Yenilenen ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ ile yürürlüğe giren risk analizi yükümlülüğünü yerine getirmeyen firmalara ceza kesildi.
Kanun uyarınca yapılan denetimlerde İstanbul’da 10 hastaneye toplam 60 bin TL, Boğaziçi bölgesinde restorasyon çalışması yapan bir inşaat firmasına iş sağlığı güvenliği eğitimi vermediği için 248 bin TL ceza kesildi. İstanbul Ümraniye İmes Sanayi Sitesi’ndeki işyerlerine de cezai işlem uygulandı. Kanunun gereklerinin yerine getirilip getirilmediğinin tespiti için sadece İstanbul’da bin kişilik ekip görevlendirildi.
2014’te tam olarak uygulamaya girecek yeni düzenleme 1 Temmuz’dan bu yana ‘Risk Analizi ve Acil Eylem Planı’ yapmak, iş güvenliği uzmanı bulundurmak işyerleri için artık mecburi. ‘Tehlikeli’ ve ‘çok tehlikeli’ sınıfına dahil olan kuaförlerden inşaat firmalarına kadar kapsama dahil olan birçok firma mevcut. İstanbul Kartal’da iş yapan, hafriyat şirketi sahibi Ahmet D. iş güvenliğine uyum sağlayamadığı için cezaya maruz kalanlardan. Risk analizlerinin eksik olması için uyarılıp vakit verilen Ahmet D. yine de ceza yemekten kurtulamadığını söyledi. Çok toz kalktığı için 22 bin ceza aldıklarını belirten Ahmet D. “Çalışma Bakanlığı’ndan gelip ‘risk analiziniz eksik’ dediler. Bir hafta süre verdiler. Biz tam tamamlamıştık ki ‘uzmanınız nerede?’ diye sordular. Biz ne uzmanı diye sormaya kalmadan cezamızı yedik. Daha sonra bir firmadan yardım aldık, konuyu da öyle hallettik. Kanundan haberim yoktu. 7 tane inşaat mühendisi çalıştırıyorum, kendim de inşaat mühendisiyim. Kanundan haberim olsa bir tanesini iş güvenliği uzmanı olarak alırdım. Hiçbirinin iş güvenliği uzmanlığı yokmuş. Önümüzdeki günlerde de tekrar gelerek geçmişe yönelik cezaları kesecekler.” diyor. Ahmet D. baret takmayan işçilerinin fotoğraflandığını ve bu yüzden de 5 bin lira ceza geldiğini kaydetti.
Bir kuaföre ise güvenlik uzmanı için 10 günlük süre verildi. İstanbul Maltepe’de kuaförlük yapan Adem T., “Sınıflandırmaya göre ‘tehlikeli’ grupta yer aldığımız için yetkililer 1 Temmuz’dan itibaren işyeri hekimi ve işyeri güvenliği uzmanı olması gerektiğini söylediler. ‘Bir dahaki sefere ceza keseriz’ diye uyardılar. 10 günlük bir süre verdiler.” dedi.
Orhan Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Orhan Bozkurt, Türkiye’nin iş kazalarında dünyada 3. sırada yer aldığını kaydederek, “Şu ana kadar Türkiye’deki sigortalıların yüzde 2’sine hitap ediyorduk. Türkiye’de çalışan sayısı 15 milyon. Yüzde 80’e yakını bu yönetmelik kapsamında değildi. Kazaların çoğu ise yönetmeliğin kapsamadığı alanlarda çıkıyordu.” dedi. Son düzenleme ile apartman görevlisi gibi tek kişi çalıştıran işyerleri dahi kanun kapsamına alındı. Kanunu önemsemeyen çok sayıda işyerine milyonlarca lira ceza kesildi. Şubat ayından itibaren analiz ve eylem planı yapılmayan her ay için 4.851 lira para cezası uygulanıyor. İş sağlığı ve güvenliği eğitimi aldırmayan işyerine de çalışan başına 1.071 TL para cezası kesiliyor.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 16.09.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.