Emeklilerin, maaşlarının yattığı bankalardan promosyon alması ile ilgili tartışmalar, bankacıları rekabete sokacak. Bu yarıştan kazanan ise emekliler olacak...
Maaşlarını özel ve kamu bankalarından alan 10 milyonu aşkın emekliye, bunun karşılığında promosyon ödenmesiyle ilgili gelişmeler bankacılık sektörünü hareketlendirecek. Hali hazırda emekli maaşlarını çekebilmek için birçok kampanya düzenleyen bankalar, promosyon için de yarışa girecek. Maaşları bankalara yatıran SGK ile yapılacak pazarlıklar öncesi yaşanacak bu rekabetten kazançlı çıkan ise emekliler olacak. Daha fazla emekli maaşını kendi bünyesine çekmek isteyen banka, kesenin ağzını açacak.
'ERKEN YATIRIN' TEKLİFİ
Emeklilere promosyon ödenmesi konusu daha önce de gündeme gelmiş ve bankalar bu konudaki taleplerini iletmişti. Özel bankalar, SGK'ya, promosyon ödenmesi için 'maaşları 3-4 gün erken yatırın' teklifini götürmüştü.
Bu konu o zaman değerlendirilmiş, fakat bir gelişme yaşanmamıştı. Yeniden gündeme gelen promosyon konusunda yeni formüller üzerinde de duruluyor.
Emeklilerin promosyon talebi ise memurlara ödenen sistemle aynı olması. Memurlar, bankayla anlaşılan süre içinde (1 ya da 3 yıl olabiliyor) 1 kereliğine brüt maaşlarının yüzde 60'ı kadar promosyon alabiliyor. Bu miktar, pazarlıkla farklılık da gösteriyor. Benzer bir sistem uygulanırsa, bin 500 lira maaşı olan emeklinin alacağı promosyon da 900 lirayı buluyor.
1 AY BOYUNCA PARA VAR
SGK'nın 2009'da yaptığı protokolle, emekliler maaşlarını istedikleri bankadan alma hakkına sahip bulunuyor. Emekliler, maaşlarını PTT dahil 22 bankadan çekebiliyor. Memur emeklileri maaşlarını her ayın 1 ile 5'i arasında alırken; işçi emeklilerinin maaşı ayın 18-25'inci günü yatırıyor. Esnaf emeklileri ise 25 ile 28'i arasındaki günlerde maaşlarını çekiyor. Bağ-Kur'lularla son bulan maaş yatırma 1 ayın geneline yayılmış oluyor.
104 MİLYAR LİRALIK PASTA
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerine 2012'de ödenen toplam maaş miktarı yıllık 104 milyar lirayı buldu. Aylık ödemeler ise 8.5 milyar lirayı buluyor. 2013 yılı Ocak ve Temmuz döneminde yapılan enflasyon farkı artışlarıyla bu rakam daha da büyüyor. Pastanın büyüklüğü bankaların da iştahını kabartıyor.
(Kaynak: Haber 365 | 13.08.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.