BASINDAN YAZILAR
Çalışma Meclisi 10 Yıllık Aradan Sonra Toplanıyor / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Çalışma Meclisi 10 Yıllık Aradan Sonra Toplanıyor / Okan Güray Bülbül

 Cumhuriyet tarihi boyunca sadece 9 kez toplanabilen ‘Çalışma Meclisi’, 26–27 Eylül’de toplanacak ve ekimde TBMM gündemine gelecek konularla ilgili önemli kararlar alınacak. Bu tarihi toplantının açılışını ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yapacak.

 

İlk kez 1947 yılında toplanan ve Cumhuriyet tarihi boyunca toplamda 9 kez bir araya gelebilen Çalışma Meclisi, 26-27 Eylül tarihlerinde Ankara’da toplanacak. Bu tarihi toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı belirtilirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda konuya dair hummalı çalışmalar da tüm hızıyla sürüyor. Çalışan-İşveren arasındaki sosyal diyaloğun artırılmasına yönelik bu önemli Meclis’in Başbakan’ın katılımıyla toplanması son derece önemli. 26-27 Eylül’deki toplantının ana gündemini ise Ekim ayında Meclis gündemine gelecek konular oluşturacak. Çalışma Hayatında Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla beklenen birçok yasa değişikliğinin sosyal tarafların bir araya geldiği bir ortamda tartışılacak olması ve bütün tarafların görüşlerini iletmeleri, yasa değişikliği sonrası ortaya çıkacak yapının kalitesini yükseltecektir. Yalnızca işçi-işveren – devlet değil konu ile ilgili tüm sosyal tarafların görüşlerinin alınması ve ortak nokta aranması ortaya çıkacak sonuçların da işlerliğini artıracak.

Sosyal diyalog için umut verici gelişme

TÜRKİYE’DE sosyal diyalog anlayışının, yeterince geliş(e)mediğini görüyoruz. Endüstri ilişkilerinin birbirleriyle farklı çıkarları olan iki kesimi işçi ve işverenlerin kendi çıkarlarını korumak adına bazen olumsuz sonuçlara neden olabildiklerine şahit olunabiliyor. Bu yüzden diyalog mekanizmasında üçüncü bir taraf olarak Devletin varlığı önemli. Ancak Devletin gücü dolayısıyla tarafları hiç dinlemeden ortaya koyacağı uygulamaların da sonuç doğurmadığı bilinen bir gerçek.

Sendikalaşma oranını ve  ‘kazanımları’ da etkiliyor

Diyalog kültürünün gelişmiş olduğu ülkelerde hem sendikalaşma oranı, hem de toplu sözleşmenin kapsamı geniş. Yüzde 5’lik sendikalaşma oranının olduğu bir ortamda, diyalog kültürünün geliştiğini söylemek mümkün değil. 2013 yılı temmuz verilerine göre sendikalaşma oranı yüzde 8.8 oldu. Yüzde 8.8 çok düşük bir oran. Bunun bir başka yansıması da Ekonomik ve Sosyal Konsey, Üçlü Danışma Kurulu ve Çalışma Meclisi’nin çok uzun süredir toplanamamasıdır.

Ana gündem: Geçici iş ve taşeron yasası 

Çalışma Meclisi’nde alt komitelerin özel çalışma konuları olacak. Bu konular;
- Taşeronluk 
- Kıdem tazminatı
- Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması
- İş sağlığı ve güvenliği olarak belirlendi. Burada önemli olan tarafların bir araya gelerek herkesin lehine olabilecek düzenlemelere imza atabilmesi. Özellikle geçici iş ilişkisi ve taşeronluk konusunda bir çalışmaya ihtiyacın olduğu açık...

Kalıcı olursa tüm kesimler kazançlı çıkar 

Çalışma Meclisi’nin uzunca bir süreden sonra toplanabilmesi ve Başbakan’ın da toplantıya katılarak bu organa önem verildiğini göstermesi olumlu bir gelişme. Bu pozitif adım sonrası tüm konuların çalışma hayatının temsilcileriyle birlikte değerlendirilerek yasalaşması bekleniyor. Bu nedenle sosyal diyaloğun gelişimi açısından önemli bir ilk adım niteliğindeki Meclis’in yeniden toplanması kalıcı olursa çok olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Düzenli olsaydı önemli adımlar atılabilirdi

Sosyal güvenlik reformu, genel sağlık sigortası, kıdem tazminatı fonu, İŞKUR’un işlevsel hale gelmesi gibi pek çok değişimin Çalışma Meclisi görüşmelerinde tartışılarak son halini alması gerekiyordu. Bu mekanizma etkin kullanılamadığı için çalışma hayatına dair önemli tartışmalar maalesef sonuçlanamadı. Tüm sosyal tarafları tatmin edecek düzenlemeler de belki de sırf bu yüzden hayata geçirilemedi.

3 SORU 3 CEVAP

Emeklilik yaşı öne çekilmiyor

SORU: 5 Şubat 1973 doğumluyum. 1991’de 1 aylık başlangıcım var. 23 Mart 1998 tarihinde memuriyete başladım. 1991’deki 1 aylık sigorta başlangıcım emeklilik yaşıma olumlu olarak bir katkıda bulunur mu? (Cafer Kut) 
CEVAP: Bu süre birleştirilir, ancak yaşınıza bir katkısı olmaz. Sigortalılığınız sadece o kadar süre yani ‘bir ay’ süresince geriye doğru gider.

Maluliyet hakkınız var

SORU: 2003’te SSK başlangıcım oldu. 3 bin 600 günü doldurmadım ama çalışırken yumurtalık kanseri oldum. Kemoterapi görüyorum, raporluyum. Malulen emekli olabilir miyim: (Cemile Değirmenci) 
CEVAP: 10 yıllık sigortalılık şartlarını yerine getirdiğinizde sağlık kurul raporu yüzde 60’tan az değilse malulen emekli olursunuz. 

Toplu ödeme ile emekli olunmaz

SORU: Annem 1961 sigorta girişli şuan 72 yaşında annemin geri dönük toplu ödeme şansı var mı? (Şahinde Altay) 
CEVAP: Sizin durumunuzda Maalesef geriye dönük olarak toplu ödeme ya da hizmet satın alınması söz konusu değil.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 27.08.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM