Okuyucularımdan Aslı K. babası ile annesinin resmi nikahları olmadan 20 yıllık evli olduklarını, annesinin bir mağazada muhasebe müdürü olarak 10 yıldan beri çalıştığını, annesi ile babasının resmi nikah yapması halinde kıdem tazminatı alabileceğini duyduğunu, bunun doğru olup olmadığını soruyor. 1475 sayılı Eski İş Kanununa göre kadın işçiler evlenme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde evlenme nedeniyle işten ayrıldıkları takdirde kıdem tazminatı alabiliyor. Sayın Aslı Hanım, anne ve babanız resmi nikah yaptıkları tarihten itibaren anneniz bir yıl içerisinde evliliği gerekçe göstererek işten ayrılırsa 10 yıllık kıdem tazminatını alabilir.
OKUR SORULARINA CEVAPLAR:
İşyeri satışında kıdem tazminatı sorumluluğu
Soru: Bir deterjan fabrikasında çalışıyorum. Çalıştığım işyeri bir ay önce satıldı. Eski patron dönemindeki çalışmalarımızın karşılığı olan kıdem tazminatı hakkımız yandı mı? S.Güçlü
Cevap: İşyeri devirlerinde eski işveren ile yeni işverenin kıdeme dayalı haklardan birlikte sorumlu olur. Devreden işverenle devralan işveren 2 yıl birlikte sorumludurlar. İki yıldan sonra devralan işveren tek başına sorumludur.
Sayın Güçlü, kıdem tazminatı ve yıllık izne bağlı haklarınız ortadan kalkmaz. Bu tür hakların geçerliliği işyerinde ilk işe başladığınız tarihte başlar.
İş güvenliğinde sorumluluk
Soru: İş güvenliği tedbirlerini yerine getirilmezse kim sorumlu olur?
Cevap: İş güvenliği tedbirlerinin yerine getirilmemesinden işveren sorumludur. İş güvenliği uzmanının da sorumluluğu vardır. Örneğin iş güvenliği uzmanı görevini mevzuata uygun olarak yerine getirmezse oluşabilecek iş kazalarından sorumlu olur.
Saldırı uğrayan işçinin sağlık gideri
Soru: İşyeri dışında saldırıya uğrayan işçinin sağlık giderini Sosyal Güvenlik Kurumu karşılar mı? T.Yıldırım
Cevap: İşçi sağlık sigortasından yararlanabilmek için gerekli olan prim ödeme gün sayısını tamamlamışsa Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlık giderleri karşılanır. Bunun için saldırıya uğrayan işçinin sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması yeterli oluyor.
Kötü niyet tazminatı
İŞTEN ÇIKARILMASI
Soru: Kötü niyet tazminatına nasıl hak kazanılır? C.Demir
Cevap: Kötü niyet tazminatı ihbar tazminatının üç katı kadardır. Kötü niyet tazminatına hak kazanabilmesi genellikle işçinin yasal yollara başvurması sonucunda işveren tarafından işten çıkarılması durumunda söz konusu oluyor.
Örneğin işçinin işvereni şikayet etmesi yada işçinin sendikaya üye olması nedeniyle işten çıkarılması durumunda işçi kötü niyet tazminatına hak kazanır
Yıllık izin hakkı
Soru: 8 yıldan beri işyerinde çalışıyorum. Patronum yıllık izinlerimi 5 günden fazla kullanmama müsaade etmiyor? Patronumun bu uygulaması doğru mu? R. Kara
Cevap: Sayın Kara, yıllık izin en fazla üçe bölünebiliyor. Üçe bölünen yıllık iznin bir bölümünün 10 günden aşağı olmaması gerekiyor. Bu durumu işvereninize hatırlatın. İşvereniniz bu durumu düzeltmezse çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurabilirsiniz yada ALO 170'e şikayetinizi iletebilirsiniz.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 12.08.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.