Evet, bu soru sık sık okurlarımdan aldığım sitem ve serzeniş sorusudur. Köşemin formatı soru-cevap ağırlıklı olduğu için her gün gazete, internet, sosyal medya ve kişisel web sitem aracığıyla sayısız soru alıyorum. Eş dost vasıtasıyla telefonla gelen soruları saymıyorum. İnanın zamanım elverdiği ölçüde hepsini de cevaplandırmaya çalışıyorum. Ancak gelen her soruyu hemen cevaplayabilmem için başka hiçbir iş yapmamam ve hatta uyku bile uyumamam gerekiyor. Dolayısıyla ister istemez sorulan soruları öncelik sıralamasına koymak zorundayım. Bu yüzden sorusuna henüz cevap alamayan okurlarımın sabrını ve affını talep ediyorum.
Dava gerekebilir
Soru: Sadettin Bey, babam 1997 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi'ne buğday verdi. O yıla ait Bağ-Kur kesinti listesi var. Ancak bundan başka babamın başka hiçbir yerde (Kooperatif, ziraat odası vs.) kaydı yok. Babam bu şekilde çiftçi emeklisi olabilir mi? Mahkeme hariç çoğu yere başvurduk ancak bir netice alamadık. Kooperatif veya ziraat odasında kaydı olması gerekiyormuş. Babam hâlâ çiftçilikle uğraşıyor. Kendisi 1954 doğumlu. Bize nasıl bir yol önerirsiniz? Ökkeş A.
Cevap: Değerli okurum, babanızın buğday satış belgelerine istinaden geriye dönük tescili yapılır. Ziraat odası ya da diğer tarımsal kuruluşlara kaydı yoksa sadece ürün satışı yaptığı yılın sonuna kadar hizmet kazanır. Yani kaydının olmaması hiç tescil edilmeyeceği anlamına gelmez. TMO tarafından yapılan kesinti SGK hesaplarına aktarılmamışsa tescili yine yapılmaz. Bu durumda yargı yoluna başvurmanız gerekir.
SGK'ya başvurabilirsiniz
Soru: Sadettin Bey, bir akrabam 1970 yılında Artvin Orman Bölge Müdürlüğü'nde mevsimlik işçi olarak çalışmış fakat sigorta girişi yapılmamış. O dönemde çalıştığına dair belge elimizde mevcut. Acaba bununla alakalı bir işlem yapılabilir mi? Emeklilik yönünden nasıl bir yol izlemeliyiz? Cüneyt O.
Cevap: Değerli okurum, akrabanızın 1970 yılındaki çalışmalarını ispatlamak için iki yolunuz var. İş/sosyal güvenlik mahkemesinde hizmet tespit davası açmak ya da SGK'dan talepte bulunmak. İşten ayrılmasının üzerinden beş yıldan fazla süre geçtiği için dava yolunu kullanamazsınız fakat SGK'ya hizmet tespit talebinde bulunabilirsiniz. Elinizdeki belge ilgili denetim elemanı tarafından değerlendirilir ve çalıştığına kanaat getirilirse, akrabanızın tescili yapılır.
Geriye dönük eş yardımı verilmelidir
Soru: Eşim ve ben devlet memuruyuz. Eşim 01.08.2010-31.07.2012 tarihleri arası ücretsiz doğum izni kullandı. Ben bu süre zarfında bilmediğim için eş yardımı almadım. Geriye dönük eş yardımı alabilir miyim? Harun S.
Cevap: Harun Bey, bu konuda Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün görüşü, geriye dönük aile yardımı ödeneğinin verilmemesi gerektiği yönünde. Ancak ilgili mevzuatta memur tarafından aile yardımı bildirimi verilmesi gereken süre konusunda bir sınırlandırma bulunmuyor. Dolayısıyla bize göre genel zamanaşımı süresi içerisinde bildirimde bulunan memura, geriye dönük aile yardımı ödenmesi gerekir.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 17.08.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.