan vergi artışlarının bugünlerin rahat geçirilmesinde büyük etkisi olduğunu söylemek mümkün.
Bütçedeki vergi gerçekleşmeleri, ekonomide belirgin bir canlılığı işaret ediyor. İlginçtir büyük vergi gelirlerinin tamamındaki 8 aylık performans, yıllık hedeflerin oldukça üzerinde gerçekleşmiş. Örneğin bu yıl KDV'de yüzde 15,3 oranında bir gelir artışı olacağı hesap edilirken ilk 8 aydaki artış yüzde 22,4 olmuş. Milyarlarca lirayı ifade eden 7,1 puanlık bu artış aynı zamanda ekonomideki canlılığı işaret ediyor olması açısından önemli.
12,7 milyarlık ilave gelir
ÖTV gelirindeki büyüme, yıllık hedefin tam 8,2 puan üzerinde. Aynı şekilde ithalden alınan KDV'deki gelir büyümesi hedeflenen yüzde 22,4'lük artışı 7,2 puan aşarak yüzde 29,6'ya ulaşmış. Harçlar ve Damga Vergisi'nde de benzer performans artışı yakalanmış. Vergi gelirlerinin bu yıl yüzde 14 artacağı yönünde hesap yapan Maliye, ilk 8 ayda yüzde 18,6'lık vergi gelir artışının keyfini sürüyor.
Oransal artışlar belki kafa karıştırabilir. Kasaya giren para işin önemini daha iyi anlatacaktır. Vergi gelirlerinde hedefin üzerinde gerçekleşen performans, ilk 8 ayda bütçeye yaklaşık 8,3 milyar lira fazladan para girmesini sağlamış. Bu rakam, hemen hemen geçen yıl verilen 8,5 milyar liralık bütçe açığına karşılık geliyor. Vergi gelirleri bu şekilde öngörülenin üzerinde artmamış olsaydı, bugün bütçe fazlasından değil tıpkı geçen yılki düzeylerde bütçe açığından söz ediyor olacaktık. Eğer aynı performans devam ederse yıl sonunda bütçe, vergi yoluyla yaklaşık 12,7 milyar lira fazladan paraya kavuşacak.
Bütçe yılı aynı performansla kapatabilir mi? Bütçe açığı yerine bütçe fazlası vermek tabii ki mümkün olmayacak. Ancak öngörülen açıkla birlikte mali disiplin mesajı vermek kritik önem taşımaya devam edecek.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 18.09.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.