BASINDAN YAZILAR
Veysi SEVİĞ - Hizmet ithalatında KDV - MuhasebeTR

Veysi SEVİĞ - Hizmet ithalatında KDV

Ülkemizde son yıllarda yurtdışından bilgisayar yazılım programları ve benzeri nitelikteki hizmet ithalatının giderek arttığı gözlenmektedir. Ancak uygulamada bu tür ithalatın Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi açısından duraksama yarattığı gözlenmektedir.

Kurumlar Vergisi Yasası’nın 3'üncü maddesinde yer alan tanımlamaya göre kanuni ve iş merkezlerinin her ikisi de Türkiye’de bulunmayan kurumlar “dar mükellef” olarak kabul edilmekte ve sadece Türkiye’de elde ettikleri kazançları üzerinden vergilendirilmektedir. Diğer yandan aynı yasanın 30'uncu maddesi uyarınca dar mükellefiyete tabi kurumlara ticari veya zirai kazanca dahil olup olmadığına bakılmaksızın telif, imtiyaz, ihtira, işletme, ticaret unvanı, marka ve benzeri nitelikteki gayri maddi hakların satışı, devir ve temliki karşılığında nakden veya hesaben ödenen veya tahakkuk ettirilen bedeller üzerinden yüzde 15 oranında Kurumlar Vergisi kesintisi yapılmaktadır.

Aynı yasa maddesinin (8) numaralı fıkrası uyarınca bakanlar kurulu bu madde kapsamında yapılması öngörülen vergi kesintisi oranlarını, gelir unsurları veya faaliyet konuları itibariyle ayrı ayrı belirlemeye, sıfıra kadar indirmeye veya maddede yer alan oranları bir katına kadar artırmaya yetkili bulunmaktadır.

Bilindiği üzere yurtdışında mukim kişi veya kuruluşlara yaptırılan iş ve hizmetler karşılığında ödemede bulunan Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri yurtdışında mukim kişi ve kuruluşlardan aldıkları belgelerle söz konusu işlemlerini kanıtlamakla yükümlü tutulmuşlardır. Bu nedenle yurtdışındaki kişi veya kuruluşlardan belge alan mükellefler, bu belgeleri defter kayıtlarına intikal ettirmeleri sırasında Merkez Bankası tarafından belirlenen döviz alış kuru üzerinden Türk Lirası'na çevirerek alış bedelini belirleyeceklerdir. Ancak söz konusu belgelerin yapılan işlemi doğrudan yansıtması ve inceleme elemanlarının istemesi halinde tercüme ettirmesi gerekmektedir.

Maliye Bakanlığı'nca konuya ilişkin olarak verilmiş olan bir özelgeye göre de “yurtdışındaki mukim kişi veya kuruluşlara yaptırılan hizmet karşılığında ödemede bulunan Gelir veya Kurumlar Vergisi mükelleflerinin yurtdışından aldıkları belgenin alındığı ülke mevzuatına göre kanunen muteber yani geçerli bir belge olması gerekmektedir.”

Mükelleflerin internet yoluyla yurtdışında satın aldıkları hizmet ve bu nitelikteki gayri maddi haklar için yurtdışındaki satıcı tarafından düzenlenen fatura veya fatura yerine geçen belgelerin elden veya posta yoluyla alınmaması halinde elektronik ortamda alınan söz konusu belgelerin çıktılarının yapılan ödemeyi gösterir banka kredi kartı slip veya ekstresi ile muhafaza ve ibrazı ile alınan hizmetin veya yapılan ticari işin kanıtlanması veya kayda alınması mümkün bulunmaktadır.

Bu bilgiler ışığında yabancı bir ülkeden alınan bilgisayar yazılımları ve benzeri nitelikteki alımlar Kurumlar Vergisi Yasası’nın 30'uncu maddesi çerçevesinde Kurumlar Vergisi kesintisine tabi tutulmaktadır.

Kurumlar Vergisi Yasası’nın 30'uncu maddesi uyarınca yapılacak tevkifatta çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları önem arz etmektedir. Bu nedenle gerekli tevkifat işleminin yapılmasından önce söz konusu ülke ile olan ikili vergi anlaşmasına bakılması ve tevkifatın buna göre yapılması gerekmektedir.

Ayrıca yurtdışındaki firmadan gerek CD ortamında kargo yolu ile ve gerekse internet üzerinden satın alınan bilgisayar yazılımı ve benzer nitelikteki hizmetlerinden yurtiçinde yararlanılması söz konusu olduğundan yapılacak ödeme aynı zamanda Katma Değer Vergisi'ne de tabi olacaktır. Buna göre de söz konusu hizmeti ithal eden sorumlu sıfatıyla Katma Değer Vergisi uygulaması açısından (2) numaralı Katma Değer Vergisi beyannamesini düzenleyerek ilgili vergi dairesine beyanname üzerinden hesaplamış bulunduğu Katma Değer Vergisi'ni ödemek zorundadır.

Konuya ilişkin olarak 15 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nde yer alan açıklama aynen aşağıya alınmıştır:

“Katma Değer Vergisi Kanunu’nun birinci maddesine göre işlemler Türkiye’de yapıldıkları takdirde vergiye tabi tutulabilecektir. Aynı kanunun 6/8 maddesine göre Türkiye’de yapılan ve faydalanılan hizmetler Türkiye’de yapılmış sayılacaktır. Yurtdışındaki firmalara yaptırılan hizmetlerden kapsama girenlerin vergiye tabi olacağı açıktır. Bu gibi hizmet ifalarında mükellef esas olarak yurtdışındaki firma olmakla birlikte, firmanın Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi veya iş merkezi bulunmaması halinde vergi sözü edilen kanunun 9'uncu maddesi gereğince hizmetten faydalanan yurtiçindeki muhatap tarafından bağlı bulunulan vergi dairesine sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.”

Uygulamada yurtdışından belli bir bedel karşılığında yararlanılan hizmet belgeleri bu bağlamda muhafazası, yararlanılan hizmetin niteliğine göre de farklı hukuk dalları açısından da önem arz etmektedir.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 11.05.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM