Meclis açılır açılmaz gündeme gelecek olan düzenlemede kadın ve yaşlıların istihdamına odaklanacak. Düzenlemeye göre kiralık işçileri özel istihdam büroları kiralayacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işgücü piyasasını kökünden değiştirecek, yeni bir düzenleme hazırlıyor. Kamuoyunda ‘kiralık işçilik’ olarak bilinen düzenlemeyle, herhangi bir işyerinde kısa süreli ve geçici süreyle çalışabilme imkanı da getirilmiş olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca son rötuşları yapılan düzenlemeyle İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) ve İş Kanunu’nun ilgili maddeleri yeniden tasarlanması öngörülüyor.
DANİMARKA’DAKİ SİSTEM
Özellikle kadın, öğrenci ve yaşlıların istihdamında artış sağlamayı amaçlayan düzenlemeyle, işgücü piyasasında var olan esnek çalışma sistemi daha da yaygınlaştırılacak. AKŞAM’a konuşan Bakanlık yetkilileri, getirilecek sistemin Hollanda ve Danimarka’dakinin aynısı olduğunu belirterek, ‘işgücü piyasası ne kadar esnek olursa, istihdam endeksinde o kadar üst sıralara çıkılıyor’ yorumunu yapıyorlar.
HER ALANDA GEÇİCİLİK YOK
İşveren her istediği alanda geçici işçi çalıştıramayacak. Son rötuşları yapılan taslağa göre, acil işlerde, iş güvenliği ve iş sağlığı bakımından acil işlerde, normal ve günlük sayılmayacak işlerde ve iş hacminin öngörülmeyen şekilde arttığı işlerde geçici işçi istihdam edebilecek. İşverenler bu ihtiyaçlarını Özel İstihdam Büroları’ndan (ÖİB) karşılayacak.
MAAŞI ‘BÜROLAR’ ÖDER
SİGORTA ve vergi borcu olmayan kişiler, İŞKUR’a yatıracakları yüksek teminat karşılığında büro kurabilecekler. Bu büroların yıllık Raporlamaları Türkiye İş ve İşçi Bulma Kurumu tarafından yapılacak. Yıllık denetimleri ise iş müfettişleri tarafından sağlanacak. Özel istihdam büroları, geçici süreyle işe yerleştirdiği her çalışanın sigortası ve ücretini de ödemekten yükümlü olacak.
ANA İŞ KOLUNDA KİRALIK YOK
MEVZUATA göre, özel istihdam büroları aracılığıyla bir çalışan en fazla 3 ay çalıştırılacak. Önceki düzenlemede bu süre 6 ay olarak belirlenmişti. Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in büyük önem verdiği söz konusu çalışmada işçinin sözleşmesi maksimum süreyle iki kez yenilenebilecek. İşletmelerin bu şekilde çalıştırdığı çalışan sayısı tüm çalışanların yüzde 20’sini aşamayacak. İşverenlerin asıl işlerinde geçici işçi çalıştırılmaları ise yasak...
ASKERLİK İÇİN KİRALIK FORMÜLÜ
ÖZEL istihdam büroları aracılığıyla geçici (kiralık) işçi çalıştırmanın koşulları da netleşti. Buna göre Doğum iznine çıkmış bir kadın çalışanın ya da askere giden bir işçinin yerine ‘geçici süreyle’ başka birisinin kiralanabilmesi mümkün olacak. Kiralık işçi, imalatçıların yoğun sezondaki iş yükü için de bir alternatif olacak. Örneğin, yüklü bir sipariş alan bir imalatçı o dönem için ‘geçici işçi’ çalıştırmak üzere özel istihdam büroları aracılığıyla bu ihtiyacını karşılayabilecek. Daha önce sendikaların karşı çıktığı düzenleme 2009’da Cumhurbaşkanı Gül tarafından veto edilmişti. Son düzenlemede, işveren suistimallerine karşı, sınırlamalar artırıldı...
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 16.08.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.