BASINDAN YAZILAR
Av. Zuhal KIZILOT - Limited şirket kurmanın riskini biliyor musunuz? - MuhasebeTR

Av. Zuhal KIZILOT - Limited şirket kurmanın riskini biliyor musunuz?

Ülkemizde, 600 bin civarında Kurumlar Vergisi mükellefi var. Bunların büyük kısmı, limited şirket olarak faaliyet gösteriyor.

Niçin limited şirket? diye sorduğunuzda, alacağınız yanıt belli:

Limited şirket için iki ortak yeterli. Anonim şirket kurmak için beş ortak gerekiyor. Limited şirketlerde karar almak kolay. Anonim şirketlerde, yönetim kurulunun toplanması gerekiyor. Limited şirketlerde, ortaklar kurulunu toplamak kolay. Ayrıca hükümet komiseri çağırılması gerekmiyor. Anonim şirketlerde, genel kurulu toplamanın çok sayıda formalitesi, duruma göre gazete ilanı ve hükümet komiseri bulundurmak vs. gerekiyor..

Bu gerekçelerin hepsi doğru.

Peki... Limited şirket kurmanın ya da ortağı olmanın risklerini biliyor musunuz?

LİMİTED ŞİRKETİN RİSKLERİ

1.Hisse Satışı:


İki ya da üç ortaklı limited şirketlerde, ortaklardan herhangi birinin, örneğin yüzde 1 hisseye sahip olan ortağın; kendi hissenizi oğlunuza, kızınıza ya da başka birine devretmenize onay vermesi gerekiyor. Aksi halde satamıyorsunuz.

Hisseyi satabilmeniz için;

a-) Ortakların en az dörtte üçünün devir işlemine onay vermesi,

b-) Devir işlemine onay veren ortakların, şirket ana sermayesinin en az dörtte üçüne sahip olması gerekiyor. (Türk Ticaret Kanunu Md.520)

2.Sermaye Artırımı:

Limited şirketin sermaye artırımı bakımından da yukarıdaki durumun benzeri söz konusu. Şirketin iki ortağı var. Birinin hissesi yüzde 99, diğerinin hissesi yüzde 1.

Bu duruma göre, yüzde 1 hisseye sahip olan ortak onaylamadıkça, şirket sermaye artırımı yapamıyor. Daha açık bir anlatımla, yüzde 1 hisseye sahip olan ortakla ters düşülürse, şirketi kilitleyebiliyor.

VERGİ VE SSK BORCU

İki arkadaş var. Biri yüzde 40 hisse ile limited şirket ortağı, diğeri de yine yüzde 40 hisse ile anonim şirket ortağı. Her ikisi de şirketlerin yönetimi ile uğraşmıyorlar. Bu şirketlere yüklü bir vergi ve ceza geliyor. Şirketten tahsil edilemeyen tutar 2 milyon YTL. Bu durumda, limited şirket ortağı, 2 milyon YTL borcun, yüzde 40’ı olan 800 bin YTL’yi ödemek zorunda. Nedenine gelince, şirket borcundan, şirketteki hisesi oranında sorumlu. Ödemezse, kendisinden zorla alınır. (6183 sayılı Kanun Md.35)

Anonim şirket ortağına gelince, kendisinden 1 YTL dahi istenemez. Çünkü anonim şirketlerde ortakların (yönetimde olmadıkları sürece) şirketin vergi ve SSK borçlarından dolayı sorumluluğu yok.

Yukarıda açıkladığımız hususları belki de ilk kez duyuyor ya da okuyorsunuz.

Olsun, geç de olsa öğrendiniz. Limited şirket kurarken ya da ortağı olurken, bunlara dikkat etmenizde yarar var...

(Kaynak: Star Gazetesi | 14.05.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM