BASINDAN YAZILAR
Düşük Tutarlı Satışlar E-Fatura Dışında Bırakılmalı / Yusuf Keleş - MuhasebeTR

Düşük Tutarlı Satışlar E-Fatura Dışında Bırakılmalı / Yusuf Keleş

ELEKTRONİK FATURA ZORUNLULUK KAPSAMINDA OLUP BELİRLENEN TARİHTEN İTİBAREN FATURA KULLANICISI OLMAYAN MÜKELLEFLERE UYGULANAN YAPTIRIM NE OLACAK?

Zorunluluk kapsamında olup e-fatura uygulamasına belirtilen tarihte geçmeyen mükelleflere Vergi Usul Kanunu’nun ceza hükümleri tatbik olunacak.

İŞLETMEM AYNI ANDA HEM KAĞIT HEM E-FATURA DÜZENLEYEBİLİR Mİ?

e-fatura uygulamasına dahil olan mükelleflerin kendi aralarındaki faturalaşma süreçlerinin elektronik olması gerekiyor. Diğer bir ifade ile sisteme dahil olan mükelleflerin kendi aralarında kağıt fatura düzenlemeleri mümkün değil. Ancak e-fatura sistemine dahil olan bir mükellefin, fatura düzenleyeceği mükellef e-fatura sistemine kayıtlı bir mükellef değilse, bu mükellefe düzenlenecek fatura mecburen kağıt olmak zorundadır.

ZORUNLULUK KAPSAMINDA OLAN ANCAK SİSTEME KAYITLI OLMAYAN KULLANICILARA KAĞIT FATURA DÜZENLENMESİ DURUMUNDA GÖNDEREN TARAFA CEZAİ YAPTIRIM OLUR MU?

Elektronik fatura kullanım zorunluluğu 01.09.2013 tarihinden itibaren sisteme kayıtlı taraflar arasında zorunludur. Ancak zorunluluk kapsamında olmasına rağmen sisteme kayıtlı olmayan tarafa kağıt fatura gönderilmesi gönderen tarafa herhangi bir mesuliyet yüklemez.

LİSTEDEKİ SATICILARDAN HİZMET ALINSA BİLE BU KAPSAMA GİRİLİR Mİ?

Söz konusu mükelleflerden sadece mal alışları bulunan mükelleflerin aldığı malın türüne, fiyatına veya herhangi bir özelliğine bakılmaksızın elektronik fatura uygulamalarına dahil olacaklar. Hizmet alımları ise kapsam dâhilinde değildir. Söz gelimi madeni yağ lisansına sahip birinden 2012 yılında bir gayrimenkul alan mükellefin 2011 hasılatı 25 milyonu geçiyorsa uygulama kapsamındadır. Aynı mükellef sadece bakım hizmeti almışsa kapsam dışıdır.

E-FATURA UYGULAMASI HARİCİNDEKİ BİR YOLLA E-FATURA GÖNDEREBİLİR MİYİM?

e-fatura, e-fatura uygulaması aracılığı ile müşterilere gönderilmelidir. Bu bakımdan uygulama harici yollarla gönderilen herhangi bir elektronik belge Vergi Usul Kanunu kapsamında e-faturaolarak kabul edilmez. Müşterinin uygulama üzerinde tanımlı olması, faturanın format ve standartlara uyması ve elektronik belgenin mali mühür/e-imza ile mühürlenmiş/imzalanmış olması bu sonucu değiştirmez.

E-FATURAYI NASIL MUHAFAZA VE İBRAZ EDECEĞİM?

Vergi Usul Kanunu’nun ilgili hükümlerine göre mükellefler, gerek düzenledikleri gerekse adlarına düzenlenen faturaları, yasal süreler dahilinde muhafaza ve istendiğinde ibraz etmekle yükümlüdürler. e-faturanın veri bütünlüğünün sağlanması ile kaynağının inkar edilemezliği mali mühürle ve 5070 sayılı kanunla getirilen nitelikli elektronik sertifika ile garanti altına alınmaktadır. Elektronik imzanın ve mali mührün doğruluk ve geçerlilik kontrolünün ancak elektronik ortamda yapılabilmesi nedeniyle e-faturanın kâğıda basılarak saklanması söz konusu değildir. Bu nedenle mükellefler, düzenledikleri ve aldıkları e-Faturaları, üzerindeki mali mühür veya elektronik imzayı da içerecek şekilde kanuni süreler dâhilinde kendi bünyelerindeki elektronik, manyetik veya optik ortamlarda muhafaza ve istendiğinde elektronik, manyetik veya optik araçlar vasıtasıyla ibraz edeceklerdir. Muhafaza ve ibraz yükümlülüğü, arşivlenen faturaların doğruluğuna, bütünlüğüne ve değişmezliğine ilişkin olan her türlü elektronik kayıt ve veri, veritabanı dosyası, saklama ortamı ile doğrulama ve görüntüleme araçlarının tümünü kapsamakta olup, e-faturalara istendiğinde kolaylıkla erişebilmeyi, anlaşılabilir ve eksiksiz bir biçimde görüntüleyebilmeyi ve faturaların okunabilir kâğıt baskılarını üretebilmeyi sağlayacak biçimde yerine getirilmelidir.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 03.09.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM