Sizin de dikkatinizi çekti mi? Bazı Amerikan filmlerinde vatandaş, kamu görevlisi ile konuşmaya başlarken I am a tax payer yani ‘ben vergi mükellefiyim’ diyerek konuşmaya başlıyor. Bunu kendisi açısından, önemli bir özellik olarak düşünüyor.
Peki... Türkiye’de böyle konuşan birine hiç rastladınız mı?
Bununla da bitmiyor.
Amerika’da ölümden ve vergiden kaçılmaz diye de bir slogan var. Acaba neden? Gelin birlikte inceleyelim.
BEŞ TEMEL KURAL
ABD’de göze batan 5 temel kural var.
1- Masraf yazılabilecek harcamaların kapsamı, geniş tutuluyor.
2- Kişinin ailesiyle birlikte, insanca yaşayabileceği bir tutar, örneğin evli bir çift için yılda 10.000 ABD doları En az geçim indirimi adı altında, vergi dışı bırakılıyor. (Türkiye’ de 2008’den itibaren, her ay asgari ücretin yarısı, sadece ücretliler için vergi dışı olacak).
3- Vergi oranları, düşük tutuluyor. Gelir vergisi oranları yüzde 10’dan başlıyor.
4- Kişinin, beyan ettiği gelirin tutarı ile harcamaları ve servetindeki artış kıyaslanıyor. Örneğin; 40 bin dolar beyan edip, 300 bin dolarlık ev alana, Aradaki 260 bin doları nereden buldun? diye soruluyor. Açıklayamazsa, 260 bin doların cezalı vergisi alınıyor. (Türkiye’de bu tür sorgulama yapılamıyor).
5- Vergi kaçıranlara, çok ağır cezalar uygulanıyor.
SAĞLIK HARCAMALARI ÖNEMLİ
Masraf yazılabilecek harcamaların geniş tutulduğundan bahsetmiştik. Örneğin, tamamı gider yazılabilen, sağlık harcamalarından bazı örnekler verelim:
İlaçlar, takma diş, takma bacak, kürtaj, alkol müptelalığını tedavi, tekerlekli sandalye, kanser sonrası göğüs nakli, doğum kontrol hapları, özürlü kitap ve dergileri, özürlü ve hastalar için eve monte edilen cihazlar, evde bu amaçla yapılan tadilat, kontakt lensler, gözlük, göz ameliyatları, tüp bebek giderleri, rehber köpek giderleri, işitme cihazları, evde hasta bakımı, sağlık sigortası primleri, sağlık konferansına katılım ödemeleri, evde hemşire hizmetleri, psikolog masrafları, öğrenme zorluğu çekenlerin eğitim masrafları, sigarayı bırakma giderleri, psikolojik sorunu olanlarda peruk giderleri, kilo verdirici program masrafları, daha neler neler gider olarak yazılabiliyor. Yazılamayanlar da var; estetik cerrahi, saç ektirme, diş beyazlatma gibi giderler masraf yazılamıyor.
Ne güzel değil mi? Vergi mükelleflerinin En az geçim indirimi’ adı altında, 10.000 dolara kadar olan gelirleri vergi dışı bırakılıyor. Sonra, yüzde 10’dan başlayan düşük vergi tarifesi uygulanıyor. Harcamaların büyük bölümü de masraf yazılıyor.
Bunlar, bizde de uygulanırsa, gerçek bir vergi reformu olur. Ondan sonra da hala vergi kayıp ve kaçağı var ise kimsenin gözünün yaşına bakılmaz.
Ben vergi mükellefiyim diyene de daha çok rastlanır.
(Kaynak: Star Gazetesi | 07.05.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.