İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken para 65.9 milyar lirayı aştı. İşsizlik maaşını alabilmenin en önemli koşulu son 120 gün kesintisiz prim ödeme şartı... Bunun haricinde çalışanlar kendi isteğiyle işten ayrılırsa işsizlik maaşını alamıyor.
İşsizlik sigortası, uygulanmaya başladığı dönemden bu yana gündemde. En çok merak edilen ise İşsizlik Sigortası Fonu’nda ne kadar para biriktiği sorusu... İşsizlik sigortasından, işsizlerin daha fazla yararlanması sağlanırsa, bu fonun amacı da yerine getirilmiş olur.
TÜRKİYE’DEKİ KAPSAM SINIRLI
Dünya’da işsizlik sigortası uygulamaları genel olarak katılım zorunluluğu olan ve devletin de bizzat prim ödeyerek katıldığı yapıya sahip. OECD içerisinde Türkiye; Portekiz, İsrail ve İtalya ile birlikte işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının en katı olduğu ülkeler arasında bulunuyor.
İSTİFA EDEN MAAŞ ALABİLİR Mİ?
İşsizlik maaşıyla ilgili en çok sorulan soruların başında ‘işten ayrılırsam işsizlik maaşı alabilir miyim?’ konusu geliyor. Örneğin okuyucumuz Nazlı Torkay “Eşim sigortalı çalışıyor. İşinden kendisi ayrılırsa işsizlik parası alabilir mi?” sorusunu yöneltmiş.
PARA ALMANIN KOŞULLARI BELLİ
İşsizlik sigortasından işsizlik aylığı alabilmek için işverenin sizi işten çıkarması gerekir. Ancak çalışanın haklı sebebi varsa haklı fesih hakkını kullanıp işten ayrıldığı takdirde işsizlik ödeneği alabilir. Ayrıca işten ayrıldığı tarihten önceki son 120 gün işsizlik sigortası primini ödenmesi gerekir. Yine ilave bir başka koşul da çalışanların işten ayrıldığı tarihten önceki son üç yıl içinde toplam olarak 600 gün boyunca işsizlik sigortası priminin yatmış olması.
BU PARA GENÇLER İÇİN DEVREYE GİREBİLİR
İşsizlik sigortasından ancak prim ödeyen kişiler yararlanıyor. Yani ilk kez çalışacak gençler, para alamıyor. Bu açıdan işsizlik sigortasının kapsamının belirli kriterler dahilinde ilk kez iş arayan kişileri de dahil edecek şekilde genişletilmesi gerekiyor.
TÜRKİYE'DE 10 AYLIK MAAŞ SÜRESİ GAYET MAKUL
Türkiye’de işsizlerin yüzde 70’i, 8 ay ve daha kısa işsiz kalıyor. Dolayısıyla 10 ay maaş bağlanması yerinde... Ancak maaş örnek ülkelere göre düşük... Bu açıdan yüksek miktarla başlayarak, ödenek miktarının azaldığı bir yapı daha faydalı olabilir.
İŞSİZLERİN ÇOĞU 120 GÜN PRİM ŞARTIN TAKILIYOR
UYGULAMADA bir diğer eksiklik son 120 gün kesintisiz prim ödeme şartı. Türkiye açısından son 120 gün şartı makul görünmüyor. Pek çok işsizin toplamda prim ödeme şartını yerine getirdiği halde, “Son 120 gün” şartını yerine getiremediği bu parayı alamıyor.
2 SORU 2 CEVAP
25 yaşın üstüne GSS zorunlu
SORU: Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödemeyecekler arasında 25 yaş altındaki üniversite öğrencilerine yüksek lisanslarını yapmakta olanlarda da dahil mi? (Arda Aksu)
CEVAP: 25 yaşını geçmemek kaydıyla yüksek lisans yani mastır yapanlarla doktora yapanlar da gelir testlerini yaptırmaksızın anne ya da babaları üzerinden sağlık yardımlarını alabiliyorlar. Fakat sizin 25 yaşınızı geçtiğiniz görülüyor. Dolayısıyla gelir testi yaptırmanız gerekmektedir.
Türkiye’deki yabancıların ne yapması gerekiyor?
SORU: Türkiye’de bir yıldan uzun süredir yaşayan yabancılar ne yapacak? (Ceyhun Sağlık)
CEVAP: Türkiye’de kesintisiz bir yıllık ikamet süresini dolduran yabancılar, ilgili ülke kapsamında genel sağlık sigortası uygulaması yönünden sigortalı değilse bu sürenin dolduğu tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılmışlardır. Gelirleri brüt asgari ücretin iki katı kabul edilerek bu tutar üzerinden hesaplanacak genel sağlık sigortası primi alınacak.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 03.09.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.