Bireysel katılım yatırımcıları, kişisel varlıklarının yanı sıra tecrübe ve birikimlerini başlangıç veya büyüme aşamasındaki girişimlere aktaran kişileri ifade etmekte. Uluslararası literatürde "iş melekleri" olarak tanımlanan bireysel katılım yatırımcıları erken aşama, teknoloji odaklı işletmelerin en önemli finansman kaynakları arasında yer almakta.
Bu kapsamda, bireysel katılım yatırımcılarına ABD, İngiltere ve Singapur gibi ülkelerde uygulanan destek sisteminin bir benzeri yakın dönemde ülkemizde de kuruldu. Bugünkü yazımızda bu destek ve teşvikleri Siz değerli okurlarımıza tanıtmak istiyoruz.
Bireysel katılım yatırımcısı indirimi uygulaması
Bireysel katılım yatırımcısı; devlet desteklerinden yararlanmaları için kendilerine lisans verilecek olan, kişisel varlıklarını ve/veya tecrübe ve birikimlerini başlangıç veya büyüme aşamasındaki girişimlere aktaran gerçek kişi yatırımcıları anlatan bir üst kavram.
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 82. maddesine göre, bireysel katılım yatırımcıları tarafından ilgili düzenlemelere riayet edilerek iktisap edilen;
- Tam mükellef anonim şirketlere ait iştirak hisselerinin alış bedellerinin %75'i,
- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen araştırma, geliştirme ve yenilikçilik programları kapsamında projesi son beş yıl içinde desteklenmiş anonim şirketlere ait iştirak hisselerinin alış bedellerinin % 100'ü, söz konusu iştirak hisselerinin en az iki tam yıl elde tutulması şartıyla, bireysel katılım yatırımcısı indirimi olarak yıllık beyanname ile bildirilen kazanç ve iratlardan indirilebilecektir.
İndirimden yararlanma şartları
Bireysel katılım yatırımcısı indiriminden yararlanılabilmesi için;
- Tam mükellef gerçek kişi olunması,
- İştirak hisselerinin iktisap edilmesinden önce Hazine Müsteşarlığı'ndan bireysel katılım yatırımcısı lisansı alınması,
- Tam mükellef bir anonim şirkete ait iştirak hisselerinin iki tam yıl (730 gün) süreyle elde tutulması,
- Bireysel Katılım Sermayesi Hakkında Yönetmeliğe göre belirlenen alanlarda yatırım yapılması ve bu yatırımın ilgili makamca mevzuata uygun bulunması gerekmekte.
İndirimin sınırı
Bireysel katılım yatırımcısı indiriminden, 31/12/2017 tarihine kadar gerçekleştirilecek yatırımlarla ilgili olarak, indirime konu iştirak hisselerinin iktisap edildiği vergilendirme dönemine ilişkin verilecek yıllık gelir vergisi beyannamelerinde yararlanılabilecek.
Hisselerin iktisap tarihinden itibaren iki tam yıl dolmadan elden çıkarılması halinde zamanında tahakkuk ettirilmemiş vergiler yönünden vergi ziyaı doğmuş sayılacak.
Beyana tabi kazanç ve iratlardan bu kapsamda indirim konusu yapılabilecek tutar yıllık bazda 1.000.000 TL'yi aşamayacak. Bu da yaklaşık 350 bin TL'lik net bir vergi avantajı demek.
Hisselerin iktisap edildiği döneme ilişkin beyannamede bildirilen kazanç ve iradın yetersiz olması nedeniyle indirilemeyen tutarlar, izleyen yıllarda indirim konusu yapılabilecek.
Lisans nasıl alınacak?
İndirimden yararlanmanın ilk ve en önemli şartı bireysel katılım yatırımcısı lisansı alınması. Lisans alınabilmesi için belirlenen tutarın üzerinde gelir veya servete sahip bulunulması veya tecrübeli yatırımcı olunması gerekmekte.
Lisans başvuruları Hazine Müsteşarlığı'na yapılacak. Verilen lisanslar 5 yıl için geçerli olacak. Lisans süresi sonunda lisans yenileme talebinde bulunabilmesi mümkün. Alınan lisansların başkasına devredilmesi ise mümkün değil.
Faaliyet alanları
Bireysel katılım yatırımcıları, lisanslarının beş yıllık geçerlilik döneminde bireysel olarak en fazla yirmi farklı anonim şirkete yaptıkları yatırım için devlet desteği alabilecekler.
Yatırım yapılacak anonim şirketin; son iki yıldaki net satışlarının 5 milyon TL'den fazla olmaması, çalışan sayısının 50'yi geçmemesi, iştirak edilen şirketin başka bir şirketin kontrolünde bulunmaması, paylarının halka arz edilmemiş olması ve sermaye konulacak şirketin devlet desteği sağlanacak sektörlere ilişkin listedeki sektörlerde faaliyette bulunması gerekmekte.
Devlet desteği sağlanacak sektörlere ilişkin listede; tarım, imalat, telekomünikasyon ve yazılım başta olmak üzere çok sayıda konu ve alan yer almakta.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 16.09.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.