Maliye Bakanlığı, varlık barışı 'kurnaz'larına karşı uyardı. Kurnazlar vergi dairesinden başvuru belgesi alıp resmi belgeyle vatandaştan para istiyor.
Maliye Bakanlığı , varlık barışı üçkâğıtçılarına karşı vatandaşları dikkatli olmaya çağırıyor. Maliye yetkilileri, varlık barışından yararlanıp borç para isteyenlere inanılmamasını istedi. Varlık barışı kurnazları genellikle önce vergi dairesine gidiyor, beyanda bulunuyor, beyanda bulunduğuna ilişkin belgeyi alıp, başvurusunun ‘resmi’ olduğunu gösteriyor. Daha sonra da vatandaşı ‘resmi başvurusu’ olduğuna inandırıp borç para istiyor.
Geçmiş varlık barışlarında bazı kişilerin vergi dairesine başvurup ardından vatandaşlara giderek, “Benim yurtdışında param var ancak yurtiçinde param olmadığı için getiremiyorum” diyerek, borç para istediği hatta Maliye Bakanlığı bürokratlarından bile istendiği kulislerde yayılmıştı. Bu kişiler arasında en bilineni de Ali Türkan olmuştu. Ali Türkan 5.2 milyar lira beyan etmiş ancak sonradan para getirilmemişti. Ali Türkan ödemesi gereken 104 milyon liralık vergiyi de ödememiş, vergi yüzsüzü listesine alınmış, sonra da ‘tahsili mümkün olmayan’ bir kalem olarak tanımlanmıştı. Yine 7.1 milyar liralık meçhul zengin beyanda bulunmuş, 7.1 milyar liralık parasını getirmemişti. Bu yıl çıkarılan varlık barışında 50 milyar liralık beyan yapıldı. Ancak beyanda bulunan kişilerden de bizzat Maliye’nin vergi dairesine gidenler içinde ‘meçhul’ olacağını tespit ettiği kişiler olduğu belirtiliyor.
İspatı ‘tahakkuk fişi’
Bu kişiler vergi dairesine gidip ‘yurtdışında param var’ diye beyanda bulunuyor. Beyanda bulunduğu için vergi dairesinden ödemesi gereken yüzde 2’lik vergiye ilişkin belgeyi (tahakkuk fişi) alıyor. Bu belgeyi alıp vatandaşlara göstererek, “Bakın benim yurtdışında param var, bu da resmi evrak. Maliye’nin tahakkuk fişi. Ancak şimdi parayı getiremiyorum. Bana borç verin, daha sonra size fazlasıyla öderim” diyor. Şu anda bu kişilere yönelik bir şey yapılamıyor. Bu kişiler yüzde 2’lik vergilerini ödemezlerse Maliye ödemeleri gereken vergiyi tahsil etmeye çalışacak. Varlık barışında süre 31 Ekim tarihine kadar uzadığı için de yetkililer ‘dikkatli olun’ uyarısında bulunuyor. Bu kişilerin dışında yine ‘parayı getireceğim’ vaadinde bulunup hiç başvuru yapmadan dolandırıcılık yapanlar da mevcut.
İlk varlık barışı 2008 yılında, 2009 yılında da ikinci varlık barışı çıkarıldı. Bu dönemdeki varlık barışında 27.8 milyar lira yurtdışından, 20.4 milyar lira da yurtiçinden olmak üzere toplam 48.2 milyar liralık beyanda bulunulmuştu. Bu beyanlar için 1.6 milyar liralık vergi tahakkuk etmişti. Ancak beyan edilen varlıklar için 1 milyar 69 milyon liralık vergi ödenmişti. Yani yaklaşık 600 milyon civarında vergi ödenmemişti. Yurtiçi varlıklar yüzde 5, yurtdışı varlıklar ise yüzde 2 vergi ödemesi gerektiği için getirilmeyen varlıkların tam olarak ne kadar olduğu konusunda ancak tahmin yapılabiliyor. Bunun da 15-20 milyar lira aralığında olabileceği ifade ediliyor. Bu durumda en iyi ihtimalle gelen paranın 28 milyar lira olduğu tahmin ediliyor.
31 Ekim tarihine kadar uzatılan varlık barışında umudun yıl sonunda açık pozisyonlarını kapatmak isteyen şirketlerde olduğu belirtiliyor. Dolar kurunun 2 liranın üstüne çıkması ile yurtdışında parası olan şirketlerin parasını getirebileceği ve yüksek kur üzerinden TL’ye çevirebileceği, bunun da varlık barışına beyanı arttıracağı tahmin ediliyor.
(Kaynak: Radikal | 31.08.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.