Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 85. maddesi kapsamında yurt dışı varlık barışı uygulaması ile ilgili düzenleme gereği öngörülen başvuru süresi 31 Temmuz 2013 tarihinde sona erdi. Ancak söz konusu düzenleme gereği Bakanlar Kurulu bu süreyi üç ay uzatma yetkisine sahip bulunmaktadır. Bakanlar Kurulu’nun 2013/5174 sayılı kararı ile konuya ilişkin bildirim ve beyan süreleri 31 Ekim 2013 tarihine kadar uzatılmış bulunmaktadır. (31.07.2013 gün ve 28724 sayılı Resmi Gazete)
Bilindiği üzere Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 85. maddesi kapsamında yapılacak bildirim ve beyana konu edilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılamayacak.
Diğer yandan bildirim veya beyan dışındaki herhangi bir nedenle, Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 85. maddesinin yürürlüğe girdiği 29 Mayıs 2013 tarihinden sonra, 1 Ocak 2013 tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak vergi incelemesi veya takdire sevk işlemi yapılması halinde bu incelemeler sonucu;
* Gelir Vergisi
* Kurumlar Vergisi
* Katma Değer Vergisi
yönünden tespit edilecek olan matrah farklarından, madde kapsamında bildirilen veya beyan edilen tutarlar mahsup edilebilecek.
Takdir komisyonu kararları uyarınca yapılacak tarhiyatlarda takdire sevk tarihi esas alınmak suretiyle mahsup olanağından yararlanılıp yararlanılamayacağı belirlenecek. Ancak, Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 85. maddesinin yayımı tarihinden önce başlayan vergi incelemelerinin neticelendirilmeyip, incelemeye alınan dönemler için mükelleflerin takdir komisyonuna sevk edilmesi halinde incelemeye başlama tarihi esas alınacak. Vergi incelemesine yetkili olanlar, bildirilen veya beyan edilen tutarlara ilişkin olarak sözü edilen maddede öngörülen koşulların gerçekleşip gerçekleşmediğini ayrıca kontrol etmek suretiyle bildirilen veya beyan edilen tutarları mahsup ederek vergi inceleme raporlarını düzenleyecekler.
Takdir komisyonları kararlarında ise vergi daireleri tarafından tarhiyatının yapılması aşamasında mahsup koşullarının varlığı kontrol edilerek gerekli işlemler yapılacak. Bu bağlamda “Bildirim veya beyan dışında bir nedenle 2008, 2009, 2010, 2011 ve 2012 dönemlerine ilişkin olarak yapılan bir inceleme veya takdire sevk işlemi sonucunda bulunan matrah farklarından, bildirim veya beyana konu edilen tutarlar mahsup edilebilecek.
Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 85. maddesi kapsamında yapılan “Yurt Dışı Varlık Barışı”ndan yararlananlara sağlanan yukarıda belirtilen olanaklardan yararlanmak üzere başvuracakların dikkat etmesi gereken en önemli konular şunlar:
* Vergi incelemesine başlanıldığı hususunun bir tutanağa bağlanması.
* Vergi incelemesi yapılmak üzere mükellefin yazı ile davet edilmesi.
* Kanuni defter ve belgeleri isteme yazısının tebliğ edilmiş olması.
* Veya matrah tesisine yönelik tutanak düzenlenmesi ya da
* Kanuni defter ve belgelerin incelenmek üzere vergi incelemesine yetkili olanlara ibraz edilmiş olmasıdır. Bu durumlarda vergi incelemesine başlanıldığı kabul edilecek. Ayrıca;
* 1 Ocak 2013 tarihinden önceki dönemlerle ilgili olarak Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 85. maddesinin yürürlüğe girdiği tarih olan 29 Mayıs 2013 tarihinden önce başlayan vergi incelemeleri ile takdire sevk işlemleri,
* 1 Ocak 2013 tarihinden sonraki dönemlere ilişkin yapılacak vergi incelemeleri veya takdire sevk işlemleri, söz konusu düzenlemelerden yararlandırılmayacak. Dolayısıyla yukarıda belirtilen incelemeler ve takdire sevk işlemleri üzerinden bulunan matrah farklarından Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 85. maddesi kapsamında bildirilen veya beyan edilen tutarların mahsup edilmesi mümkün olmayacak. 29 Mayıs 2013’ten sonra başlanılan 1 Ocak 2013 tarihinden önceki dönemlere ilişkin incelemeler veya takdire sevk işlemleri üzerinden bulunan gelir, kurumlar ve katma değer vergisi matrah farkları olanaklarından faydalanabilecek olup, bu tarihten önce başlayan incelemeler ile 2013 ve sonraki vergilendirme dönemleri ise kapsam dışı tutulacak.
Örneğin Teknik Yapı Limitet Şirketi yurt dışında 15 Nisan 2013 tarihi itibarıyla sahip bulunduğu 500 bin TL karşılığı dövizi Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 85. maddesi kapsamında beyan ederek kanuni defterlerine kayıt etmiştir. Bu bağlamda tahakkuk eden vergiyi vadesinde ödemiş ve söz konusu dövizi de süresinde Türkiye’de açılan banka hesabına transfer etmiştir. Ancak söz konusu şirketle ilgili olarak 2011 yılına ait yapılan vergi incelemesinde 250 bin TL’lik yaptığı bir harcamanın gerçek olmadığı belirlenmiş, bu nedenle söz konusu belge için ilgili yılda 45 bin TL Katma Değer Vergisi’nin indirim konusu yapıldığı saptanmıştır. Böyle bir durumda katma değer vergisi indirimine esas alınan 250 bin TL’lik fatura beyan edilen 500 bin TL’den indirilerek söz konusu kurum için herhangi bir tarhiyat yapılmayacak.
(Kaynak: İto Gazetesi | 20.08.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.