2 gün ve daha az az iş görmezlik raporlarında işçinin maaşı tam ödenir ve kesinti yapılamaz
Bir firmada kaynakçı olarak çalışmaktayım. İşyerinde sabahları olmak şartıyla doktor geliyor. Ben doktora muayene olup, 2 gün istirahat aldım. İşverenin bunu maaşımdan keseceğini öğrendim. Kanunen böyle yapma hakkı var mı? 5...853650 Nolu SMS
Sosyal güvenlik mevzuatına göre, geçici iş göremezlik ödeneği 2 günden fazla istirahatlerde ödenmektedir. 2 gün ve daha az süreli istirahat raporlarında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geçici iş göremezlik ödeneği ödenmez. Bu durumda eğer işçi işyerinde maktu ücretle yani aylıklı olarak çalışıyorsa ücretini tam alır. Ancak günlük ücret esasına göre ücret alıyorsa kesilebilir.
* Kendime ait işyerim ve limited şirket ortaklığımdan dolayı Bağ-Kur sigortalısıyım. Bağ-Kur'dan emekli olmama da yaklaşık 6 yıl var. Ancak SSK'ya geçip 3.5 yıl SSK primi ödersem 3.5 yıl sonra SSK'dan emekli olabiliyorum. Bu kayıtlarım devam ederken SSK primi ödeyebilir miyim? E.A.
Bağ-Kur kapsamındaki kayıtlarınız devam ederken SSK'lı bir işte çalışabilirsiniz. Bu durumda SSK'lı çalışmalarınız geçerli olacak, Bağ-Kur sigortalılığınız durdurulacaktır. Ancak ikinci sorunuzdaki gerek kendinize ait işyerinizden gerekse ortağı olduğunuz şirketten adınıza çalışan sigortalı primi (4/a) ödeyemezsiniz. Bu durumda da adınıza yatacak olan SSK (4/a) primleri geçerli olmaz. Eğer SSK'ya geçecekseniz, başkasına ait işyerinde çalışmanız gerekmektedir.
* 7 aydır bir firmada çalışıyorum. İşveren sigortamı ödemiyor. Sigortam ödenmediği için geçen hafta işe gitmedim. İşveren 'İşe gelmedi' diye tutanak tutmuş. Tuttuğu tutanak bana ne gibi zarar verir? K.Y.
İşyerinde çalışacak işçilerin işe başlamadan 1 gün önce Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilmesi gerekmektedir. Sigortasız işçi çalıştırılmaz. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu'na, BİMER veya ALO 170 aracılığı ile müracaat etmeniz gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu denetmenleri işyerinde inceleme gerçekleştirerek tescilinizi yapacaktır. Bunun için işyerinde bulunmaz gerekir. Eğer artık işyerinde çalışmak istemiyorsanız iş mahkemesine hizmet tespit davası açabilirsiniz.
* 3 yıldır bir işyerinde çalışıyorum. Haftalık 45 saat yerine 65 saat çalışıyorum. 1 yıldır zam vermiyorlar. Ne yapmalıyım? Taner K.
İş Kanunu'na göre; haftalık çalışma süresi 45 saattir. 45 saatten fazla yapılan çalışmalar fazla çalışmadır. Her saat ücretinin yüzde 50 artırılması suretiyle zamlı olarak fazla mesailerin ödenmesi gerekir. Fazla çalışma ücretleriniz ödenmiyor ise Çalışma Bakanlığı'na veya iş mahkemesine başvuruda bulunabilirsiniz.
* * *
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
* Doğum tarihim 11.07.1966. 23.10.1989'dan bu yana memurum. 3 yıl, 9 ay, 6 gün Bağ-Kur, 75 gün SSK ödedim. 18 ay askerliğimi yıllar önce hizmete eklettim. Ne zaman emekli olabilirim? 5...284554 Nolu SMS
Verdiğiniz bilgilere göre 9000 prim gün ve 48 yaşa tabisiniz. Prim gün sayınız tamamlanmış ancak 48 yaşınız 2014 yılında dolacağından emekli olacağınız tarih 11.07.2014 olacaktır.
* 20.02.1969 doğumluyum. 20.02.1987 Bağ-Kur girişliyim ve halen devam etmekteyim. Ne zaman emekli olabilirim? 5...950469 Nolu SMS
Girişinizden itibaren aralıksız devam ediyorsanız 9000 prim gün ve 50 yaşa tabisiniz. Prim gün sayınız tamamlansa bile emekli olacağınız tarih 50 yaşınızın tamamlanacağı 20.02.2019 tarihidir.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 21.08.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.